Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Scandinavian Invitation: Van Rooyen om nervpärsen, potentialen och hatet mot byxorna

Erik Van Rooyen snuvade Henrik Stenson på segern och vann Scandinavian Invitation på Hills Golf & Sports Club.
Den 29-årige sydafrikanen tog därmed sin första seger på Europatouren.
– Jag har haft potentialen, nu vet jag att jag kan vinna, säger han.

Foto: TT

HÄR LÄSER DU ALLT OM SCANDINAVIAN INVITATION

Henrik Stenson var inför den sista rundan tre slag bakom Van Rooyen. Men efter en birdie på trean och en riktig fullträff med hole-in-one på sexan var den svenske storstjärnan ikapp.
– Jag såg inte att den gick i och hade svårt att läsa reaktionerna på publiken. Det var svårt att tyda men det var ju en extra positiv överraskning när man gick ner och såg att den var i, säger Stenson.
Men sedan tog energin slut.
– Vi var absolut med i matchen då. Vi startade tre efter ledaren och behövde göra något spektakulärt, och en hole-in-one kan väl räknas som det. Sen kom vi väl inte igång med något birdiefyrverkeri, säger han.

PODCAST: Gunnar Mueller – en upptäcktsresande i golfens tjänst

”Det är den känslan man vill känna”

Erik Van Rooyen landade på –19 totalt och vann med ett slag före tvåan Matthew Fitzpatrick, Storbritannien.
– Jag såg inte ledartavlan förrän på 16, då hörde jag ett högt vrål och förstod att Matt gjort birdie. Min caddie berättade för mig att vi var lika och att jag behövde birdie för att vinna.
– Jag kommer att få sjukt mycket självförtroende av detta, nu vet jag att jag kan avsluta starkt när det betyder som mest.
På presskonferensen berättade Van Rooyen att han också hörde skriken från hål sex när Stenson gjorde hole-in-one.
– Jag var inte orolig, jag visste att han skulle spela bra. Om man oroar sig för andra kan man inte spela bra, jag vet att jag bara kan kontrollera min egen golf. Jag var inte orolig, men jag var nervös – men det är ju också anledningen till att vi spelar. Det är den känslan man vill känna.

LÄS MER: Därför spelar Stenson gratis på Hills

”Du ska se kommentarerna”

Van Rooyen som inför tävlingen rankades 87:a i världen lär klättra några hack efter att ha tagit karriärens första seger på Europatouren.
– Jag har vetat att jag kunde vinna under många år, men det krävs så mycket mer än att bara ha potentialen. Man måste vara mogen och förstå hur man hanterar press. Det krävs fyra dagar av bra golf och inte bara ett bra slag.
– Jag har lärt mig planera rundor, när jag var yngre så försökte jag slå hjälteslaget varje gång.

Under British Open tidigare i år uppmärksammades Van Rooyen för sina korta och snoddprydda byxor. Det fanns till och med de som tyckte att byxorna borde förbjudas.
Men i och med sydafrikanens framfart lär både vi och kritikerna få se allt mer av det nya byxmodet.
– Jag får kommentarer om det varje vecka, och så kommer nog vara till folk vänjer sig. Jag kan känna att golf behöver en spark i baken lite då och då. Jag tycker om dem och det finns folk som avskyr dem, du ska se kommentarerna. Men det är okej, det är inte de som bär brallorna.


RES MED GOLFBLOGGEN TILL MAGISKA MONTADO


Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger