Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

Intervju: När Söderberg-bröderna besegrade Rory McIlroy

För mindre än en månad sedan kämpade Sebastian Söderberg för att behålla sin plats på Europatouren.
Men i och med förra veckans särspelsseger mot bland andra världstvåan Rory McIlroy ändrades allt.
Vid sin hade han caddie och bror Jesper.
– Oavsett vad som händer förändras inte vårt brödraskap eller vår vänskap, säger Sebastian.

Sebastian Söderberg vann särspelet mot bland andra Rory McIlroy och tog sin första seger på Europatouren.Foto: TT

PODCAST: Skruvlöst med en skruv lös – han är landslagscoachen som slutade spela golf

När vi talas vid har det gått lite knappt en vecka sedan den där segern i de schweiziska alperna. Glada tillrop från familj, vänner och kolleger har avlöst varandra.
– just att vinna fanns inte på kartan. Jag ville bara fortsätta mata in topp 10. Men sedan ändrades ju tankarna när jag kände att jag hade chans på segern, säger 28-åringen från Eksjö.

Inför den sista dagens spel låg Sebastian Söderberg precis som fixstjärnan Rory McIlroy några slag bakom ledningen. De skulle spela tillsammans, vilket bara det var en upplevelse utöver det vanliga för den svenske doldisen som inför säsongen tog steget upp från Challengetouren.
– Jag låg ju hyggligt till, men hade jag inte spelat med honom så hade det bara varit en vanlig söndag. Men han har den där auran, man känner direkt att det påverkar en och jag kände med en gång att jag hade bättre fokus än tidigare. Egentligen ville jag gå ut och njuta av hans golf, men jag kände samtidigt att jag inte fick låta något störa mig, säger Söderberg och berättar om adrenalinpåslaget.
– Jag kom inte in i någon flow utan fick rädda par hela tiden.

LÄS MER: Henrik Stenson blir värd för Scandinavian Invitation

Den magiska spurten

Men när halva finalvarvet spelats färdigt skulle det lossna. Efter en ny parräddning på nian sänkte Söderberg en chip på tian, och därefter sänkte han tre riktigt långa puttar i rad.
– Jag kom in i zonen. Det är givetvis en hög slumpfaktor på så långa puttar, man kan slå tio riktigt bra puttar utan att någon av dem går i, men det var precis som att stjärnorna stod rätt för mig och det var bara att rida vågen.
”Zonen” resulterade i fem raka birdies och helt plötsligt var Söderberg i ledningen. Då hände det som inte fick hända.
– Det måste ha varit en svettig söndag för alla som tittade där hemma. Jag ledde och hade en kort birdieputt på 17 men gick därifrån med tre puttar och en bogey.

Söderberg gjorde sedan par på det sista hålet.
– När jag puttade i så såg jag att jag delade ledningen. Jag hade slagit Två grymma slag på 18:e och lyckades nästan få i putten. Så inför särspelet hade jag faktiskt en sjukt positiv inställning. Innan särspelet så hade jag känt mig sjukt skakig och hade inte kontroll på varesig händer eller huvud, men när vi väl kom ut så kände jag att jag inte hade något att förlora.

PODCAST: Gunnar Mueller – en upptäcktsresande i golfens tjänst

Aldrig förlorat ett särspel

Dessutom hade han en bra historik från särspel; två segrar på Nordic Golf League, vinster både på college och i juniortävlingar.
Faktum är att Söderberg aldrig förlorat ett särspel.
– Det är var en skön känsla, sedan tror jag kanske inte att det betyder så mycket när man ställs mot världstvåan och tre gubbar till.

Förutom den nyblivne Fedex Cup-vinnaren Rory McIlroy hade även Kalle Samooja, Andres Romero och Lorenzo Gagli nått 14 slag under par.
– Jag var säker på att jag behövde birdie för att överleva.

Vad som sedan hände i särspelet hade ingen kunnat förutspå. Söderberg slog upp sitt inspel tre meter från hål, men både Rory McIlroy och Kalle Samooja var närmre. Söderberg sänkte sin putt och trots att två av konkurrenterna var närmre missade de båda.
– Jag hade kämpat så hårt hela dagen för att trycka bort alla känslor att det helt plötsligt blev svårt att få fram dem. Men det var en sjukt härlig känsla att bara krama om brorsan. Jag kunde inte tro att det var sant.

Brodern Jespers viktiga ord

22-årige brodern Jesper spelade en större roll i segern än vad många kanske tror. Inför särspelet sa han något som fick Sebastian att slappna av och gå för segern; ”Du har säkrat Europatourplatsen till nästa år”.
– Han sa det när vi stod på puttinggreen innan särspelet. Det var sjukt skönt. Det var inte så att jag grämde mig över vad som hänt på 17 och 18, men att kortet var klart gjorde att mycket stress släppte och jag kände mig under omständigheterna lugn.

Vad som hände därefter är redan historia.
– Jag bevisade för mig själv att jag faktiskt kan leverera när det hettar till. Jag visste faktiskt inte om jag var riktigt redo att vinna på Europatouren, jag hade inte ens blandat mig om en seger tidigare. Så det här kommer att ge mycket självförtroende till fortsättningen. Nu måste jag också helt plötsligt ändra min målbild.

Den nya målbilden blir att komma med i tourfinalen i Dubai senare i höst. För det måste man vara bland de 50 främsta på tourens ranking.
– Det kommer krävas bra golf för att få vara med. Det är klart att det var något jag hade svårt att se framför mig i våras.

KRÖNIKA: Är slutet nära för Tiger Woods?

Vägen tillbaka från skadorna

Sebastian Söderberg inledde 2019 med att i sju tävlingar i följd missa kvalgränsen. Det var en minst sagt tuff period av hans liv.
– Mycket startade förra året, jag hade mycket skadeproblem (axel och nacke) och tränade generellt väldigt lite. Jag lyckades ändå ha min bästa säsong någonsin. Jag slösade ingen tid när jag väl tränade utan hade 100 procent fokus och en sundare inställning på banan. Många förväntningar försvann och utmaningen för i år var att gå in utan förväntningar på resultat.

Sebastian Söderberg tillsammans med caddie/lillebror Jesper när jag träffade dem på Challengetourfinalen i Ras Al Khaimah i vintras.Foto: Martin Hardenberger

Men trots det började alltså säsongen katastrofalt.
– Det kändes mörkt och det här kunde inte kännas längre bort än vad det gjorde i februari mars.

Som om inte det vore nog spelade han också för brorsans levebröd. De började jobba tillsammans i januari, och kunde alltså inte fått en sämre start.
– Det är klart att det var tungt till och från, sedan trivs så pass bra med varandra att vi ändå hade kul utanför banan.
– Vi bodde sjukt mycket tillsammans och jag vet inte om det är bästa när det inte går så bra…

Men att ha brorsan som caddie skulle så småningom visa sig vara ett framgångsrecept. Medan Erik Van Rooyen och Henrik Stenson var de stora rubrikmakarna under Scandinavian Invitation på Hills Golf & Sports Club i Göteborg spurtade Söderberg på söndagen till sig en femteplats.
Och sedan alltså segern i Crans Montana.
– Steg ett till att vi började är att vi är så tajta och har bra koll på varandra, och att det aldrig är några problem. Oavsett vad som händer på vägen så förändras inte vårt brödraskap och vänskap. Nu är det svårt att säga att det inte betalar av sig.
– Att få dela segern med Jesper känns ännu mer speciellt.Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger