Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Golfbloggen testar: Garmin Z80 – bäst, men är den värd pengarna?

Garmin Z80 är marknadsledande när det kommer till avståndsbedömning.
Jag har lagt vantarna på laserkikaren som inte bara fixar avståndet till flaggan – utan också ger dig en banguide i skärmen.
Men smakar det så kostar det…

Vid ett av testtillfällena blev det seger i Skånska Golfjournalisternas klubbmästerskap.Jag har tidigare enbart använt mig av den klassiska lasermätaren, som mätt avståndet till flaggan och skakat till när jag träffat den lilla prisma som finns längst upp i mastens topp. Med denna traditionella lasermätare har jag förvisso också kunnat sikta på bunkrar och vattenhinder – men inte med 100-procentig säkerhet vetat om jag träffat rätt då jag inte fått någon signal för detta.

Detta är en typ av lasermätare som jag använt mig av sedan college-tiden (vilket ju snart betraktas som stenåldern).

LÄS ALLA GOLFBLOGGENS PRYLTESTER

Bästa av två världar

Alternativet har i flera år varit att spela med en GPS-styrd golfklocka. Men då den bara ger avstånd till fasta punkter som bunkrar och greenens framkant, bakkant och mitt blir det inget exakt mått till flaggan.

Nu har Garmin uppfunnit vad som måste ses som det bästa av två världar. Något som faktiskt tar avståndsbedömningen till en helt ny nivå och som ger dig de bästa förutsättningarna att ur ett strategiskt perspektiv ta rätt beslut på golfbanan.

Marcus Bjärneroth på Garmin förklarar tekniken.
– Vi har en GPS-mätare i kikaren och en ny radarteknik som har en noggrannhet på +/-25 centimeter tillsammans med kamera, och en display, så ”ser” användaren banguiden tillsammans med det som kikas på. Vi ”ritar” in avstånd och fakta med banguidens grafik och på så sätt får spelaren bättre info, snabbare överblick som förhoppningsvis ger ett snabbare och mer effektivt spel.

Men kostar det så smakar det. Garmin Z80 går loss på mastiga 6 999 SEK.
– Då vi ville leverera något nytt och mycket bättre än vad som finns på marknaden blev en av effekterna att det är en något högre prispunkt. Med GPS-teknik kan en kikare ge så mycket mer till spelare och detta vill vi erbjuda; ett modernt verktyg som hjälper spelaren på ett mer moderna sätt.

LÄS MER: ALLT DU BEHÖVER VETA OM NYA HANDICAP-SYSTEMET

Fördelar: Fullmatad med teknik för att förbättra ditt golfspel

Jag blir nästan lite överrumplad när jag för första gången drar upp den här manicken. Första testrundan blir på Ljunghusens Golfklubb och när jag på första tee kikar in i skärmen bjuds jag inte bara på en laserkikare. I skärmen ser jag avstånd till de båda fairwaybunkrarna till höger, avstånd till green från olika positioner på fairway samt hålets nummer, par, totala längd och måtten till greenens mitt, bakkant och framkant.

Efter att ha skavt ut en järnfyra på fairway drar jag upp kikaren igen. Jag siktar på flaggan och då avståndet byter färg från rött till gult vet jag att jag träffat rätt.
I det här läget zoomar banguiden automatiskt in och visar på nytt avstånd till både framkant och bakkant samt vänsterbunkern på green överlagrad i 2D.

Avståndet till flaggan visas ner på decimaltal; 115,4 meter.
Förutom det exakta avståndet till hål ser jag en båge över greenen som indikerar var jag hamnar i fall jag slår bollen dessa 115.4 meter – jag får i det här fallet således reda på att jag passerar greenbunkern i fall jag slår bollen ”hela vägen” till hål.

Hade flaggan istället stått i höjd med bunkern borde jag kanske tagit en klubba mer eller mindre för att undvika strandbesök…?

Summa summarum blir att Garmin Z80 ger mig all information nödvändig för att inte bara välja rätt klubba utan också ta rätt beslut när det kommer till var och när en chansning kan vara värd risken.

LYSSNA: Nytt avsnitt av podcasten Martin Möter – Prestwick, The Open och dagen då världens bäste dog av hjärtesorg

Nackdelar: Priset och kvällsgolf

Här måste priset komma in. Det ska mycket till för att man ska lägga 6 999 svenska riksdaler på en avståndsmätare – men samtidigt är detta en banbrytande produkt.

Ibland kan man få problem om man spelar i solnedgång och det blivit mörkt – i värsta fall får man då nöja sig med avstånd till framkant, mitt och bakkant, samt till och över de olika hinder som är i din väg.

Z80 har en digital skärm snarare än ett förstoringsglas som en vanlig kikare. Det gör att den inte är lika klar, men kan ge dig mer information.

Övriga funktioner: PlaysLike och Pin Pointer

Det finns en del spännande extrafunktioner som kommer med Garmin Z80. PlaysLike Distance justerar avståndet baserat på upp- och nedförsbackar – en kalkyl du därmed inte behöver göra själv.

Pin Pointer är en annan funktion du kan använda när du har ett blint slag. Då anger den riktning och avstånd till mitten av green. PlaysLike och Pin Pointer är inte tillåtet vid tävling, men kan utan problem stängas av.

En annan intressant grej är att Z80 inte har vanligt batteri utan laddas upp via USB-kabel.
Glöm inte att göra det innan du drar hemifrån!

Förbättringsmöjlighet: Greenområde

Något man kanske skulle vilja få in till uppföljaren är greenkonturer. Jag spelade på Ullna i helgen och med inspelet mot nians green visste jag inte att greenen var delad i två platåer – min boll landade mitt i backen och spann ner till greenens framkant.
Jag lyckades rädda par med en sänkt femmetare – men annars var ju treputt och bogey som ett brev på posten (det vill säga att det kommer ibland…).

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger