Golfbloggen

Henrik Stenson blir värd för Scandinavian Invitation

Henrik Stenson väntas skriva på ett kontrakt med Europatouren som bekräftar hans medverkan i Scandinavian Invitation de kommande tre åren.
– En av uppgifterna för alla oss som är här är att inspirera nästa generations golfare, säger Stenson som kommer bli värd för tävlingen.

Henrik Stenson går i mål på -14 och tackar publiken på Hills. Van gjorde Erik Van Rooyen.Foto: TT

HÄR LÄSER DU ALLT OM SCANDINAVIAN INVITATION

Hole-in-one för första gången på Europatouren, men någon seger blev det inte för Henrik Stenson i Scandinavian Invitation.
Fullträffen var hans femte hole-in-on någonsin och i nästa års Scandinavian Invitation kommer Stenson få fler chanser.

Allt pekar nämligen på att Henrik Stenson likt Tommy Fleetwood i British Masters de kommande tre åren kommer att stå som värd för Scandinavian Invitation.
Kontraktet ska sträcka sig över tre år och touren hoppas att Stenson inom kort ska sätta penna på papper.
– Det ligger inte på mitt bord på att utannonsera någonting, men det finns högtflygande planer på lite justeringar, både vad gäller utformande av tävling, spelplats och speldatum.
Vad skulle ett värdskap betyda för dig?
– Det känns redan som att vi var lite halvvärd den här veckan och det blir att jobba på i samma spår. Det känns som en viktig roll. Jag kommer inte att spela för alltid och då behövs det några svenska killar och tjejer som ska ta över. Jag hoppas kunna inspirera dem, för det var ju så jag själv blev inspirerad en gång i tiden.

Ny spelplats, nytt speldatum och nytt format

Nästa år kommer Scandinavian Invitation inte att spelas på Hills. Touren för diskussioner med bland annat Barsebäck, PGA National, och Bro Hof.
Vallda och Halmstad har också visat intresse, men det är främst på längre sikt.
– För golfen i Sverige så är det nyttigt när det vandrar rund och kan vara både i Göteborgstrakten, i Stockholm och i Skåne, säger Stenson.

PODCAST: Gunnar Mueller – en upptäcktsresande i golfens tjänst

Som ett första led i avtalet måste touren tillsammans med den svenska stjärnan slå fast ett speldatum. Mycket pekar på att det blir lite tidigare på året än 2019.
Att locka hit superstjärnor á la Tiger Woods tror Stenson dock kan bli svårt.
– När tävlingen gick veckan efter British Open var det alltid lite lättare. Då kom Craig Stadler och John Daly. Men det är tufft nog för mig och Alex att ta oss över Atlanten. Det kan vara så hemskt att du får nöja dig med mig.
– Det kan nog bli en tidigare tävling än vad det var i år. Vi hittar en vecka, det är en sak som är säker.

RES MED GOLFBLOGGEN TILL MAGISKA MONTADO

Europatouren väntas kommunicera ut nyheterna gällande nästa års tävling i september eller oktober. De bekräftar redan nu att en mixad tävling med både damer och herrar är på tapeten.
Mycket tyder i så fall på att man kommer att spela samma tävling och på samma bana, men från olika utslagsplatser.
Man kommer göra upp om samma prispott, men rankingpoäng kommer att delas ut olika beroende på tour då pengarna och rankingpoäng inte är sammankopplade.


Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger