Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sagström: ”Jag är worst case scenario drama queen”

Hon var supertalangen som togs ut i Annika Sörenstams Solheim Cup-lag och spåddes bli svensk damgolfs nästa ansikte.
Men 2018 var tungt för Madelene Sagström.
Nu berättar hon om vägen tillbaka till formen, själssökande och pausen från sociala medier.
– Jag är en ”worst case scenario drama queen”, men nu har jag verktyg för att hantera det, säger 26-åringen.

Madelene Sagström.Foto: Göran Söderqvist

BILJETTERNA ÄR SLÄPPTA – HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL

Efter examen och stora golfframgångar på Louisiana State University dominerade Madelene Sagström under sitt första år som proffs. Hon vann tävling efter tävling på Symetra tour och framgångarna fortsatte sedan på högsta nivå; LPGA-touren.
2017 utsågs hon till årets nykomling på världens bästa damtour.
2018 tog dock det roliga slut. Enköpingstjejen noterades inte för en enda topp 10-placering på hela året.

Sagströms nycklar: Tålamod och acceptans

Inför veckans majortävling PGA Championship på Hazeltine i Minneapolis berättar Madelene Sagström om vägen tillbaka till toppen.
– Acceptansen kring att golf går upp och ner har landat ganska mycket och jag har förstått att jag måste hålla mig till mina processer och att göra samma sak lönar sig. Jag har känt att jag gjort bra grejer men att det inte gett resultat, men till slut lossnade det.
– Jag hade med min tränare Hans Larsson när jag kom tvåa för några veckor sedan, då var vi väldigt noggranna kring vad planen var och sedan höll vi det hela vägen. Efter det så har det blivit mitt ledord att göra samma sak, det har gjort att jag blivit mer stabil.

US OPEN-KRÖNIKA: ”Som att ingen annan ville vinna”

Bekämpade ångest med sociala medier-paus

Av de senaste tre tävlingarna har hon slutat bland de tio främsta i två.
En del av framgångarna tillskriver hon själv ett beslut hon fattade i vintras. Sagström bestämde sig då för att ta en paus från sociala medier.
– Jag tycker att det är så lätt att hamna i att man sitter och titta på andra snarare än att ta tag i sitt eget liv. Jag fastnade i scrollandet och kände att det var dags för en timeout, för att fokusera på mig själ och det jag vill i stället.
Pausen varade i en och en halv månad. Nu han använder hon åter bland annat Instagram, men inte i samma utsträckning.
– Jag sitter inte lika länge nuförtiden. Det är lättare att inte jämföra sig med andra och att fokusera på mitt nu. Men för oss som spelar så är det också ett bra sätt att marknadsföra sig. Man kan visa mer än bara det som sker på golfbanan.

”Gäller att acceptera och se möjligheter

Under flera år har Madelene Sagström kämpat med ångest, något hon kände blev värre desto mer tid hon spenderade med telefon och dator.
– Jag får ångest ganska snabbt och jag vet att om jag sitter för mycket på sociala medier och kollar vad andra gör så är det lätt för mig att känna att jag borde göra si eller så. Jag tycker att sociala medier kan vara ganska ångestladdat och nu när jag inte sitter så mycket med det längre så får jag en positivare balans.

Vad i spelet är det du känner att du gör bättre nu än i fjol?
– Det handlar om att vara mentalt stabil och inte gå igång på småsaker. Alla slår dåliga slag, då gäller det att acceptera det och sedan se möjligheterna i stället för problemen.
– Tekniskt sett kretsar mycket om att inte leta efter nya problem. Jag vet att jag har tendenser i min sving som leder till en viss typ av missar och att de kommer att komma tillbaka. Men jag måste fortsätta gnugga på de övningarna som jag vet hjälper mig.

Anna Nordqvist och Madelene Sagström i Solheim Cup 2017.Foto: Göran Söderqvist

Drömmer om Solheim Cup

Den 13 september drar Soleiim Cup – den klassiska matchen mellan Europa och USA – i gång på skotska Gleneagles.
För två år sedan gav dåvarande kaptenen Annika Sörenstam ett wildcard till Madelene Sagström. Men inför årets match är Sagström, trots sin gryende form, för närvarande utanför laget.
– Det var min stora dröm att spela Solheim Cup, men när jag väl var på plats kände jag ”wow, är jag redo för detta?”.

Hur stort mål är det för dig att komma med i årets lag?
– Att åka dit och spela dåligt är min största mardröm, samtidigt så vet jag att om jag spelar bra då förtjänar jag en plats. Gör jag vad jag ska så vet jag att jag har chansen, spelar jag inte till mig en plats så vet jag att jag inte var redo.
– Jag är i bra form och fortsätter kämpa, räcker det så blir jag så klart väldigt glad.
Du hade svårt att hitta formen efter Solheim Cup 2017?
– Jag spelade ganska bra resten av säsongen också, men jag har alltid haft lite problem när det kommer till att börja ett nytt år och att man börjar från noll då. Det har blivit mycket press på att klara kvalgränser och tjäna tillräckligt med pengar för att behålla tourkortet, saker som är svåra att kontrollera.
– Jag är lite worst case scenario drama queen, men nu har jag verktyg som jag kan använda. Tidigare i veckan så kände jag att ”Gud vad jag slår bollen dåligt”. Men nu kan jag berätta för mig själv att ”du slutade faktiskt topp 10 förra veckan, det kan inte vara så dåligt”. Jag har motargument mot mig själv.

Det är lite som att du har en djävulen på ena axeln och en ängel på andra?
– Absolut, så är det ju. Det är min största svaghet, men också min största styrka. Det är det som gör att jag kommer fortsätta kämpa mer än någon annan. Jag känner att det är jag själv som är min största motståndare, inte de övriga på touren.

 

LÄS MER: Marcus Kinults seccérecept – Nutella

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger