Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Matthews emotionella möte – med supportern som förstörde hans dröm

Brandon Matthews hade chansen att säkra en plats i sommarens British Open.
Men precis när han skulle sänka den avgörande putten skrek någon i hans backsving.
Vad som först var ett vredesutbrott skulle snart förvandlas till något helt annat.
– Vissa saker är viktigare än golf, säger Brandon Matthews till Golf Channel efter ett emotionellt möte med en supporter med Downs syndrom.

Brandon Matthews och supportern Juan.Foto: PGA Tour på Twitter.

Marcus Kinhult föll i särspelsdramatik mot Tommy Fleetwood och i Mexiko vann Brendon Todd, men kanske kommer den gångna veckans mest hjärtskärande berättelse från Sydamerika och tävlingen Visa Open de Argentina där en plats i British Open stod på spel i ett gastkramande särspel.

Brandon Matthews hade precis sett kollegan Ricardo Celia sänka en tiometersputt och var tvungen att själv håla i från dryga två för att hålla sin chans vid liv.
Han ställde sig över bollen och förde tillbaka klubban för att slå till när han hörde ett vilt skrik från en person i publiken.
– Jag ryckte till och förstod direkt att bollen skulle gå bredvid.

LÄS MER: Golfbloggen spelar Ryder Cup-banan K Club

”Först trodde jag någon skrek med flit”

Matthews som spelat professionellt sedan 2016 och som faktiskt vann den latinamerikanska touren den efterföljande säsongen har tillbringat de senaste två åren med att återfinna sitt spel. Efter en kämpig sommar präglad av ryggskador och en jobbig mental period har han tillbringat hösten med att bygga om sin sving – i elva tävlingar i rad hade han antingen dragit sig ur eller missat kvalgränsen och det var nu han hade hoppats få betalt för mödan.
Missen innebar således en ny stor besvikelse.
– Först trodde jag att någon skrikit med flit. Jag var frustrerad. Jag var chockad över vad som inträffade, säger Matthews som där och då vände sig om och gestikulerade irriterat mot publiken.

Men på hans väg mot omklädningsrummet kom Claudio Rivas, representant för touren, fram till Matthews och förklarade vad som inträffat; det var en supporter med Downs syndrom som skrikit i Matthews backsving. Personen hade varit uppjagad över dramatiken och kunde inte hålla sina känslor i schack.

Ville träffa supportern

Rivas har berättat för Golf Channel att Matthews ansiktsuttryck vid detta ögonblick snabbt förändrats och att tårar formats i hans ögon. Matthews ville träffa personen.

Till vad som inträffade ska det tilläggas att Brandon Matthews bästa väns syster vuxit upp med Downs syndrom.
– Jag fick se det på nära håll och känner för folk med den här typen av utmaningar. Jag kände mig så illa till mods att jag blev arg över mitt beteende. Nu ville jag bara vara säker på att han inte mådde dåligt, säger Matthews.

Rivas ledde Matthews till supportern och agerade tolk.
– Jag gav honom en kram och frågade om han var okej. Jag ville göra mitt för att han skulle minnas denna dag som något bra, och att han visste att jag inte var arg på honom.
– Jag ville inte att han skulle känna att någon överhuvudtaget var arg på honom eller att han skulle vara arg på sig själv.

LÄS MER: Tourens nya badboy – Eddie Pepperell väcker känslor

Finns viktigare saker än golf

Enligt Rivas berättelse för Golf Channel blev supportern väldigt glad.
– Han är lycklig. Han heter Juan.

Som det ser ut just nu har Brandon Matthews ingen plats i British Open på Royal St George´s nästa sommar, men de två senaste tävlingarna i Argentina har han kommit femma respektive tvåa och det gör att han säkrat en plats på Sydamerika-touren till nästa år.
Kanske känns det som en vinst trots allt.
– Vissa saker är viktigare än golf, och detta är en sådan, avslutar han.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger