Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Golfbloggen testar: Så bra är Titleist nya järnklubbor

Titleist släppte på tisdagen en hel uppsjö nya järnklubbor.
I och med lanseringen lägger man den extremt populära AP-serien bakom sig och satsar istället på något helt nytt.
Resultatet går under namnet T-serien – och det är således dessa spakar jag har testat.

T-serien fullproppade med teknologi. Vilken modell passar dig bäst?Foto: Titleist

HÄR LÄSER DU ALLA GOLFBLOGGENS PRYLTESTER

Det var dagen innan lanseringen som Titleist bjöd in svensk press för att testa de nya stickorna och det går inte att säga annat än att man hade en hel del ny teknik att visa upp.
T100, T200 och T300 bjuder alla på en drös ny teknik, men också smäckrare och elegantare utseende och känsla än AP-klubborna.
För att göra sortimentet av järnklubbor komplett har man uppgraderat klassikerna MB och CB med finjusteringar efter önskemål från touren.

Tidigare var Titleist slogan ”Serious clubs for serious golfers”, den har man de senaste åren ändrat till ”For dedicated golfers”.
För att räknas som en dedikerad golfare menar företaget bland annat att man spelar minst 25 rundor golf om året och har minst en custom fittad klubba i bagen.
Givetvis är det så att man kan vara hängiven och passionerad kring sin golf även om man inte är singelhandicapare.
Därför har företaget tagit fram riktigt fina klubbor som passar hängivna golfare på olika nivåer – dagen innan släppet fick vi chansen att testa samtliga modeller.

Golfbloggen i Danmark: The Scandinavian

T100 – För spelaren som vill ha tourig känsla
Innovation: 4/5
Känsla: 5/5
Utseende: 4/5
Kommentar: Klubban som de flesta av Titlteist tourspelare använder är en smäckrare variant av AP2, med tunnare topp-linje vilket gör att man får känslan av att det är lättare att forma slagen. Man har tryckt in mer tungsten i botten av de längre järnen vilket gör de mer lättspelade. De korta järnen har inte lika mycket tungsten så de blir lättare att hålla nere för bättre kontroll.

Jordan Spieths feedback har varit essentiell i framtagandet av T100, och han bytte till klubborna inför The Open.

T200 – För spelaren som vill ha längd och höjd utan att ge avkall på utseende
Innovation: 5/5
Känsla: 4/5
Utseende: 4/5
Kommentar: Med T-serien kommer en hel drös ny teknik från Titleist och det är därför man valt att lägga namnet AP bakom sig. På både 200- och 300-järnen använder man sig av något man valt att kalla max impact-teknologi. Faktum är att träffytan egentligen har för hög trampolineffekt, man har sedan lagt på en dämpning för att ta ned den till en ”laglig” nivå.
När jag slår denna klubba märker jag en klar skillnad gentemot klubborna som riktar sig mer åt proffsgolfaren, högre bollhastighet även vid dåliga träffar och mindre skruv är de mest uppenbara delarna.

T300 – För spelaren som vill ha höjd, längd och förlåtande egenskaper
Innovation: 5/5
Känsla: 3/5
Utseende: 3/5
Kommentar: Om T200 hade högre bollhastighet än de tunnare klubbhuvudena i T100 (eller CB och MB nedan) kommer T300 ut som en raket. Här har man flyttat ned och ut massor av vikt i botten och kanterna av klubbhuvudet. Detta har ökat storleken på sweetspot samt skapat högre utgångsvinkel vilket gjort att man kan gå ner i loft.
Faktum är att jag kan slå sjuan i T300 lika långt som en sexa eller femma i MB.
Med T300 gör jag kanske lite avkall på kontroll och möjligheten att forma slagen, samtidigt är det nästan omöjligt att missa. Det är till och med så att träffytan är formad så att även tunna träffar flyger lika långt som bra.
En fasad topplinje gör att klubban känns smäcker även om den är midsize.

HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL I HÖST

Michael Broström har hittat sina favoriter.

PODCAST: Alexander Björk om pappalivet på touren, Phils överraskning och beslutet som definierat karriären

Två uppdaterade klassiker

620 CB – Finjusterad prestanda direkt från touren
Innovation: 3/5
Känsla: 5/5
Utseende: 4/5
Kommentar: Inför den förra releasen av CB (2017) hade man smällt in lite tungsten i botten på CB-klubban. Proffsen tyckte att de tappade kontroll och tungstenen togs bort från de korta järnen.
Viktfördelningen i klubban är fortfarande lite snällare (dvs. lite lägre och lite mer ut mot kanterna) än i den renodlade bladklubban MB och jag upplever att jag får lite mer skjuts i slagen. Men det krävs fortfarande nästintill en perfekt träff.

620 MB – smörknivar för finsmakaren
Innovation: 3/5
Känsla: 5/5
Utseende: 5/5
Kommentar: Till årets lansering efterfrågade Justin Thomas lite mindre offset än på föregående MB-modell. Sagt och gjort. Och det är i stort sett den enda förändringen man gjort till årets släpp. MB görs den här gången i borstat stål med en kromad linje precis över ”muskeln”.
Jag plockade en järnsjua när vi testade klubbor och ville inte lämna den ifrån mig. För mig är känslan outstanding.
Klubban svarar direkt på din beställning, men feebacken kan också vara ruggig vid ett dåligt slag…

Spännande var ordet.

Samtliga klubbor finns för custom fitting från och med den 12 augusti och redo i butik från den 30:e.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger