Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Florida Road Trip: Bay Hill – tillbaka där allt började

Bay Hill, eller ”Arnie’s place” som många också kallar den lilla oasen bara en halvtimmes bilfärd från Orlandos flygplats, är inte som något annat ställe.
Här finns en speciell vibe.
Och även om Arnold Palmer – The King – gick bort 2016 fick jag under mitt besök bekräftat att hans minne och värderingar lever vidare.

2013 tog Arnold Palmer hand om en vilsen journalist – i våras återvände jag till Bay Hill.Fotot: Privat

BILJETTERNA ÄR SLÄPPTA – HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL

Det hade gått nästan på dagen sex år sedan den där vårdagen 2013, sedan den där eftermiddagen då jag för första gången träffade Arnold Palmer.
Den gången reste jag som nybakad journalist för mina sista ören till Florida där jag hade stämt träff för en intervju med två andra givmilda herrar; Henrik Stenson och Peter Hanson.
Och på något obegripligt vis hade jag lyckats inkvartera mig på Bay Hill Club & Lodge dagen innan mötet med de svenska stjärnorna.

FAKTA: TPC SAWGRASS

Designer: Dick Wilson (omdesignad av Arnold Palmer)
Byggd: 1961
Plats: Orlando
Greens fee: Du måste bo på hotellet för att spela.

TIPPA BRITISH OPEN – VINN BILJETTER TILL SCANDINAVIAN INVITATION

Den som någon gång besökt Bay Hill vet att det råder en speciell atmosfär där. När du checkar in får du en liten lapp med instruktioner i vett och etikett. På lappen står det bland annat att du inte ska bära hatt inomhus och att du bör ha skjortan instoppad, allt med anledning av att visa respekt och vänlighet gentemot dina medmänniskor.
Coolt, tänkte jag när jag slog upp dörren till mitt rum och såg att en dokumentär om ”The King” rullade på den redan påslagna TV:n.
I badrummet fanns gröna tuber med Arnold Palmers klassiska paraplylogga. Innehållet – schampoo, balsam och återfuktningskräm – doftade av eucalyptus.

”Vill du inte ha en intervju med mig?”

17:e hålet med sitt förrädiska vattenhinder.Foto: Privat.

Men det blev varken dusch eller återfuktning. Jag kunde inte bärga mig utan begav mig direkt ut till drivingrangen för att slå några bollar i solnedgången. Bara ett par-tre andra spelare var på rangen och jag tog en plats långt till höger. För att vara exakt; näst längst till höger.
Det var då jag hörde den skrovliga men samtidigt så vänliga rösten.
”You´ve got a nice swing, sir!”

FLORIDA ROAD TRIP: Golfbloggen spelar Streamsong Red

Utan att tänka mig för hade jag tagit plats precis intill den lilla rutan som speciellt dedikerats till Arnold Palmer, och nu stod han där tillsammans med en kompis och studerade mig.
Vi började prata. Jag minns inte vad som sades. Men vännen tog i alla fall ett foto på mig och min nyvunna vän.

Nästa morgon upprepade sig scenariot. Jag sprang på Arnold inne i frukostrestaurangen och snart stod vi åter bredvid varandra på drivingrangen. Den här gången lyckades jag hålla en mer adekvat konversation och när Arnold frågade vad i hela friden en fattig svensk 25-åring gjorde på Bay Hill så berättade jag om mitt yrke och efterföljande dags intervjuplaner.
”Vill du inte ha en intervju med mig också?” frågade Arnold.
”Jo,” svarade jag med pånyttfödd tunghäfta och vi gick i väg till hans kontor.

FLORIDA ROAD TRIP: Golfbloggen spelar TPC Sawgrass

Värderingar som lever vidare

Vi talade om allt mellan himmel och jord. Han berättade om sin passion för flygplan, kvinnor och golf. Samtidigt som han hällde upp en läskedryck blandad av iste och lemonad (en blandning som namngetts efter honom) berättade han också om hur byggt upp jättebolaget Golf Channel och introducerat spelet för den amerikanska tv-publiken. Men genom hela samtalet var det en sak han tryckte på om och om igen; att vara snäll, givmild och ärlig – mjuka värderingar som blir allt ovanligare – och framför allt att visa dessa gentemot alla, oavsett ålder, kön, hudfärg eller hur de behandlar dig.

Under sin storhetstid på banan kallades han inte bara för ”The King”. Han fick också en supporterskara som tog namnet Arnie’s Army.
Och det var lätt att förstå hur Arnold Palmer blivit så populär. Och nu tog han initiativet till att kickstarta mitt arbetsliv.
Jag lärde mig mycket den där dagen 2013.

Arnold Palmer den där dagen 2013 – och tillsammans med åttafaldige Bay Hill-mästaren Tiger Woods. Foto: Privat.

Få, om ens någon, har haft så stor betydelse för spelet golf som Arnold Palmer. Och få, förutom familjemedlemmar så klart, har lämnat så stora avtryck i mitt liv.
Därför var det med en stor dos sentimentalitet som jag efter att Tiger Woods vunnit US Masters återvände till Arnie’s place – Bay Hill där just Woods vunnit hela åtta gånger.

Även denna gång fick jag den lilla lappen med husregler, de gröna tuberna med eucalyptusdoftande innehåll fanns kvar på rummet och TV:n var nu precis som för sex år sedan igång.
Jag gick även denna gång ut till rangen.

Längst till höger var en liten yta avspärrad. Arnie’s plats.

Han är förvisso inte kvar, men till min stora glädje kunde jag konstatera att atmosfären och Arniés värderingar än i dag lever vidare på Bay Hill.

Foto: Privat

 

Betyg

Skala:
1 Geting: Underkänt
2 Getingar: Godkänt
3 Getingar: Hög Svensk klass
4 Getingar: Internationell toppklass
5 Getingar: Världsklass

Layout: 4
Kommentar: Det skulle vara en lögn att påstå att Bay Hill har en så sprakande layout som exempelvis TPC Sawgrass eller någon av Streamsong-banorna.
Men här har man andra värden.

Du spelar några av hålen de första nio runt en sjö – dessa lär du känna igen från tv-sändningarna av PGA Tour-tävlingen Arnold Palmer Invitational – och det är kul att se hur mycket du vågar gena över vattnet. Ett plums kan vara ödesdigert för scoren…

Vi bjuds även på en riktigt tuff, kul och vacker avslutning på hål 16-17-18, där vatten på nytt kommer i spel.

Efter nio hål kommer du tillbaka till rangen och klubbhuset. Passa på att ladda om med en Arnold Palmer-dryck!

Skick: 4
Kommentar: Snuddar på fem getingar, men inte heller här håller Bay Hill riktigt samma trim som exempelvis Streamsong (som faktiskt lirar i en liga för sig själv när det kommer till Florida-banorna jag spelat).
Dock är skicket en bra bit över svensk toppstandard.

Mycket körande, men oj vad häftigt!

Estetik: 5
Kommentar: Blomsterarrangemang och vitmålade koppkanter är något jag blir knäsvag för. Du bjuds inte på några spektakulära vyer, men trots det är det något förförande över Bay Hill.

Atmosfär: 5
Kommentar: Kan man ge sex getingar? Bemötandet. Arnold Palmer-statyn bredvid hål 1. Tavlorna inne i hotellet.
I min bok blir det inte bättre.

Restaurang: 4
Kommentar:
Menyn präglas av kungens gamla favoriter och det är inte på något vis någon extravagant upplevelse. Enkelt och gott. Närheten till Orlando och utbudet där gör att vi åter snubblar på femman…

 

Boende: 4
Kommentar: Inte superlyx, men å andra sidan överkomliga priser för familjer. Spa och gym skulle må bra av en renovering – och det ryktas att det är på gång.
Dessutom har du väldigt nära Disney- och Seaworld och allt vad det innebär.

Totalt betyg: 26/30

 

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger