Golfbloggen

Svenska banor: Mölle GK – en klassiker, ett fyrtorn och syndens näste

Längst ut på Kullahalvön finns Sveriges äldsta fyrplats med vad som också är landets högst belägna och starkast lysande fyrtorn.
Bara ett par hundra meter därifrån ligger Mölle Golfklubb, en svensk klassiker som firade 75 i fjol.
Likt fyrtornet lyser banan efter ett par dystra år nu kanske starkare än någonsin.

Mölle GK kan mycket väl vara Sveriges naturskönaste golfbana.
Foto: Mölle GK.

HÄR LÄSER DU ALLA REPORTAGE FRÅN SVENSKA BANOR

Fyren på Kullahalvöns spets har blickat ut över horisonten och hjälpt båtar hitta rätt sedan 1500-talet. Här finns också ett av landets kanske häftigaste och mest perfekta boenden. Falknästet är ett gammalt försvarsrum som byggts om till hotell. Här finns bara ett rum, men å andra sidan en utsikt som till och med kan få Richard Dawkins att bli religiös.

Det är en unik plats.

Men det går som bekant inte alltid som det var tänkt. En gång för många år sedan styrde en dansk kapten av oförklarlig anledning sin båt rakt in i Kullahalvöns bergsklippa.
Det sägs att han hade fått lite för mycket av livets goda…
Många paralleller kan dras till klassikern Mölle Golfklubb.

HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL I HÖST

Synden i Mölle

Mölle Golfklubb är också unik. Det är något du märker direkt efter du svängt av E6:an och tagit sikte på naturreservatet ute på Kullahalvöns yttersta spets. Du passerar pittoreska Mölle med Hotel Kullagården och populära bröllopsplatsen Grand innan du fortsätter in bland de idylliska trädkronorna.

Flera gånger lockas du att stanna till för att njuta av utsikten.

Banan ligger mitt inne i naturreservatet kort efter att du passerat syndens näste, Ransvik – den första badplatsen i Sverige där män och kvinnor tilläts bada tillsammans och där de ikoniska vit- och blårandiga badkläderna har sitt ursprung.

Att män och kvinnor badade tillsammans var en sak, att badkläderna sedan varken skylde axlar eller knän gjorde frestelserna olidliga. Detta gjorde att ryktet om ”synden i Mölle” spred sig snabbt över Europa, det byggdes till och med tågräls hela vägen från Berlin och Kullabygden blev snabbt en turistdestination av det skamligare slaget.

Faktum är att folk ofta registrerade postadress i närliggande Arild eller Höganäs för att vänner och bekanta inte skulle fatta mistankar.

Foto: TT

Sensationen blev inte mindre av att de badande fotograferades av dåtidens Bingo Rimér, hovfotograf Peter P Lundh. Han hade ensamrätt till bilderna som senare samma kväll fanns att köpa i Lundhs turistmagasin i Mölle. Dessa bilder togs mellan 1907-17, därefter förbjöds verksamheten.

I början av 1930-talet upplevde Ransvik en ny storhetsperiod. I samband med sommarspelen i Mölle introducerades surfing och komiska vattenspel i Ransvik. Simmerskan Sally Bauer simmade mellan Mölle och Ransvik och Hollywoodaktrisen Carmen Clairmont visade också upp sig. Detta ledde så klart till uppståndelse och storpublik i bygden som utvecklats till en metropol.

LYSSNA: Nytt avsnitt av podcasten Martin Möter – Prestwick, The Open och dagen då världens bäste dog av hjärtesorg

Annikas första seger

Sven Wennerth var en visionär. Han hade redan innan han träffade Kullatösen Elsa Cortfizon gjort karriär i både London och Stockholm och det var han som tog golfen till Mölle. Efter giftermålet förvärvar han nämligen ett hotell, men då omsättningen med tiden inte blir den önskade börjar Wennerth fundera på vad det är som gör att turisterna efter krigsslutet väljer Falsterbo, Halmstad och Båstad före Mölle.

I Mölle fanns vackra promenadstråk och tennisbanor. Men ingen golfbana.

Hösten 1942 kontaktade Wennerth botanikprofessorn Nils Sylvén för att säkerställa att banan inte skulle inkräkta på djur- och växtliv och på påskdagen bedömdes banan spelduglig. Helt utan bevattning och var då den enda 12-hålsbanan i Sverige. 1959 fick man 18 hål – 18 hål som sedan dess har varit bland Sveriges naturskönaste.

Med sina snabba greener och utmanande layout blev banan en riktig hit både för turister och proffs. 1984 spelades den första Europatourtävlingen för damer utanför de brittiska öarna just på Mölle och Kitrina Douglas var den som följt av Lotta Neumann hanterade halvöns starka vindar bäst.

Både Neumann och en viss Annika Sörenstam (då 19-årig amatör) skulle sedan båda ta sina första proffssegrar här.

Men det går inte att leva på gamla meriter. Och i takt med att golfen utvecklats i stort har Mölle Golfklubbs identitet också fått skifta.

Banan är för kort för att de där riktigt stora tävlingarna ska kunna spelas här, men för oss mer dödliga är det likförbannat en underbar upplevelse.

What doesn’t kill you…

Mölle Golfklubbs största tillgång – vyerna, naturen och avskildheten – har genom åren också blivit klubbens största belastning. Det faktum att banan ligger i ett naturreservat begränsar banpersonalen kraftigt när det kommer till besprutning och skötsel.

När man för några år sedan ålades restriktioner kring besprutningsmedel ledde det till så stora svampskador att det knappt fanns gräs på de greener som tidigare varit kända som landets snabbaste.

Därför hade greenkeepern Anders Gripwall mycket att fundera över när han våren 2017 fick chefsansvaret för banan som då hade nått ”rock bottom”.
Men nu när vi ändå slänger oss med engelska uttryck så är det lika bra vi kör ett till.
”What doesn’t kill you makes you stronger”.

Det dröjde visserligen till situationen var som värst innan man agerade, men när man väl gjorde så fick Mölle Golfklubb nytt liv.
Det var inte bara Anders som var ny. Peter Svensson tillträde som ny ordförande och Jennifer Allmark blev så småningom klubbchef.
Anders insåg att daggen inte ville lyfta från greenerna som dessutom behövde mer solljus. Några träd togs bort och man började torka greenytorna för hand.
Svampen försvann och gräs började åter växa.

Några månader senare hittade Peter Svensson ett par som ville få till en livsförändring. Malin & Petter Sandström tog över klubbens restaurang och hotell och rätt vad det var höll Kullagårdens Wärdshus den klass som en gång i tiden gjort både Prinsessan Birgitta och Prins Bertil till trogna besökare.

Förändring går inte över en natt, och mycket hårt arbete ligger bakom framgång. Men under vårt besök på Mölle Golfklubb växer gräset på greenerna så det knakar, maten är delikat och vyerna är som alltid en berättelse i sig.
Mölle Golfklubb kommer aldrig att bli vad det en gång var.
Men kanske bättre.Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger