Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Golfbloggen i Irland: Rosapenna – Världens äldsta golfresort

Resan längs med den irländska nordkusten och The Wild Atlantic Way fortsätter med ett stopp på Rosapenna Hotel and Golf Resort – och en bana som för första gången slog upp portarna redan 1893.
Old Tom Morris hade ett par år tidigare med skepp tagit sig över från Skottland. Uppdraget var att designa en 18-hålare i vad som måste ses som något av Europas vildaste landskap.
Det är än i dag en pärla.

Foto: Rosapenna

LYSSNA: LINKS SPECIAL – ROSAPENNA 

Det är inte lätt att ta sig till den här delen av världen, inte alls som ett snabbesök till Dublin där du med lätthet hinner med en runda redan på ankomstdagen.
Vår resa började med landning i just Dublin och därifrån körde vi de fyra timmarna rakt norrut till Ballyliffin.
Det besöket kan du läsa mer om genom att klicka på länken nedan.

LÄS MER: GOLFBLOGGEN I IRLAND – BALLYLIFFIN GOLF CLUB

Vi hoppar in i vår hyrda Nissan och lämnar Ballyliffin för att köra den en och en halv timme (något som fågelvägen bara är några futtiga kilometer) långa kringilikrokvägen till Rosapenna – en plats som om möjligt andas än mer golf än Ballyliffin.

Det är märkligt hur du i den här delen av Europa får en känsla av att du upptäckt något ingen annan sett.

Family Business

Intill parkeringen ligger ett träningshål som inte tillhör någon av de tre banor – en är en nio håls pay & play vi snart ska tala mer om – som ligger i direkt anslutning till hotellet. Det bara finns där, och faktum är att du i stort sett kan träna golf på vilken gräsplätt som helst runtom hotellet, överallt finns det små greener och utslagsplatser.

När vi kommer fram efter den (som alltid i Irland) blöta bilturen möter John Casey oss i receptionen. Den lågmälde 32-åringen är en av ägaren Franks två söner. John styr det 60 (jätte)rum stora hotellet medan Frank Jr ansvarar för golfen.
Det är klass på grejerna men det går samtidigt inte att ta miste på att det här är ”family business”.

Vi ska vara med i en liten golftävling vid namn Mulroy Links. Formatet är fyrboll-bästboll och vi har parats ihop med två tyska journalister från publikationen GolfPunk.
Även om det när man får chansen att spela på så här fina banor är kul att ”spela sin egen boll” så ska vi snart bli varse om att formatet där bara två av de fyra resultaten räknas per hål nog är en ganska bra idé.
Det är inte bara så att de vindutsatta banorna är relativt svåra, vi spelar i orkanen Lorenzos efterdyningar.

LÄS MER: HÄR HITTAR DU SAMTLIGA RESEREPORTAGE

Old Toms mästerverk

Vår första runda spelas på Old Tom Morris Links – en bana som än i dag delvis är densamma som den Old Tom en gång lade ut 1893.
Både hotell och bana har varit verksamt sedan dess, och utgör faktiskt världens äldsta golfresort.

Old Tom ombads komma till Donegal county och Rosapenna av dåvarande markägaren Lord Leitrim, och faktum är att Old Tom när han senare återvände till St Andrews talade så väl om platsen att golfare från spelets hemstad helt plötsligt började vallfärda till dessa nordligaste delar av Irland.
Några år senare kom de båda British Open-mästarna Harry Vardon och James Braid på besök och de beslutade sig för att lägga till några bunkrar för att stärka banan ytterligare.

I september 2009 skulle den gamla Old Tom Morris-banan genomgå en form av revolution. Klubben valde att bygga nio nya hål som i dag kallas ”Strand nine”, och de fick ersätta nio av de gamla Old Tom-hålen som man inte riktigt tyckte höll måttet.
De nio hålen man ”skrotade” lever dock vidare som den pay & play-bana jag nämnde ovan.

Den andra halvan av Old Toms ursprungliga design sträcker sig längs den vackra Tramore-stranden – och är kanske än i dag den starkaste sträckan hål på resorten. Här spelar du gång på gång från utslagsplatser belägna på den mest strandnära sanddynen.

Rosapenna och byn Downings ovanifrån.

Två 18-hålare ska bli tre

Rosapennas andra bana heter Sandy Hills – och är ett riktigt monster. Banan öppnade för spel i juni 2003 efter att ha designats av den tidigare journalisten Pat Ruddy. Ruddy som tyckte om att designa svåra banor hade fått i uppdrag att ta fram en bana av just det slaget – och det finns faktiskt de som påstår att han i Sandy Hills presenterade världen den svåraste linksbanan någonsin.

Det ryktas om att banan var så svår att den resulterade i bråk mellan ägarfamiljen Casey och Pat Ruddy. Kontentan blev till slut att man förenklade den för att göra upplevelsen mer behaglig för gäster.
Sammanfattningsvis kan man säga att Old Tom Morris ritade en bana som slingrade sig fram mellan sanddynerna, medan Pat Ruddys sträckte sig från topp till topp.
Hur som helst erbjuder Ruddys Sandy Hills både ett rejält test och vyer vi knappt trodde var sanna.

För att förstå hur svår Sandy Hills är kan jag berätta att en ung Rory McIlroy i Rosapennas Scratch Cup 2005 efter bara sex hål ledde med sju slag – en galet stor ledning. Men han var då bara ett under par – trots att spelare som årets British Open-vinnare Shane Lowry deltog…

Hur som helst ska dessa två mästerverk snart bli tre. St Patrick’s Links väntas stå klar hösten 2020. Ursprungligen hade Eddie Hackett designat 36 hål i detta landskap precis söder om de övriga banorna. Men Hacketts skapelse glömdes bort och marken har legat orörd hur många år som helst.
När marken 2005 stod till försäljning återupptäcktes banorna och Jack Nicklaus fick i uppdrag att göra dem i ordning för nyöppning.
Men man hann inte ens öppna innan finanskrisen slog och det hela lades på is.

Nu har amerikanen Tom Doak fått i uppdrag att slutföra det hela.
Det första han gjorde var att övertala Casey-familjen att satsa på 18 hål istället för 36.
– När du spelar inledningshålen tittar du på sanddynen och när du spelar sluthålen så ser du dem också i horisonten. De är som en magnet. Du har havet på ena sidan och sanddynen på andra, och ändå stirrar du på sanddynen, så fängslande är de.

Hål nummer 6 på Sandy Hills. Foto: Rosapenna

Betyg

Skala:
1 Geting: Underkänt
2 Getingar: Godkänt
3 Getingar: Hög Svensk klass
4 Getingar: Internationell toppklass
5 Getingar: Världsklass

Layout: 5
Kommentar: Old Tom Morris Links har två niohålare som skiljer sig ganska ordentligt mot varandra. De första nio spelar du på ”fel sida” klubbhuset, i ett böljande landskap mellan sanddyner.
Efter nio kommer du sedan förbi klubbhuset och närmar dig havet, det är under de sista nio som du verkligen testas och då vinden blir både din bäste vän och värsta fiende.

Om du på Old Tom Morris Links spelar mellan sanddynen spelar du över dem på Sandy Hills. Detta medför många blinda utslag, men också majestätiska vyer när du ska slå dina inspel.

Båda banorna har en blandning av hål som gör att du aldrig tröttnar – oavsett hur många bollar du slår bort.
Just det, framför allt på Sandy Hills kan det vara läge att ladda upp ordentligt med bollar innan du ger dig ut.

Generellt går det inte att understryka vikten av att ligga på fairway – och det gäller båda banorna.

Skick: 3
Kommentar: Vi spelar andra veckan i oktober och det märks på sina ställen. Greenerna är långt ifrån hala, men samtidigt är de inte dåliga heller. Godkänt helt enkelt.
Turfen är fantastisk att slå ifrån, bunkrarna djupa och ruffen (om du hittar bollen) riktigt smetig.

Old Tom och jag.Foto: Privat

Estetik: 5
Kommentar: Vyerna är svårslagna, bäst är de kanske från Sandy Hills samt från klubbhuset där du har utsikt över de båda banorna samt havet och de vilda vågorna.
Extra plus för Old Tom Morris-statyn som ger det hela en extra skön vibe.

Atmosfär: 5
Kommentar: Jag har redan nämnt statyn och vyerna.
Rosapenna ligger i anslutning till en by där allt andas golf – samtidigt är det ganska självklart. Här finns inte jättemycket annat att göra…
Närliggande pubben Harbour Bar (i Downings) är också värt ett besök, både Guinessen och människorna etsar sig fast i minnet för alltid.

Resturang: 4
Kommentar: På klubben är maten inget att hurra för, däremot finns både pubmat och fine dining på hotellet hundra meter bort. Jag testar bland annat lokal hummer som är fem getingar!
En kväll provar vi också grannhotellet Beach Hotels restaurang. Det blir två förrätter i form av en krabbkompott och en fisksoppa. Båda är delikata.
Även musslorna såg fina ut – rubbet har de plockat upp runt hörnet i Mulroy Bay.

Boende: 5
Kommentar: Vi talar inte femstjärnigt som på exempelvis K Club eller ett Four Seasons, men Rosapenna Hotel and Golf Resort erbjuder något annat. Människorna är trevliga och ser till att ta hand om dig, dessutom är rummen väl tilltagna och materialen gedigna.
Bra bar har de också.

Totalt betyg: 27/30

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger