Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Potentialen uppfylld – Marcus Kinhult slåss på stora scenen

Under flera år beskrevs Marcus Kinhult som den mest lovande amatör-/juniorgolfaren i världen.

Han prenumererade på fina titlar och skulle bli vår näste Henrik Stenson.

Efter flera års väntan har han äntligen uppfyllt potentialen.

Foto: TT

Han inledde lördagens spel katastrofalt, men lyckades vända rundan och när Nedbank Challenge skulle avgöras på söndagen tryckte Marcus Kinhult plattan i mattan och började med tre birdies.

Det hade också varit en lördag då magproblem och ett akut toalettbesök hade tvingat Kinhult be spelpartnern Tommy Fleetwood markera svenskens boll på sista green. Han kom tillbaka till Green och sänkte putten.

Kinhult hade överkommit svårigheterna, och stärkts av dem.

Det var ett ögonblick typiskt för Skaftösonens utveckling och karriär.

LÄS MER: Golfbloggen spelar Ryder Cup-banan K Club

Lär av erfarenheterna

Efter en sällan skådad ungdomskarriär – bland annat innehållandes ett silver i ungdoms-OS – var vi många som ställde höga krav på den i dag 23-årige svensken.

Men proffskarriären började tungt, han hade svårt att etablera sig på Europatouren, och det är egentligen först de senaste två åren han tagit det sista steget och blivit ett namn att räkna med på den stora scenen. I våras knep han sin första seger när han vann British Masters och nu fajtades han alltså om titeln en av tourens mest penningstinna tävlingar i form av Nedbank Challenge.

Typiskt nog särspelade Kinhult mot Ryder Cup-hjälten Tommy Fleetwood, en av världens bästa de senaste åren som också stod värd för just det British Masters som Kinhult vann i maj månad. Fleetwood spurtade med tre eaglar (!) under söndagen, de båda låg totalt lika på -12 och dramatik väntade. Engelsmannen vann så småningom.

Det finns de som säger att vi är summan av våra erfarenheter, vi formas absolut av dem, och Marcus Kinhult är inget undantag.

Han har lärt sig av de svåra stunderna och använt lärdomarna konstruktivt.

Ser vi ett generationsskifte?

Tack vare dessa lärdomar vann han så när en av 2019 års största Europatour-tävlingar och ser man till det stora hela går det inte att säga annat än att han infriat högt ställda förväntningar; han är inte där i dag, men fortsätter han på den inslagna vägen kan han mycket väl bli vår bäste Stenson.

Det svider nu, men om några veckor kommer han se denna andraplats som en framgång.

Vad vi sett i Nedbank pekar förresten på ytterligare ett intressant fenomen.

Halvvägs in i tävlingen var Kinhult och Sebastian Söderberg våra bästa svenskar. Håller vi på att se ett tronskifte inom svensk herrgolf?

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger