Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lag-EM: Fem reflektioner efter guldregnet

Sverige vann på hemmaplan EM-guld för herrar för första gången sedan 1961 – ett år då endast fyra lag deltog.
Samtidigt kammade damerna hem sitt andra i rad, vilket ledde till att Sverige för första gången någonsin blev mästare både på dam- och herrsidan.
Bronspeng blev det för de blågula herrjuniorerna i Frankrike.
Här är fem reflektioner efter helgens medaljregn.

Segerbild från Sicilien.Foto: Fredrik Wettestrand

TIPPA BRITISH OPEN – VINN BILJETTER TILL SCANDINAVIAN INVITATION

# Någonting görs rätt.

Efter en gyllene generation 70-talister, med bland annat Henrik Stenson och Peter Hanson, har Sverige haft förtvivlat svårt att få fram en bred spets och landslagets arbete har kritiserats från flera håll. Bland annat lämnade Stensons rådgivare Torsten Hansson den blågula satsningen i protest.
Kanske hade Hanson rätt, det var någonting som inte stämde vilket både synts på landslagets resultat och i det faktum att Sverige fått ut allt färre framgångsrika spelare på touren.
Men nu verkar man ha hittat tillbaka till ett framgångsrikt koncept och de senaste åren har det på löpande band kammats hem stora amatörtitlar från alla världens hörn.
Torsten Hanson kom för några år sedan tillbaka till landslagssatsningen, nu är han borta igen, men oavsett vad så verkar man uppenbarligen ha hittat ett upplägg som funkar.
Viktigast tror jag är att man verkar ha insett att spelare inte stöps i form eller efter en viss mall. Så verkade det inte vara för några år sedan.

FÖRBUNDSKAPTENEN: MAN SKA SPELA SKRUVLÖST OCH HA EN SKRUV LÖS

# Mer än en spelare bakom framgång

För att en spelare eller ett lag ska skörda framgång krävs väldigt mycket. Givetvis är individens driv en nyckel, men det är också ett stort antal personer inblandade i den personliga utvecklingen. Faktum är att tränare (förmodligen flera olika) och ett helt förbund med alla klubbar måste sluta upp bakom elitverksamheten för att det ska bli något av det.
Förutom PGA-utbildade tränare som först lagt ner sin själ i passionen för både spelet, pedagogiken och sedan dessutom individen har vi så klart vänner och familj som peppar och ger lift till träningar.
Det som slog mig på Ljunghusen veckan som gick är dock med vilken hängivelse och stolthet klubbens medlemmar och personal tog sig an uppgiften.
Under vad som skulle kunna vara årets bästa greenfee-månad tackade man i och med värdskapet nej till stora pengar (i alla fall innebar det en förlust på kort sikt) för något som på sikt kan ge både klubben och hela Golfsverige en boost i ett längre perspektiv.
För vem vet, kanske spelade vår näste Henrik Stenson lag-EM denna lördag då historia skrevs.
En sak är i alla fall säker, om det inte vore för den kollektiva insatsen finns inget fundament för en ny Stenson – en ny Stenson som i sin tur skulle leda till ökat intresse, ett ekorrhjul som snurrar och förbättrad ekonomi för de svenska golfklubbarna.

Segerbild från Ljunghusen.Foto: Ulf Pålsson

BILJETTERNA ÄR SLÄPPTA – HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL

# Vad käkar knattarna på Ljunghusen?

Albin Bergström var den stora förgrundsfiguren när framför storpubliken på Ljunghusen avgjorde finalen. Sara Kjellker gick obesegrad genom alla sina matcher när guldet bärgades på Sicilien och Rasmus Hjelm fanns i det pojklag som säkrade brons i Frankrike.
Ljunghusen har en av landets vassaste juniororganisationer, och om man nu ska snacka koncept så finns ju där något att ta efter.
Något hemligt i juniorburgarna?

# Är college vägen att gå?

Samtliga av det svenska lagets sex herrspelare tillbringar sin vardag på college i USA. Men det är absolut inget måste. Bara en av engelsmännen som besegrades i finalen pluggar och spelar golf i USA. Det lätta svaret är så klart att väderförutsättningarna och banorna gör det möjligt att spela året runt på de brittiska öarna, vilket i alla fall i norra Sverige inte är fallet.
Hur som helst blir svaret återigen att det inte finns någon given väg till framgång. Alla måste tillåtas att utvecklas på sitt unika sätt, vilket för närvarande blir extremt tydligt om man tar en titt på PGA-touren där exempelvis Matthew Wolff skördar stora framgångar med en minst sagt originell sving.

# British Open nästa

Från lag-EM styr jag skutan till Nordirland och Portrush där British Open (The Open Championship) spelas. På frågan om hur många av spelarna från lag-EM som så småningom kommer att spela på touren är svar så klart omöjligt att ge. De flesta av dem kommer garanterat att kunna ses på SM som avgörs på Barsebäck till helgen, men med rätt vägledning, bestående vilja och stöttning från nära och kära har de alla möjligheter i världen att flera av dem inom kort spela de största av golftävlingar.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger