Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Golfbloggen i Irland: Portsalon – grundare av världens äldsta golfförbund

Portsalon Golf Club slog upp portarna redan 1891 och var en av de nio klubbar som grundade det irländska golfförbund som i dag är världens äldsta.
Men den spektakulära banan blev vad den är i dag först drygt hundra år senare.
Det kan man tacka Pat Ruddy för.

Tvåan sett från green. Foto: Portsalon

NY PODCAST UTE NU: K CLUB – VÄNSKAP, ETT SPECIELLT RYDER CUP OCH GOLFENS FRAMTID

 

Portsalon, Royal County Down, Royal Portrush, Royal Belfast, Killymoon, Dungannon, Aughnacloy, Ballycastle och Buncrana.
Där har du de nio klubbarna som den 13 november 1891 grundade Golfing Union of Ireland.
Och det är verkligen ett hörn av Europa linksälskaren inte vill missa.
Royal Portrush var spelplats för British Open tidigare i år, och exklusiva Royal County Down har flera gånger rankats som världens bästa golfbana.

Jämfört med de två banorna på den andra sidan den nordirländska gränsen, och ungefär en timmes bilfärd bort, är Portsalon Golf Club verkligen en hidden gem, en pärla som kräver sin upptäckare för att hittas.

LÄS MER: HÄR HITTAR DU SAMTLIGA RESEREPORTAGE

”Hej och välkommen till Portsalon”

Under vår resa har vi flugit från Köpenhamn till Dublin och därifrån kört de fyra timmarna upp till Irlands nordligaste delar.
Vi har spelat Ballyliffin och Rosapenna, två banor vars terräng verkligen härdats av Atlantens starka vindar – och Portsalon följer samma mönster.
Efter ett spektakulärt första hål med utslagsplats bara några meter från Ballymastoker Bays vackra strand bjuds vi i hål nummer två på vad som kan vara resans både mest utmanande och spektakulära hål.
Från en högt belägen tee tvingas du besluta om hur mycket du ska gena över stranden, och som inte bukten vore hinder nog korsar sedan en vacker bäck det nästan 400 meter långa hålets fairway precis innan green samtidigt som hålet vackert svänger in mellan två gigantiska sanddyner.

Jag antar att detta är designern Pat Ruddys sätt att säga hej och välkommen till Portsalon.

LYSSNA: ROSAPENNA – VI BESÖKER VÄRLDENS ÄLDSTA GOLFRESORT 

Stor renovering – men genuin känsla

Golfbanan i Portsalon sträcker sig ungefär fem kilometer längs med Ballymastoker Bay och inramningen tillsammans med Knockalla Mountains ger en mycket speciell inramning, i mitt tycker helt perfekt för en golfbana.
När man i slutet på 1800-talet beslutade sig för att bygg en bana här var det dåvarande tränaren på Portrush Charles Thompson som fick förtroendet. Han lyckades väl och Portsalon blev snabbt väldigt populär i regionen.

Men det var tufft att få ihop ekonomin och det var egentligen först när medlemmarna under 80-talet gick in och köpte marken som Portsalon skulle se sina riktiga glansdagar.
År 2000 anlitade man designern, den tidigare journalisten, Pat Ruddy för att bygga om banan. Han lämnade bara fem hål orörda.
Nio hål blev helt nya och fyra modifierades samtidigt som banan i sin helhet förlängdes med runt 1000 meter.

Trots detta får vi när vi spelar Portsalon en regnig och blåsig oktoberdag känslan av att den sett ut just så här redan långt innan Pat Ruddy både föddes och började rita golfbanor.

Sexans green. Foto: Portsalon

LÄS MER: Jag har testad Tigers och Stensons nya wedgar

Betyg

Skala:
1 Geting: Underkänt
2 Getingar: Godkänt
3 Getingar: Hög Svensk klass
4 Getingar: Internationell toppklass
5 Getingar: Världsklass

Layout: 5
Kommentar: En riktigt rolig bana att spela där du både går mellan och över sanddyn. Ett par dubbelgreener sticker ut och för tankarna till St Andrews.

Stort plus för de sex-sju första hålen som kanske är den bästa sträckan linkshål på hela resan.

Min polare Daniel bombar en drive.Foto: Privat

Skick: 3
Kommentar: Just vid vårt besök har man hålpipat och hjälpsått greenerna. Som tur var rullade greenerna ute på banan aningen bättre än övningsgreenen (som för övrigt är fantastiskt vackert belägen mellan klubbhuset och stranden).
Det är också aningen vattensjukt på sina ställen, men det blundar vi för eftersom orkanen Lorenzo härjat loss de senaste dagarna.

Estetik: 5
Kommentar: När Pat Ruddy renoverade banan såg han till att ta vara på banans läge. En rad utslagsplatser är högt belägna vilket gör att du nästan från varje hål har utsikt över vattnet.
Även sättet hålen snirklar sig fram mellan dynerna är mycket tilltalande för ögat och gör det uppenbart vart du ska (och inte ska) slå.

Tvåans utslagsplats.Foto: Privat.

Atmosfär: 4
Kommentar: Gammalt ingrott klubbhus med utsikt över havet, ettan och 18. Vad mer kan man be om?

Resturang: 3
Kommentar: Nja, de har Guiness. Som tur är ligger hotellet och den mysiga byn Downings bara 25 minuters vacker bilfärd bort.

Boende: 5
Kommentar: Vi talar inte femstjärnigt som på exempelvis K Club eller ett Four Seasons, men Rosapenna Hotel and Golf Resort (där vi bor) erbjuder något annat. Människorna är trevliga och ser till att ta hand om dig, dessutom är rummen väl tilltagna och materialen gedigna.
Att det är världens äldsta golfresort ger en svårslagen vibe.
Och bra bar har de också.

Totalt betyg: 25/30

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger