Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KRÖNIKA: ”Är slutet nära för Tiger Woods?”

Tiger Woods trotsade allt och alla och vann US Masters
Och en operation för att ta bort brosk från knät är inget större ingrepp i sig.

Men när 2019 summeras känns det ändå som vi sett början på slutet för Tiger Woods.

Foto: TT

PODCAST: Skruvlöst med en skruv lös – han är landslagscoachen som slutade spela golf

Efter en broskskada på vänsterknä och ett mindre ingrepp väntar sig Tiger Woods att vara tillbaka i spel redan den 24-27 oktober när PGA-touren gästar Japan och Zozo Championship.
Operationen är inget världsrevolutionerande och inte heller något som borde stoppa Tiger Woods framfart 2020 – men faktum kvarstår att det var Woods fjärde operation på det på samma knä och lägger man ihop det med alla ryggskador och de fyra operationerna (varav den sista var en steloperation) är så måste man fråga sig hur länge detta klippande och klistrande håller. Hur länge kan han lappa ihop kroppen och fortfarande ta sig runt en golfbana på färre slag än konkurrenterna?
På sikt kan det omöjligt hålla.

Blev överkörd av alla

I april skrev Tiger Woods inte bara golfhistoria. Hans comeback från ett gyttjeträsk fyllt av otrohetsskandaler, rattfylla och ryggoperationer är den tillsammans med Ben Hogans den största i golfvärlden.
Ben Hogan blev överkörd av en buss och fick lära sig att gå igen, innan det ens kom på tal att svinga en golfklubba.
Tiger Woods blev överkörd av en hel idrottsvärld. I hans fall nådde exponeringen alla, vare sig man ville det eller inte, och experter dömde ut hans framtid både som golfare och människa. Påhoppen hade inga gränser och inte mest kretsade denna offentliga disikering kring Woods personlighet och familj på ett sätt som ingen borde behöva utstå.
Så inte nog med att Woods med sin stelopererade rygg inte borde kunna varken gå eller stå, och inte minst slå en golfboll fyra dagar i rad. Den mentala comebacken var om möjligt än mer remarkabel.

LÄS MER: Henrik Stenson blir värd för Scandinavian Invitation

En seger som kostade

När han med sin bragdseger vann US Masters på Augusta National i våras var det en personlig triumf, á la Rocky Balboa gav han omvärlden en rejäl knäpp på näsan.
Men det var också en seger som kostade, en urladdning som saknar motstycke. Efter den där aprilsöndagen var Woods batteri slut för 2019, och i övriga tre majors hade han inte med toppen att göra.
Han såg håglös ut, var mentalt dränerad och kroppen så sliten trots att han mellan den 1 april och siste augusti bara spelade 22 tävlingsrundor – alltså färre än en hängiven hobbygolfare.

PODCAST: Gunnar Mueller – en upptäcktsresande i golfens tjänst

Opererades på nytt häromveckan

Nu var det alltså fram med skalpellen igen för operation nummer fyra på vänster knä.
Jag har själv opererat bort brosk från mitt knä, och det är ingen större deal. Tiger Woods kommer att komma tillbaka och ha chansen att vinna igen, kanske vinner han till och med en major eller två till.
Men frågan är hur länge han orkar, och hur många gånger till han lyckas ”ta sig tillbaka upp på hästen” och hur länge han har viljan att lägga ner den träning som trots allt krävs för att slå de konkurrenter som i dag är flera nivåer bättre än vad de var när Woods 1997 slog igenom.

Tiger Woods seger på Augusta var årets stora golfhändelse. I min mening också årets stora idrottshändelse. Reaktionen blev att vi var många som trodde att han var tillbaka och att bandet spolats tillbaka tio år, att han åter skulle dominera.
Men så är det inte.

Tiger Woods drog sig ur Northern Trust på grund av en magskada. Och det går inte att konstatera att hur mycket vi än vill ha mer av Tiger Woods så närmar sig slutet.
Han revolutionerade spelet med sitt sätt att träna, med sin snabbhet och styrka. Han slog slag som ingen av hans företrädare kunde slå och jag ser honom därför både som den bäste och mest fängslande som spelat spelet.
Men det har också gjort att han slitit ut sin kropp.
2020 kommer vi vid ett begränsat antal tillfällen se honom spela igen, och passa på att njuta – för varje gång kan vara den sista.

 

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger