Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Golfbloggen i Skottland: Glasgow Gailes och det nya tågstoppet

Glasgow Gailes Golf Links ligger på fel sida tågspåren.
Kanske är det också därför British Open-kvalbanan sällan får lika mycket uppmärksamhet som grannarna Western Gailes, Royal Troon och Prestwick.
Men en sak är säker; detta är en ”hidden gem” som grannarna mycket att tacka för.

Foto: Glasgow Gailes Golf Club

LÄS MER: Här hittar du alla Golfbloggens resereportage

Grundad 1787 är Glasgow Golf Club världens nionde äldsta golfklubb.
Till en början spelade medlemmarna i Glasgow där klubben fortfarande har sina högkvarter, men i takt med att golfen växte i popularitet ansåg man det vara en nödvändighet att expandera. I stan spelade gubbarna redan på Glasgow Green, Queen’s Park och Alexandra Park men 1890 var det dags för de mer förmögna av dem att hitta en mer exklusiv golfbana.
Banorna i Glasgow var tillgängliga för allmänheten och nu ville de ha mark som de själv kunde kontrollera.
Affärsmännen identifierade den kustnära marken i Gailes, ett stenkast från Irvine och kontaktade sedan hertigen Duke of Portland.
Den 19 maj 1892 slog Gailes Links up portarna och Kapten John Risk slog invigningsslaget.

LYSSNA: Nytt avsnitt av podcasten Martin Möter – Prestwick, The Open och dagen då världens bäste dog av hjärtesorg

Det nya tågstoppet

Under de första två åren reste medlemmarna med tåg från Glasgow till Irvine och gick sedan ett par kilometer för att komma till banan.
Vid det här laget var det första hålet en bra bit från havet, där nian är i dag.
Men golfbanan blev snabbt så populär att man lyckades övertyga South Western Railway Company att bygga en permanent station vid det tilltänkta klubbhuset betydligt närmre vattnet.
Macgregor Chalmers skulle rita upp klubblokalerna.
Vid den här tiden ombads också Willie Fernie, vinnare av British Open 1883 och pro på Royal Troon, att designa om banan.

I september 1894 stannade det första tåget vid stationen och i oktober var klubbhuset färdigt.

Arrangerar världens äldsta slagspelstävling

Efterföljande år vann Ben Sayers den första professionella tävlingen som hölls på den nydesignade banan. Sayers segrade före bland annat Willie Fernie själv och Old Tom Morris.
1912 skissade Willie Park Jr (vinnare av British Open 1887 och 1889) upp de sista förbättringarna och banan fick den layout den har i dag.

PODCAST: Gunnar Mueller – en upptäcktsresande i golfens tjänst

Tågen passerar fortsatt Gailes och banan har sedan Willie Parks sista skisser stått värd för en rad stora amatörtävlingar. Den är också en av de mest populära kvalbanorna till The Open Championship.
Faktum är att världens äldsta slagspelstävling Tennant Cup årligen hålls på Glasgow Gailes Links.

Jag gissar att ni känner igen några av herrarna på bilden.

Betyg

Skala:
1 Geting: Underkänt
2 Getingar: Godkänt
3 Getingar: Hög Svensk klass
4 Getingar: Internationell toppklass
5 Getingar: Världsklass

LÄS MER: Golfbloggen besöker Royal Troon

Layout: 4
Kommentar: Det är inget snack om att Glasgow Gailes är en bra och utmanande historia. Dock sticker den inte ut likt grannbanor som Prestwick, Western Gailes eller Royal Troon eftersom du trots närheten till havet aldrig kommer i direkt kontakt med vattnet.
Lyfter upplevelsen gör hål som den drivbara – men ack så kostsamma – par fyran nummer nio. Generellt premieras precision över längd.

Ta med dig en macka ut. När du slagit första utslaget kommer du inte till klubbhuset förrän efter 18.

Foto: Glasgow Gailes Golf Club

Mest spektakulära hålet är kanske nummer fem. En tuff par femma med ett extremt ondulerat och smalt greenområde.

Skick: 4
Kommentar: Trots att kall vind och ett tunt laget frost denna aprilmorgon får oss att dra på både halsduk och vantar är det förvånansvärt snabbt på greenerna.
När vi spelade lade man om en hel del gräs på hål åtta och tio.
Gorse har vuxit sig allt starkare på banan, och renoveringen var för att ta bort gorse för att göra plats för ljungen som sedan starten på 1800-talet gett banan sin för området unika karaktär.

Estetik: 3 
Kommentar: Glasgow Gailes har en typiskt skotsk men samtidigt egen stil. Ljungen ger banan karaktär tillsammans med de långa solblekta och vindpinade grässtrån i ruffen.
Här snackar vi inte amerikansk resortgolf, utan en charm som snarare kommer från det orörda och råa.

Atmosfär: 5 
Kommentar: Det är något speciellt över Glasgow Gailes Golf Club. Bemötandet är på topp i shopen och den lilla tavelprydda passagen till omklädningsrummet är också något lite extra. Här har man klätt in väggarna med medlemmarnas skåpdörrar på ett riktigt snyggt sätt.

Detta är den gamla typen av skotsk golfklubb. Det råder inget tvång, men du bör nog trots allt ha skjorta, slips och kavaj med dig.

Resturang: 4
Kommentar: Lite otippat hittar vi här den kanske bästa lunchen av klubbarna i krokarna. Det är inget kulinariskt konstverk, men enkelt och gott.

Gailes Hotel har faktiskt en egen liten bana i bakgården. Självklart håller den dock inte samma standard som Glasgow Gailes Links.

Boende: 4
Kommentar: Gailes Hotel ligger precis utanför entrén till klubben. Från hotellet kan du promenera till både Glasgow Gailes, Western Gailes och Dundonald Links.
Bara placeringen är gör att hotellet förtjänar topp-betyg.
Här hittar vi också käk som med skotsk standard är riktigt bra, TV för Champions League-matcher och så klart en bar för att släcka törsten.

Totalt betyg: 24/30

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger