Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Solheim Cup: Stjärnan som föll och kom tillbaka

Hon blev först någonsin att vinna samtliga fem omgångar i en Solheim Cup-match och stor hjälte när Europa 2013 för första gången vann på amerikansk mark.
Sedan försvann Caroline Hedwall.
Fram tills nu.
– Det känns bara fantastiskt bra att vara här. Det var ett stort mål den här säsongen och jag är stolt att jag lyckades ta mig hit, säger Hedwall.

Efter att ha missat den senaste upplagan är Caroline Hedwall tillbaka i Europas Solheim Cup-lag. Foto: TT

Året är 2013 och Europa har gjort det omöjliga. Inte ens under Annika Sörenstams allra bästa år hade man lyckats vinna på amerikansk mark. Men lett av Lotta Neuman – Sveriges första majorvinnare någonsin – besegrade Europa ett stjärnspäckat amerikanskt lag på höghöjdsbanan i Colorado.
Sverige hade satt stor prägel på matchen. Laget leddes inte bara av svenska kaptener. Anna Nordqvist hade dessutom gjort hole-in-one och avgjort foursomematchen mot amerikanska essen Morgan Pressel och Jessica Korda. Svenskans hole-in-one var den första någonsin i tävlingens då 23-åriga historia.

PODCAST: Skruvlöst med en skruv lös – han är landslagscoachen som slutade spela golf

Hedwall stal rubrikerna

Men trots det var det varken Nordqvist, kapten Neuman eller assisterande Annika Sörenstam som tog huvudrubrikerna. Caroline Hedwall hade matchats hårt, hon spelade samtliga fem matcher och blev den stora segerorganisatören då hon vann samtliga. Ingen annan, vare sig amerikanska eller europé hade lyckats med det tidigare.
Hedwall var då 24 år.
Det talades om svenskan som en av de mest talangfulla spelarna i världen och om en spelare som hade potential att bli den nya Annika Sörenstam.
Inget av det där inträffade. Hedwall skulle ta USA och LPGA-touren med storm. Istället försvann hon.
Men var kom då det där raset ifrån?

Den märkliga skadan

Efter succén i Solheim Cup inledde Hedwall säsongen 2014 bra med topp-placeringar både i Australien och Singapore, men på en flygplats i Phoenix stirrade oturen henne i vitögat. Hon skulle bara plocka upp golfbagen från bagagebandet. Det slutade med att hon drog av en sena i handleden.
Det skulle få stor konsekvenser.
– Innan dess såg jag puttningen som en av mina styrkor. Men efter den skadan puttade jag inte lika bra längre.
För att undvika smärtan tvingades Hedwall ändra teknik. Puttarna började gå bredvid och hon tappade självförtroendet.
– Innan 2013 kändes det som att jag aldrig missade puttar, men nu har jag tillbringat fyra år med att se bollen gå bredvid. Det är extremt mycket självförtroende i puttning, och det var den biten jag tappade.

LÄS MER: Här läser du allt om Solheim Cup

Gjorde det på sitt sätt

Vägen tillbaka var lång och när Caroline Hedwall i september i fjol vann på franska Golf du Médoc gjorde hon det på dagen sex år efter sin senaste seger. Och hon gjorde det på sitt eget sätt. Vid segern bröt mot proffsgolfens norm att ha caddie och bar sin bag själv.
– Touren har ofta regler som säger att man måste ha caddie om man spelar i någon av de sex sista grupperna på helgen, men jag trivs bäst när jag kan spela mitt eget spel, sa hon då.
2018 noterades Caroline Hedwall för sin bästa snittscore sedan 2013.
Men trots segern är det svårt att veta var den svenska stjärnan står. 2019 har präglats av sjukdomar. I maj drog hon på sig ett virus och när hon väl blev frisk från det slog halsflussen till. Hedwall kämpade sig igenom British Open och Evian Championship trots sjukdom.
Nu säger hon sig dock vara frisk.

PODCAST: Gunnar Mueller – en upptäcktsresande i golfens tjänst

En speciell kärlek till Solheim

På Gleneagles Centenary gör Hedwall sitt fjärde Solheim Cup. Svenskan är inte rankad bättre än 122:a i världen – näst sämst av alla spelare i Solheim Cup – men hennes facit i tävlingen imponerar. Vinstprocenten (65,38) är näst bäst i det europeiska laget och det är mycket tack vare Hedwalls historiska prestation i Colorado 2013.
Kärleken till den klassiska matchen sträcker sig dock långt längre tillbaka än så.
Som 14-åring fanns hon i publiken på Barsebäck och såg Annika Sörenstam och årets kapten Catriona Matthew vinna med utklassningssiffrorna 17.5-10.5.
– Jag kommer ihåg att jag tänkte att ”det här vill jag göra”. Jag har drömt mer om Solheim Cup, och sett det framför mig, än att vinna individuellt, säger Hedwall till TT.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger