Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Max Homa betalade tillbaka – så kunde mamman sluta fängelsejobbet

Max Homa vann i maj sin första titel på PGA Tour.
Han som hade vuxit upp i enkla förhållanden kammade hem hela 15 miljoner svenska kronor – och efter genombrottssäsongen öppnade han upp sig om en dröm som gått i uppfyllelse.
– Sedan mamma ringde och berättade om sitt jobb har mitt mål varit att hjälpa henne sluta, skriver Homa på Twitter.

Max Homa. Foto: Bildbyrån

NY PODCAST UTE NU – TRÄNING, GUBBGOLF OCH RÖRLIGHETENS BETYDELSE FÖR SVINGEN

Max Homa föddes den 19 november 1990 i Burbank, en förort till Los Angeles med drygt 100 000 invånare.
Han fyller 29 i morgon (tisdag 19 november, 2019).
Bara under säsongen 2019 spelade han in drygt 20 miljoner svenska kronor. Det kan tyckas vara en väldigt bra årslön för en 29-åring – men resan har inte varit så lätt.

Tack vare sin talang rekryterades en Max Homa till University of California Berkeley, men oavsett hur duktig din son är på golf är det sällan i USA gratis att skicka honom till college.
Det fick mamma Bonnie Milstein erfara.
– När jag gick i skolan tog mamma ett andra jobb som jag verkligen avskydde. Hon knuffade runt matvagnen på ett par olika fängelser. Sedan mamma ringde och berättade om sitt jobb har mitt mål varit att hjälpa henne sluta. Förra veckan gjorde hon det, skrev Homa för några dagar sedan på Twitter.

Ingen självklar framgång

Självfallet var segern i Wells Fargo Championship i maj det stora startskottet – och ett emotionellt ögonblick för en spelare som många gånger tvivlat både på sitt spel och om han skulle kunna hjälpa sin mor sluta fängelsejobbet.
– Det är helt sjukt. Det är något jag drömt om sedan jag var ett litet barn. Men det var mycket svårare än vad jag trodde, när man blir vuxen så förstår man verkligen.

Efter en mycket framgångsrik amatörkarriär där Homa bland annat ledde sitt Cal Berkeley till seger i de amerikanska collegemästerskapen spåddes han en lysande framtid.
Men i stället för att proffskarriären direkt infriade förväntningarna fick Homa se spelare han under amatöråren spelat skjortan av – som Jon Rahm och Justin Thomas – lyckas i världens största tävlingar medan han själv hade svårt att etablera sig.
Han hoppade upp och ner mellan PGA Tour och Web.com-touren en nivå under.

”Nådde botten och grävde djupare”

Under ett år missade han kvalgränsen i 15 av de 17 tävlingar han spelade på PGA Tour. Han spelade bara in 180 000 kronor, vilket innebar en förlust i miljonklassen.
– Det värsta var att jag inte kände mig hemme. Ingen visste vem jag var och ingen brydde sig. Jag kände att jag inte borde träna samtidigt som vissa spelare, jag skämdes över vem jag var.
Beteendet var destruktivt.
– Jag nådde botten, hittade en spade och fortsatte gräva mig djupare.

Lösningen skulle bli att gå tillbaka till tränaren som hjälpt honom under de framgångsrika collegeåren; Les Johnson. Tränaren gav honom trygghet och tillsammans fokuserade de på utslagen.
Säsongen 2016-2017 hade han nämligen slagit nästintill snedast på touren, en säsong då det jobbigaste ögonblicket kommit i Wyndham Championship då Homa missade kvalgränsen med hela 15 slag.
På sin högra arm har han tatuerat in ordet ”obeveklig”.

Vägen tillbaka var lång och krokig, men formade också Max Homa. Med rakare slag lyckades han till slut ta sig upp ur det där avgrundsdjupa hålet. Och i maj var han äntligen redo att vinna och infria de under så många år högt ställda förväntningarna.
– De pinsamma ögonblicken har varit många. Men nu är det inte längre pinsamt. Nu är det en ganska cool story.
Hans mor måste vara stolt.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger