Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

THE OPEN: 16-åringen som krossade Portrush – en story om Rory

Som 16-åring svarade en orädd Rory McIlroy för en av tidernas mest spektakulära golfrundor när han slog banrekord på Royal Portrush.
När British Open i år, för första gången sedan 1951, återvänder till Nordirland vill superstjärnan hitta tillbaka till ungdomligheten.
– Jag var kaxigare då, säger han.

Rory McIlroy. Foto: TT

TIPPA BRITISH OPEN – VINN BILJETTER TILL SCANDINAVIAN INVITATION

Folk kunde inte tro sina ögon när den valpige 16-åringen efter sin runda, en sommardag 2005, kom in i Royal Portrushs klubbhus.
Heltäckningsmattan låg där precis som vanligt. Gubbarna drack precis som vanligt sin pint Guinness i restaurangen. Men aldrig tidigare hade någon pulveriserat den erkänt svåra banan på ett sätt som Rory McIlroy.
– Det känns inte som att det var så längesedan, för när jag tänker tillbaka på Royal Portrush och min utveckling som spelare så tänker jag ofta på den rundan, säger Rory McIlroy till The Telegraph.
– Men när jag ser highlights från den rundan så ser jag ju att det är längesedan. Jag går som en 16-åring och ser ut som en 16-åring. När jag var 16 krävdes det mycket för att rubba mitt självförtroende, jag är nog mer sårbar i dag.

LÄS MER: GOLFBLOGGEN SPELAR BRITISH OPEN-BANAN ROYAL PORTRUSH

Hade fått smeknamnet ”katten”

Även om han bara var 16-år vid den tidpunkten var Rory McIlroy långt ifrån okänd. Den tidigare rekordhållaren Randal Evans (som stulit banrekordet från tvåfaldige British Open-vinnaren Padraig Harrington) berättar för tidningen att han för första gången hörde talas om Rory McIlroy när Rory bara var 11 år gammal.
– En av mina kompisar, en duktig spelare med noll i handicap, berättade att han fått spö av den där elvaåringen.

BILJETTERNA ÄR SLÄPPTA – HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL

Om vi går tillbaka till 2005, så kallades Rory McIlroy redan då för ”katten”. Han sågs som Tiger Woods givne arvinge och hade den säsongen redan vunnit West of Ireland Championship och Irish Close Championship.
– Jag gick i bollen bakom honom och såg honom slå ut på det första hålet. Han slog en bra drive och satte upp sitt inspel till en och en halv meter. Det såg bra ut men han missade putten, förklarar Evans.
McIlroy gjorde eagle på tian och birdie på elvan. Hela byn tog sig ut mot banan och klubbhuset som när Rory gick ut var tomt, var vid rundans slut fullt.
– Sedan hörde jag att han var tre under par efter nio hål. Jag tänkte ”so what?”. Men sedan växte, och växte och växte publiken. Så småningom började folk berätta för mig att mitt rekord skulle ryka, säger Evans.

”Han har alltid varit en fin kille”

McIlroy slog Evans rekord med tre slags marginal. Evans stötte på den nye rekordhållaren på parkeringsplatsen.
– Jag gav honom en kram och frågade hur i hela friden han lyckats. Rory är en fin kille, det har han alltid varit. Han tackade, det var nästan som att han skämdes. Han visade inte en tillstymmelse av egoism eller självbelåtenhet.

Nyheten spred sig snabbt. I St Andrews, på andra sidan Nordsjön, skulle British Open gå av stapeln några dagar senare. Förberedelserna var i full gång och Greame McDowell och Darren Clarke, båda nordirländare som vuxit upp nära Portrush, såg förvånat på varandra.
– Jag sa ”De spelade på Portmarnock va, inte Portrush?”. När jag insåg att det verkligen var Portrush förstod jag hur speciell Rory McIlroy var”.
Rory McIlroy var verkligen något speciellt. 2012 vann han sin första major, US Open på Congressional. Han skulle även kamma hem två titlar i PGA-mästerskapen och British Open vann han 2014 på Royal Liverpool.
Kritiker hyllade honom för de långa drivarna och det orädda spelsättet. Den valpige 16-åringen hade förvandlats till en superstjärna.

Samme Rory i dag

Framgångarna gjorde honom mist sagt förmögen. Sedan han blev proffs 2007 har McIlroy enligt Celebrity Net Worth skrapat ihop mer än en miljard kronor fördelat på prispengar och sponsoravtal.
Och rikare blir han. Tioårskontraktet McIlroy 2017 signerade med Nike garanterar bara det honom dryga miljarden kronor.
Med andra ord har mycket hänt sedan den där sommardagen 2005. Han lever inte längre samma liv. Men när British Open om några dagar drar i gång så är det spelet från 14 år sedan den i dag 30-årige nordirländaren ska försöka reprisera.
– Jag var kaxigare då och ibland så känns det som att jag måste försöka hitta tillbaka till det, säger han.

LÄS MER: FEM REFLEKTIONER EFTER EM-GULDEN

Medan Rory McIlroy vardag utspelar sig i rampljuset på PGA-touren jobbar Randal Evans i dag som trädgårdsmästare bara ett stenkast från den klassiska banan i Portrush.
Han kommer att se British Open på plats, och håller en tumme för killen som en dag trumfade hans banrekord.
– Jag tror Rory kan vinna även om han inte spelar på sin absoluta topp. Alla säger att banan har förändrats mycket sedan han gick på 61 slag här, men i mina ögon är det fortfarande samma bana.
– Och framför allt är han samme Rory.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger