Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

US Open: Efter jämförelserna med Stenson – nu känner Kinhult lättnad

Marcus Kinhult, 22, har i flera år målats upp som Sveriges nästa Henrik Stenson.
På Pebble Beach debuterar han i US Open och berättar i en öppenhjärtig intervju om hur den yttre pressen påverkat hans karriär.
– Jag är glad att folk bryr sig. Det gör det extra jobbigt när det går dåligt men också extra kul när det går bra, säger han.

Marcus Kinhults autograf är eftertraktad på Pebble Beach.Foto: Martin Hardenberger / TT

NU ÄR BILJETTERNA SLÄPPTA – HÄNG MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL

Marcus Kinhult vann som junioramatör i stort sett allt som gick att vinna. Han rankades som världens bäste herrjunior och målades upp som Sveriges nästa storstjärna – ett epitet som sedan för några år sedan späddes på efter succérundor i Europatourtävlingen Nordea Masters.
Men med framgång kommer förväntningar – och inte bara de egna.
Hur har det varit att målas upp som nästa Henrik Stenson?
– Det är en stämpel som jag haft länge och som så klart har påverkat. Jag tror inte att det är någon som inte påverkas av yttre förväntningar och för min del så har det gjort att jag jobbat ännu hårdare, säger Marcus Kinhult i en intervju med podcasten Martin Möter bara dagarna innan US Open.
– Det gör jobbiga perioderna jobbigare. Fler bryr sig, lägger sig i och hejar på. Det skapar en press, men samtidigt så är jag glad för att folk bryr sig. Det gör det extra jobbigt när det går dåligt men också extra kul när det går bra.

”Jag trampade i diket”

Marcus fick en heltidsplats på Europatouren inför säsongen 2016. Det skulle bli hans stora genombrott och han började blogga för tidningen Svensk Golf om sitt första år på touren – men framgångarna uteblev och i stället väntade ett skadehelvete för den talangfulla Skaftösonen.
Vad gjorde du för att ta dig igenom det där?
– Man gör många saker och testar mycket. Jag gick till mig själv för att fundera. Det är lätt att bli väldigt självkritisk och jag sökte, letade svar och tog många omvägar. Men jag lärde mig också av misstagen.
– Det är en väldigt komplex sport som vi håller på med och det är lätt att trampa i diket, och där känner jag väl att jag gjorde det.

LYSSNA PÅ HELA PODCASTEN HÄR: Martin Möter Marcus Kinhult – om att pekas ut som den näste Stenson, hantera motgång och att sparka sin caddie

Tog första segern – men sparkade caddien

Men i fjol lossnade det äntligen för Kinhult som noterades för en rad topp-placeringar i stora tävlingar. För knappt en månad sedan kom sedan den första Europatoursegern.
– Det var en stark lättnad. Jag hade satt en stor inre press på mig själv och att vinna första gången var en stor grej för mig därför blev det en lättnadskänsla att jag faktiskt gjorde det. Det var både en motivation, men också ”hotivation”. Jag drevs av tvivlet på om jag någonsin skulle vinna.
Inför tävlingen hade han redan beslutat att sparka sin kompis Adam Eineving från jobbet som caddie.
– VI fick ett fantastiskt slut tillsammans. Vänskapen blomstrar vidare, och det är en av anledningarna till att jag tog beslutet. Jag ville vårda vänskapen.

Drygt två veckor senare kvalade han på engelska Walton Heath in till US Open. Biljetten till klassiska Pebble Beach var klar och Kinhult skulle få spela i samma tävling som idolen Tiger Woods.
– Det är klart jag härmat och kopierat Tiger, han har varit mallen för väldigt många i min generation. När han var bäst var han bäst på allt. Han är stor. Han är Gud för mig.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger