Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

British Open-krönika: Batman, Catwoman och ett riktigt magplask

Första veckan i augusti men golfsäsongen är redan i sitt slutskede.
Hur bisarrt det än låter är det sanningen när det kommer till golfens viktigaste tävlingar.
Det hela kulminerar med två dammajors i rad och ett magplask jag bara trodde John Daly kunde åstadkomma.

Jin Young Ko och Tiger Woods lever i två olika världar.Foto: TT

HÄR LÄSER DU ALLT OM BRITISH OPEN

Världens största golftourer för damer respektive herrar har inför den pågående säsongen ändrat sina scheman ganska drastiskt.
Det blev inte bra.

Om vi börjar med herrarna så valde man att flytta The Players – en tävling som brukar kallas för golfens femte major – från maj till mars. I hålet som blev i maj knuffade man in PGA-mästerskapen.
Tanken var att få en ”majorsäsong”, slutspelet bantades med en tävling och gav således ett tidigare Fedex Cup-avgörande. På så vis slapp man också konkurrera om tv-tittare med amerikansk fotboll.

PODCAST: Alexander Björk om pappalivet på touren, Phils överraskning och beslutet som definierat karriären

Som alltid handlade det helt enkelt om pengar.
Men vad händer egentligen när en sports största stjärna, och den som alla vill titta på, har en kropp som genomgått fler operationer än Frankensteins monster och delvis på grund av schemaändringen inte har krut nog att vara konkurrenskraftig vid mer än en av fyra stora tävlingar.
Tv-siffrorna går så klart ner.
Magplask.

Tiger Woods är Batman

Det går att hävda att det är dags för golfen att klara sig utan Tiger Woods.
Brooks Koepka har vunnit fyra av herrgolfens senaste tio majortävlingar. Det blev bara en 2019, men han placerade sig bland de fyra bästa i övriga. Koepka kommer utses till årets golfare på PGA-touren för andra året i rad – något som inte hänt sedan just Woods belönades med titeln 2006 och 2007.

Koepka borde berika spelet med den där stjärnglansen som ger golfen en medial boost. Men trots att han (med all rätt) skäller på sina medspelare för att de håller ett tempo som får sniglar att påminna om formel 1 är det i Sverige lika många som vet vem som sitter på bänken i ett allsvenskt mittenlag (no offense IFK Göteborg).
Rory McIlroy har en viss Batman-effekt men får fortfarande ta Robin-rollen i jämförelse med den störste.

Tiger Woods är med andra ord fortfarande golfens ekonomiskt sett största tillgång och om man nu ska räkna pengar (vilket PGA-touren i stor utsträckning verkar ägna sig åt) bör man göra vad man kan för att behålla honom i spelet så länge som möjligt. Det gör man inte genom en komprimerad majorsäsong.

HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL I HÖST

Och hon borde vara Catwoman

På tal om utebliven Batman-effekt så borde ju Jin Young Ko för närvarande ses som golfens svar på Catwoman.
Efter att ha vunnit både ANA Inspiration och Evian Championship är hon en världsetta med chans att skriva historia. Bara Babe Zhararias, Ben Hogan, Mickey Wright, Pat Bradley och Inbee Park har vunnit tre majors under en och samma säsong

Det har inte ens damgolfens bästa någonsin, Annika Sörenstam, lyckats med.
Trots det kan jag räkna de kolleger som ens känner till hennes namn på en hand.
Likt en engelsman på Mallorca törstar damgolfen efter stjärnor och profiler som kan göra spelet mer intressant. Man törstar också efter massmedial exponering.

Trots det lyckades man i våras lägga ANA Inspiration samtidigt som premiären av Augusta National Amateur och nu två majors veckorna efter varandra där British Open precis dragit i gång.
Varken Tiger Woods, Rory McIlroy eller Brooks Koepka hade accepterat ett sådant schema.

Inte heller engelsmannen på Mallorca hade beställt två öl på en och samma gång.
Den andra hade (sannolikt) blivit ljummen.

LÄS MER: British Open-pokalen stulen – bara dagar innan tävlingen

 

Följ Golfbloggen på Twitter:    @mhardenberger   
Facebook:    Golfjournalist Martin Hardenberger   
Instagram:    Hardenberger