Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EVIAN-KRÖNIKA: Korea lyfter damgolfen – upp till västvärlden att ta efter

Jin Young Ko vann Evian Championship och tog sin andra majortitel för säsongen.
I ett större perspektiv var vinsten också en ny asiatisk styrkedemonstration – och ett varningens finger gentemot västvärlden.

Jin Young Kos seger var Koreas 11 titel på de senaste 20 majortävlingarna.Foto: TT

LÄS MER: Här läser du allt om Evian Championship

Efter rejält skyfall och senarelagda starttider åkte Caroline Hedwall på en riktig mardrömsstart den sista speldagen i de franska Alperna och årets fjärde dammajor skulle därför i mångt och mycket komma att bli en asiatisk uppgörelse.

Bara en ickeasiatisk spelare – rookien Jennifer Kupcho som vann Augusta National Amateur – lyckades klämma in sig bland de sju bästa.
22-åringen gjorde sin blott åttonde start som proffs och visade återigen att hon redan är att räkna med i de största av sammanhang.
Kupcho kan bli en ny fixstjärna, men varken USA eller Europa har en bredd som kan jämföras med den asiatiska.

Vid ett skede under den tredje rundan av Evian Championship var samtliga spelare 1-6 på ledartavlan sydkoreanskor. Samtidigt är 10 av de 20 bästa på världsrankingen från landet.
Det går att tycka vad man vill om den asiatiska, och framför allt sydkoreanska, dominansen, och vilken påverkan den har på västvärldens intresse för damgolfen.
Gapet ökar gentemot övriga kontinenter och exempelvis blir ju Solheim Cup – matchen mellan USA och Europa – en aningen udda match när så många av världens bästa inte får vara med.

PODCAST: Alexander Björk om pappalivet på touren, Phils överraskning och beslutet som definierat karriären

Svenska förbundskaptenen på besök

Men en sak är säker. Korea har hittat ett koncept som lett till resultat och som fört damgolfen framåt, och nu är det upp till västvärlden att bättra sig och göra det mer spännande.
Lovande talanger måste omsättas till fullblodsproffs, och den svenska förbundskaptenen Katarina Vangdal var så sent som för ett år sedan i Seoul för att studera vad vi i Sverige bör kopiera.

Korea har en av världens starkaste inhemska tourer, och har med hjälp av akademier och disciplinerad mängdträning i ung ålder lyckats vaska fram världsstjärnor på löpande band.
Det finns tydliga trappsteg hela vägen upp till världstoppen.

Lovande svenskgenerationer på gång

För svensk del har våra amatörlandslag de senaste åren prenumererat på medaljer både i VM och EM. Vi har också många framgångsrika spelare på college i USA. Trots det har vi inte lyckats producera tourvinnare i samma utsträckning som de asiatiska länderna.
En anledning är att damtourerna i Europa, inte minst i Sverige, är för svaga. På den svenska touren är startfälten sällan fulla och kvalitén blir därför lidande, vilket sedan återspeglar sig på spelarnas utveckling.
Därför har man från landslagens sida i stället försökt slussa ut våra spelare på touren via USA.
Här borde det finnas förbättringspotential.

Med råtalanger som Frida Kinhult, Maja Stark, Ingrid Lindblad, Sara Kjellker, Beatrice Wallin och Linn Grant finns alla förutsättningar för att Sverige inom de närmsta åren åter ska kunna etablera sig som en stormakt inom damgolfen.
Med rätt premisser kan de alla lyckas.

Många svenskor i British Open

Tills dess att den ovan nämnda septetten kommer ut på touren får vi nöja oss med att konstatera att Caroline Hedwall trots en svag avslutningsrunda åter är på rätt väg och kan komma tillbaka till de höjder där hon en gång var. Veckans insats i Évian-les-Bains stärker förhoppningsvis självförtroendet och när British Open drar i gång på torsdag har hon alla förutsättningar att lyckas.
Hedwall får sällskap på Woburn Golf Club av minst åtta svenskor. Ytterligare några har nämligen chans att kvala in i dag.
Det kan redan nu bli en minnesvärd vecka.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger