Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

The Open: Efter depressionen – nu ler ”Beef” igen

Efter att ha slagit igenom stort med en seger på spanska Valderrama blev Andrew Johnston ”Beef” med hela världens golfpublik.
Men de senaste tolv månaderna har varit tuffa för den 30-årige publikfavoriten – fram tills nu.
– Jag åkte direkt hem till hotellet och bara grät, säger han.

Andrew ”Beef” Johnston.Foto: AP

TIPPA BRITISH OPEN – VINN BILJETTER TILL SCANDINAVIAN INVITATION

När Andrew Johnston slog igenom när han i april 2016 vann på Valderrama.
– Jag ska åka hem och bli full tillsammans med min mor, sade ”Beef” efteråt och blev med sin opolerade yta meddetsamma många golffans favorit.
”Beef” – ett smeknamn han som ung fått då hans frisyr påminde om en kotlett – blev allt mer populär. Han hade en egen stil, stort skägg och skrattade alltid.
Han berättade att han gillade Arby’s hamburgare och på jippotävlingen Phoenix Open delade han ut headcovers (skydd till träklubborna) med snabbmatkedjans pommes frites-boxar som motiv.
Livet lekte.

Men sakta men säkert började det gå på fel håll för Andrew Johnston – och inombords så var det inte alls lika glatt. Den 4 juli 2019 berättade han på om ett år då hans liv gått i spillror.
”Det har varit ett galet år. Var börjar jag?” skrev Johnston i en spelarblogg på Europatourens hemsida. ”Beef” berättade bland annat om hur han separerat med sin långvariga flickvän.
Men det var långt ifrån allt.

LÄS MER: GOLFBLOGGEN SPELAR BRITISH OPEN-BANAN ROYAL PORTRUSH

Flera spruckna relationer

Han hade också rasat från 87:e till 337:e plats på världsrankingen.
I juni i fjol drog han sig ur French Open efter att ha gått tio slag över par den första rundan, och när han sedan kom hem till lägenheten i London hade han haft inbrott.
Beef kände sig instabil och tog sju veckor ledigt från golfen och var inte tillbaka på touren förrän i augusti då han slutade bland de tio bästa i Nordea Masters på Hills Golf Club i Göteborg.
Han spelade visserligen bra där, men under uppbrottet separerade han också med sin tränare.

Kanske var han på väg tillbaka? Andrew Johnston kom bland de 30 bästa i Nedbank Golf Challenge och slutade nia i Australian PGA Championship. På ytan var allt ”fine”. Men inombords var det mörkt.
– Jag gick av banan efter söndagens runda av Nedbank och orkade inte ens ta hand om mina klubbor. Jag lämnade dem och gick direkt till hotellet och började gråta.
– Några veckor senare i Australien var jag nära att gå av banan i efter att ha slagit två dåliga slag. Jag kunde inte hantera det mentalt. Jag förstod inte vad som höll på att hända med mig. Jag grät igen och förstod att det var något som inte var rätt.

Johnston spelade efterföljande veckor i Abu Dhabi och Dubai, men utflykten slutade med en ny sprucken relation. Han sparkade sin caddie.
– Jag visste inte vilken typ av person som skulle dyka upp från dag till dag, jag visste inte vem jag var, och kunde inte vara rättvis mot min caddie.

Nya kärleken blev räddningen

”Beef” bröt en förlovelse, men under det gångna året har han också hunnit träffa sin nya fästmö Jodie Valencia, och det var hon som rekommenderade honom att ta hjälp av psykologen Ben Davies.
Ganska snabbt kunde de slå fast att framgångarna hade stigit ”Beef” över huvudet. Han hade satt för mycket press på sig själv, och när han därför gång på gång svek och kände missnöje med både prestation och personlighet föll ”Beef” i en djup depression.

BILJETTERNA ÄR SLÄPPTA – HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL

Tårar av lycka

Vägen tillbaka var lång, men efter att ha gått den sista rundan av förra veckans tävling på tio slag under par kunde ”Beef” le igen. Mirakellrundan garanterade en plats i den största av golftävlingar – British Open – och efteråt grät han av lycka.
– Det är en härlig känsla, det har varit ett jobbigt år och jag är så klart väldigt glad. Jag har kämpat så hårt det gångna året och att få går ut och göra ett sådant resultat är en underbar känsla.
Dessutom väntar han och Jodie nu sitt första barn.
– När allt kommer till kritan är golf bara en liten del av livet, det har jag inte insett förrän nu.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger