Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Scandinavian Invitation: Nu ska Stenson bryta Sverige-förbannelsen

Henrik Stenson har aldrig vunnit på svensk mark.
I år hoppas han och publiken att förbannelsen bryts.
– Jag har alltid känt att det varit ganska uppskruvade förväntningar, säger Stenson och hintar om flera nyheter gällande den svenska golffesten.

Ska Henrik Stenson nå hela vägen på Hills?Foto: Sipa

HÄR LÄSER DU ALLT OM SCANDINAVIAN INVITATION

Det vankas golffest i Göteborg och den store festfixaren heter Henrik Stenson.
Sveriges bäste herrspelare någonsin fyllde 43 år tidigare i år och debuterade i den svenska Europatourtävlingen 1996 på Forsgården. 1997 blev han sedan bäste amatörspelare samtidigt som Joakim Haeggman segrade.
Men trots många försök har svensken som totalt vunnit hela 24 professionella golftävlingar aldrig kammat hem segern på hemmaplan.

På tisdagens presskonferens fick han frågan om vad en hemmatriumf skulle betyda.
– Vi kan väl prata om det när det hänt i så fall. Det är mycket som ska hända mellan tisdag eftermiddag och söndag kväll för att jag ska få den pokalen med mig.
– Det hade varit kul att vinna på hemmaplan, och vi har varit nära ett par gånger men inte riktigt fått till det.

Bestals på segern 2005

Närmst var han på Kungsängen för 14 år sedan. Då snuvades Stenson på segern av australiensaren Mark Hensby.
– Jag hade redan fått hundra grattisdunk i ryggen. Men Hensby hade inte spelat färdigt och sänkte en tiometare på det sista hålet för att få fram ett särspel. Sedan vann han särspelet, närmre att vinna än så kan man inte komma utan att vinna, säger Stenson.

Men grämer sig så mycket över de missade chanserna gör han inte.
– Det är nog andra som haft högre förhoppningar än jag själv. Någonstans så är det en hel säsong med 24-25 tävlingar och ibland ser man att en del runtomkring har varit mer besviken än en själv när det inte gått bra. Till viss del så är det en tävling i mängden även om det är lite speciellt på hemmaplan.
– Jag har alltid känt att det varit ganska uppskruvade förväntningar, men kanske en av de tuffare veckorna just på grund av att det är så mycket runtomkring.

Hoppas på Österåker

Veckan på Hills Golf Club har knappt kommit igång, men redan tisslas och tasslas det gällande framtiden.
Bland annat ryktas det om att tävlingen redan till nästa år kan komma att få ett mixat startfält med både kvinnor och män.
– Det är väldigt mycket en möjlighet. Det spekuleras mycket, och det är ingen omöjlighet att vi kan se ett gemensamt startfält i framtiden.

PODCAST: EUROPATOURENS VD OM SCANDINAVIAN INVITATIONS FRAMTID

Och kanske skulle då Österåker passa bra som spelplats. Där hade Stenson-designade Öster by Stenson smygpremiär för några veckor sedan. Ytterligare 18 hål är på gång och feedbacken har så långt varit positiv.
– Jag och mitt team har haft förtroendet att designa och vara med under byggnationen. Jag vet att det varit ambitionen från Österåkers sida att vi ska designa en bana som ska kunna hålla för stortävlingar, så det har varit med i tankarna hela tiden. Sedan om och när, det är inget som ligger i mina händer.

”Det känns som en klassträff”

Om vi vänder blicken tillbaka till Hills och årets tävling så återstår ju frågan om Stenson äntligen ska dra det längsta strået och krönas som vinnare inför hemmapubliken.
– Jag spelade inte fantastiskt innan vilan och vet inte om man ska räkna med att spela fantastiskt efter heller. Förväntningsmässigt så vet jag inte var vi står. Jag ska försöka ha en kul vecka, det känns lite som att man är på en klassträff, säger 43-åringen.
– Det känns inte riktigt rätt att säga att jag är i toppform, men jag hoppas göra en bra insats och komma tillräckligt nära för att utmana.

HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL I HÖST

 

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger