Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Svenska Europatourtävlingen blir mixad – Stenson och Sörenstam värdpar

Det blir Bro Hof Slott utanför Stockholm som blir spelplats för nästa års svenska Europatourtävling.
Men mest revolutionerande blir spelformen.
Henrik Stenson och Annika Sörenstam kommer att stå värdar för en mixad tävling med både män och kvinnor.
– Jag är extremt taggad att vara värd för Scandinavian Mixed och att vara det tillsammans med Annika, som är en av de bästa golfspelarna världen har skådat, säger Stenson.

Foto: TT/Bildbyrån

LYSSNA: Martin Möter – linksspecial på Ballyliffin Golf Club

Tävlingen kommer gå under namnet Scandinavian Mixed och startfältet utgörs av 78 herrar och 78 damer som spelar mot varandra på samma bana. De kommer att spela om gemensamma prispengar och samma trofé – något som aldrig tidigare hänt på Europatouren.
– Att herrarna och damerna kommer att spela sida vid sida kommer även ytterligare framhäva det som är så fantastiskt med golfen, säger den elvafaldige europatourvinnaren Henrik Stenson.

I en pressrelease från Europatouren kan man läsa att detta är ett steg i tourens ”engagemang för breddning inom golfen”.  Tävlingen kommer att spelas den 11–14 juni 2020 och är en del av både damernas och herrarnas Europatour.

Både Stenson och Sörenstam spelar

Värdarna, de kommande tre åren, är Sveriges mest framgångsrika golfspelare genom tiderna på dam- och herrsidan. Prispengarna på 1 500 000 Euro gäller för hela startfältet och tävlingen kommer att ge officiella rankingpoäng för båda tourerna och även poäng i Race to Dubai och Ryder Cup för spelarna på European Tour samt Order of Merit poäng till spelarna på Ladies European Tour.

Detta för in evenemanget i en ny era i och med att Ryder Cup stjärnan, Henrik Stenson, har bekräftat att han spelar tävlingen de kommande tre åren. Tiofaldige majorvinnaren Annika Sörenstam, som avslutade sin aktiva golfkarriär 2008, kommer spela i tävlingens Pro-Ams.
– Jag är oerhört glad att få vara värd för Scandinavian Mixed tillsammans med Henrik på hemmaplan, i Sverige, de kommande tre åren. Att spela damer och herrar i en kombinerad tävling är spännande för fansen i Sverige men också på den globala arenan där vi fortsätter att visa att golf är för alla, säger Annika Sörenstam.

LÄS MER: Lengdén tvåa – kämpar för plats på Europatouren

”Det är nästa steg”

Efter att nästa års tävling spelats på Bro Hof kommer man att byta värdbana för 2021 och 2022.
Europatourens VD Keith Pelley:
– Inklusivitet och innovation är två av våra viktigaste grundpelare och vi är glada över att ha med globala stjärnor som Henrik och Annika som värdar för Scandinavian Mixed i sitt hemland Sverige när vi fortsätter att driva golfen vidare.
– Vi har varit i nära samarbete med damernas organisationer under de senaste åren, inte bara på European Tour utan också på European Challenge Tour och Staysure Tour med evenemang som hölls i Nordirland och i Jordanien. Denna tävlingen är nästa steg för manliga och kvinnliga golfare att tillsammans tävla på en bana, för samma prispengar och slåss om en trofé.

”Avgörande ögonblick för europeisk golf”

Alexandra Armas, tillförordnad VD för Ladies European Tour:
– Detta är ett avgörande ögonblick för europeisk golf. Denna nya tävling i Sverige kommer att vara ett innovativt och inkluderande nytt format som kommer att höja vår sport till nästa nivå och främja könsbalansen, vilket i slutändan visar att golfen är till för alla. Sverige har alltid producerat en mängd golfspelare i världsklass och vi ser fram emot att ha ett starkt startfält med de bästa svenska kvinnorna, inklusive majorvinnare och från dem som representerade Europa i den sensationella Solheim Cup-segern förra månaden.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger