Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

”Tuttas” känslosamma brev till sonen Herman

Det har gått en månad sedan Suzann Pettersen avgjorde Solheim Cup.
I ett öppet brev till sonen Herman förklarar hon nu hur barnafödandet förändrade henne som människa och varför hon valt att sluta med golfen.
– I samma ögonblick du tog ditt första andetag blev jag en ny människa, skriver hon.

Foto: TT

LÄS MER: Beskedet – då spelas Scandinavian Invitation 2020

När Suzann Pettersen sänkte den avgörande putten i Solheim Cup fick både hon och matchen ett sagoslut som nästan var för bra för att vara sant.
Hon hade blivit mamma, funderat på att sluta och knappt spelat en tävling på två år. När hon sedan togs ut av kapten Catriona Matthew som ett kaptensval kritiserades det världen över.
Men trots det blev det den norska 38-åringen som avgjorde hela alltet. I glädjeruset avslöjade hon sedan att vinnarputten också var karriärens sista.
Nu, en månad efter bataljen på Gleneagles i Skottland ger Suzann Pettersen oss en djupare förståelse i vad som rörde sig innanför hennes pannben den där septembersöndagen.

KRÖNIKA: Tack för showen ”Tutta”

”Det var ett sagoslut”

På LPGA.com kan man läsa ett brev ”Tutta”, som Pettersen kallas, skrivit till sin son Herman. I brevet berättar hon varför putten var den sista pusselbiten i ett liv där det mesta kretsat om spelet hon älskar.
– När jag såg bollen försvinna ner i hålet och alla tiotusentals supportrar jublade förstod jag direkt att det här var det perfekta slutet. Allt hade lett till detta ögonblick. Min familj var där. Du kommer inte att minnas det Herman, men du kommer att se reprisen i många år framöver.
– Men vad man inte kan se i videon är lättnaden jag kände. Nu visste jag att jag aldrig skulle behöva fråga mig själv ”vad hade hänt om?”, eller undra om jag kunde ta mig tillbaka. Det var ett sagoslut jag inte kunde föreställa mig.

LYSSNA: Martin Möter – linksspecial på Ballyliffin Golf Club

Valde Herman före golfen

När det handlar om att ”ta sig tillbaka” syftar Pettersen situationen som infann sig när hon väntade Hermans. Graviditeten stoppade henne från att flyga och hon tvingades stanna i Norge. Det stoppade hennes drömmar om att fortsätta spela på den amerikanska touren – men det gjorde också att hon förändrades och växte som människa.

Hon tog ledigt från januari fram till Hermans födsel i augusti 2018 – och började inte spela golf igen förrän ett helt år senare.
– Under ett halvdussin år rankades jag bland de tio bästa i världen, och var som bäst nummer två. Men det kom till ett pris. Jag förstod inte det då, men livet på resande fot gjorde mig väldigt självupptagen och ofta kunde jag inte särskilja min person från min prestation.
Men att bli mamma ändrade allt.
– Folk har alltid sagt att du förändras när du blir förälder. Jag trodde det skulle ta veckor eller, men jag hade fel. Det sker direkt. I samma ögonblick du tog ditt första andetag blev jag en ny människa.

LÄS MER: Golfbloggen i Irland – Ballyliffin Golf Club

”Får inte nog beröm”

Pettersen frågade sig själv om det fanns någon anledning att återvända till golfen, om det fanns något hon hade kvar att åstadkomma.
Svaret skulle bli Solheim Cup. Catriona Matthew fick henne att ställa upp.
– Jag tror inte folk inser vad mammor offrar. Det finns miljoner av arbetande mammor där, de får inte nog med beröm för hur de får ihop sina liv.
Pettersen avslutar sitt brev med en önskan om att Herman och alla andra ska lära av resan hon själv gjort.
– Jag hoppas det får dig att förstå vilken disciplin och beslutsamhet det krävs för att nå dina mål, och att långsiktigt arbete alltid lönar sig.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger