Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

British Open-krönika: Svensk damgolf behöver en fixstjärna

Tre svenskor klarade kvalgränsen i British Open och många talanger står och stampar för att lyckas i stora sammanhang.
Bredden är imponerande.

Men för att intresset kring damgolfen ska lyfta på allvar behöver Sverige en folkkär fixstjärna.

Två svenska majorsegrare.Foto: TT

HÄR LÄSER DU ALLT OM BRITISH OPEN

Hela elva svenskor kom till spel på Woburn Golf Clubs Marquess’ Course. Att bara tre av dem klarade kvalgränsen var dock en något av en besvikelse.
Samtidigt var det väntat.

Madelene Sagströms form har pendlat som en jojo, Pernilla Lindberg har haft svårt att leva upp till epitetet majorvinnare sedan hon just vann ANA Inspiration och övriga är helt enkelt inte redo ännu för att göra något större väsen av sig när det kommer till tävlingar av den här digniteten.

Av de som klarade kvalgränsen har Caroline Hedwall två veckor i rad visat att hon är på väg tillbaka till den nivå hon var på under Solheim Cup 2013 och Linnea Ström att hon är en tjej att hålla utkik för de kommande åren.
Samma sak gäller självfallet för världens bästa amatörspelare Frida Kinhult och kompisen Ingrid Lindblad som båda missade kvalgränsen.
Efter ett par tuffa säsonger var det skönt att se Anna Nordqvist spurta på ”moving day”. Hon gick på fina 68 slag och inför den sista dagen är hon bara fyra slag från en topp 10-placering.
Hon kan snart nå hela vägen igen.

PODCAST: Alexander Björk om pappalivet på touren, Phils överraskning och beslutet som definierat karriären

Fin bredd men få segrar

Det går inte att säga annat än Sverige har en imponerande bredd. I en tävling där samtliga av världens 30 bästa spelare närvarar och 25 länder finns representerade kommer elva av totalt 144 spelare från Sverige.
Bara fyra länder har fler.

Men trots detta har blågula framgångar på högsta nivå under 2019 lyst med sin frånvaro och glädjerubrikerna har varit få. Vi har en stor bredd men har i år saknat de riktiga topparna och spelarna som lockar Svenssons till tv-soffan.
Svensk damgolf behöver ett folkkärt affischnamn. Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist har båda vunnit stora titlar, men har aldrig kommit nära det svenska folket – detta märktes inte minst då Lindberg trots skrällsegern i ANA Inspiration inte tilldelades Bragdguldet.
Anna Nordqvist fick inte priset trots att hon med horribla förutsättningar besegrade körtelfeber på sin väg till triumf i Evian Championship några månader tidigare.
Båda var bragder i ordets rätta bemärkelse.

HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL I HÖST

Finns där en ny Sörenstam?

En del av proffsgolfens dilemma kan vara att stjärnorna i nästan samtliga lever lyxliv i USA och vanliga Svenssons har – trots att nästan 500 000 personer spelar golf i Sverige – svårt att associera till dem.

I samband med detta dyker förstås Annika Sörenstams namn upp, och hur hon 2002 utsågs till världens bästa idrottskvinna men samtidigt inte ens nominerades till årets kvinnliga idrottare på den svenska idrottsgalan. Året efter kompenserades hon med både Jerringpriset och utmärkelsen hon gick miste om året innan.

I USA vet alla vem du talar om bara du säger ”Annika”. Och även om hon här hemma kanske förtjänar än mer erkännande än vad hon fått vet gemene man också här vem Annika Sörenstam är.
Att uppnå resultat som Annikas är i dagens konkurrens praktiskt taget omöjligt.
Men att vara framgångsrik och samtidigt folkkär ”not so much”.
Framtiden ser lovande ut och vi har många tänkbara kandidater.

 

Följ Golfbloggen på Twitter:    @mhardenberger   
Facebook:    Golfjournalist Martin Hardenberger   
Instagram:    Hardenberger