Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Golfbloggen testar: Så bra är Stensons och Woods nya wedgar

Callaway har släppt Mack Daddy 5 Jaws och TaylorMade Milled Grind 2 – klubbor som används av Henrik Stenson respektive Tiger Woods.
Jag har fått chansen att prova höstens kanske hetaste wedgar.
Och nedan kan du läsa vad jag tyckte.

Tiger Woods spelar med TaylorMade-wedgen till vänster medan Henrik Stenson spelar med Callaway.

LYSSNA: Martin Möter – linksspecial på Ballyliffin Golf Club

Callaway och TaylorMade har båda under hösten kommit med några riktigt spännande wedgar – och i båda fallen använder man sig av unik teknik som ska öka bollens backspin och ge dig bättre chans att komma nära hål.
Intressant nog skiljer sig avsevärt både när det kommer till känsla och teknik.

I korta drag ser tekniken ut så här.

LÄR LÄSER DU ALLA GOLFBLOGGENS PRYLTESTER

Callaway Mack Daddy 5 Jaws:

Vi börjar med Stensons wedgar. Callaway har sedan 23 år tillbaka anlitat den legendariske wedgeexperten Roger Cleveland som designer. Han tog för några år sedan fram en modell som fick namnet Jaws, och då den nya klubban också är designad för att bita tag i bollen och ge rikligt med spin har man bestämt sig för att återanvända namnet.
Precis som föregångaren käkar den nya modellen upp rikligt med boll.

Klubbans skåror är utfrästa för hand, och har skarpare kanter än någonsin tidigare, för att öka antalet kontaktpunkter med bollen har man dessutom vad företaget kallar grove-in-grove technology vilket är en sorts miniskåror mellan de vanliga.

Allt för att skapa mer backspin.

Foto: Callaway

TaylorMade Milled Grind 2:

När vi ska testa wedgarna Tiger Woods använder (och till och med varit med och designat) möts vi av en annan teknik.
Även om klubban i sin helhet är kromad har man låtit träffytan vara ”rå” så den kan rosta. Rosten ska ge ökad friktion när du träffar bollen och på så vis ge mer spin och känsla.

Men detta är inte allt. För att ytterligare öka den där spinnen (som om inte annat impar på polarna) är klubbans skåror både djupare och skarpare än på företagets tidigare wedgar. Dessutom har man med hjälp av laseretsning gjort träffytan ännu råare – allt för att skapa mer spin.

Foto: TaylorMade

Testet: Så bra var klubborna

Jag fick chansen att testa en 60-gradare av respektive modell, och har slagit ett hundratal slag med varje; allt från fulla slag till bunkerslag och chippar.

Callaway Mack Daddy 5 Jaws
Spin: 5
Känsla: 5
Utseende: 4
Min kommentar: Ovanifrån gillar verkligen det nya smäckra Callaway-huvudet, som är lite mindre än företagets tidigare wedgar. I den nya serien har man gjort de högloftade klubborna i klassisk form medan de med mindre loft också har ett lite tajtare och mindre huvud för att påminna mer om järnen och göra övergången mer progressiv.
Tar vi en titt på klubbans baksida har Callaway de senaste åren jobbat med urgröpningar för att flytta upp vikten och därmed skapa en aningen lägre och mer kontrollerad bollflykt – jag gillar verkligen idén man kan tycka att den senaste versionen utseendemässigt blivit en aning plottrig.

Klubban kommer med ett blått, mycket mjukt, UTX-grepp.

Värt att nämna är att också att du kan välja på hela fem olika sulslipningar, detta är så klart bra för den som vet vad hen vill ha, eller som ska testa ut sina wedgar – dock kan det sätta myror i skallen för den som bara vill plocka en klubba från hyllan.

Det mjuka 8620 kolstålet ger maximal känsla medan finish-alternativen är Platinum Chrome och den mörka Tour Grey.

TaylorMade Milled Grind 2
Spin: 5
Känsla: 4
Utseende: 5
Min kommentar: Det första man reagerar på när man plockar upp TaylorMade-wedgen är klistermärket som täcker träffytan. Så fort du drar av det så påbörjas rostningsprocessen – coolt, tyckte i alla fall jag.
När jag sedan känner på träffytan känns det nästan som sandpapper – detta blir också tydligt då wedgen om möjligt tuggar ännu mer boll än Callaways.

Man märker också en skillnad i vikt mellan de två wedgarna där denna wedge har ett lite tyngre huvud – ett huvud som för övrigt känns väldigt kompakt och fint.
Jag gillar också verkligen det lite hårdare och rubusta greppet – faktum är att hela känslan med Milled Grind 2 är lite hårdare än Jaws-wedgen.

När jag väl börjar slå TaylorMade-klubban blir jag lite förvånad, bollen flyger lite högre än Callaway-wedgen, och känslan är lite klickigare.

Klubban kommer i två olika utförande; Satin Chrome eller Black. Och vad som nästan är än mer intressant är att man valt att gå en helt annan väg en Callaway när det kommer till sulslipningar. Wedgen kommer bara i low eller high bounce.

Summering: Bra klubbor

Summa summarum blir att detta är två riktigt bra wedgar som båda genererar mer än tillräckligt med spin. Det gäller dock att du har många bollar i bagen, för de tuggar båda en hel del på skalet.
Vilken man ska stoppa i bagen är helt upp till vilken känsla och look man föredrar – för båda håller högsta klass.

Du får hosta upp 1 899 kronor per Callaway-wedge medan TaylorMades variant ligger på 1 599 kronor.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger