Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Solheim Cup: ”Tuttas” sagoslut – nu lägger hon av

Solheim Cup fick den kanske mest oväntade hjälten i matchens historia i norska veteranen Suzann Pettersen.
Direkt efteråt berättar huvudpersonen själv att den avgörande putten blir hennes sista.
– Det är ett bra slut på en fin karriär, säger hon till Golf Channel.

Suzann Pettersen.Foto: TT

LYSSNA: Skruvlöst med en skruv lös – han är landslagscoachen som slutade spela golf

Ett högdramatiskt Solheim Cup fick ett sagoslut för Europa och Suzann Pettersen. När bara norskan och Marina Alex var kvar ute på banan var ställningen 13.5-13.5 och hela skulle att komma att avgöras med en putt; Suzann Pettersens.
38-åringen höll nerverna i styr. USA som länge såg ut att gå mot segern var besegrat och den otroliga vändningen var ett faktum.
Glädjescenerna var vilda och i centrum stod Pettersen – som berättade att karriären nu är över.
– Det är det ultimata slutet. Jag är faktiskt väldigt glad att jag inte visste att det var den avgörande putten. Det är ett bra slut på en stor karriär. Jag tycker detta är en fantastisk avslutning på min karriär. Jag kunde aldrig bett om mer än detta, för fyra månader sedan trodde jag inte att jag skulle vara här, säger hon.

LÄS MER: Här läser du allt om Solheim Cup

Kraftigt kritiserad inför matchen

Suzann Pettersen var kraftigt ifrågasatt inför supermatchen de två kontinenterna emellan.  Hon skulle egentligen ha varit vicekapten och var således involverad i beslutet att istället ge sig själv ett wildcard.
Beslutet var kontroversiellt då hon vid den tidpunkten rankades som nummer 644 i världen och bara spelat två tävlingar de senaste två åren. Hon hade dessutom blivit mamma och öppet pratat om att sluta.

Men när jättedramat skulle avgöras tystade Pettersen kritikerna, vilt firande bröt ut. Det var ett närmast osannolikt slut på ett Solheim Cup som måste räknas till de mest minnesvärda.
– Jag får bara tacka för den här möjligheten. Inte ens i mina vildaste drömmar trodde jag att jag skulle få göra det här igen, säger Pettersen där hon står mitt i det kaotiska kramkalaset på Gleneagles 18:e green.
– Jag visste inte att det gällde hela Solheim Cup. Men jag visste att det var nära och inför 18:e kom ”Beany” (kapten Catriona Matthew) fram till mig. Jag frågade ”är det nu det gäller?” och hon sa att ”det var för det här jag tog ut dig”, säger en rörd Pettersen enligt TT.
– Allt är bara dimmigt nu. Jag försökte bara göra birdie på något sätt.

Segern är Europas första på sex år, och Pettersen blir historisk eftersom hon tangerar Laura Davies rekord på fyra Solheim Cup-segrar som spelare för Europa.
För svenskorna Anna Nordqvist och Caroline Hedwall var det här tredje segern i Solheim Cup. Enda svenska att lyckas med det tidigare är Sophie Gustafson.

 

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger