Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

VARNING! Så fick Bethpage Black sin ikoniska skylt

Skylten är en av de mest ikoniska i golfvärlden.
Den avråder faktiskt golfare från att spela banan där PGA-mästerskapen i dag går av stapeln.
Detta är berättelsen om varningsskylten som en hel idrottsvärld kommer att prata om de kommande dagarna.

Foto: Peter Casey-USA TODAY Sports/Sipa USA

LYSSNA: Nytt avsnitt av Martin Möter – Prestwick, The Open och dagen då världens bäste dog av hjärtesorg

När världens bästa spelare i dag peggar upp på New York-banan Bethpage Black gör de så på vad som är känt som en av världens svåraste golfbanor.
På ett stort plakat vid den första utslagsplatsen i Bethpage State Park lyder texten ”Varning! Den svarta banan är en extremt svår bana som vi bara rekommenderar för väldigt duktiga spelare”.
Skylten sattes upp på Memorial Day 1981 eller 1982, exakt när den kom upp vet man inte. Men Mike Asherhoff, som då jobbade för New York City Department of Parks, var i alla fall en av initiativtagarna till skylten som i dag utvecklats till en turistattraktion – alla golfare som besöker banan får sin bild tagen bredvid varningstexten.

LÄS MER: Stenson sågar formen inför PGA-mästerskapen

Asherhoff brukade själv tillbringa ledig tid i parken och det var en dag då han gjorde just det som han på Memorial Day hörde ett högljutt gräl från den svarta banan.
– Vi kom till platsen och såg en herre som bestämt sig för att lära sin hustru spela golf, berättar Asherhoff för New York Post.
– De hade fyra eller fem tomma hål framför sig och väldigt arga asiatiska golfare bakom sig. Asiaterna var trötta på att mannen och hans hustru tog så lång tid på sig, men samtidigt var deras engelska inte så bra. Så för att skynda på mannen och hustrun bestämde asiaterna sig för att slå trots att det fanns en risk att träffa dem. Då vände sig mannen om och slog tillbaka bollarna.

LÄS MER: Krönika – därför är Tiger Woods favorit inför PGA-mästerskapen

Polis tillkallades: ”Livrädd”

Polis tillkallades och mannen togs av banan.
– Samtidigt var hans hustru ju livrädd, säger Asherhoff och berättar att man tvingades agera. Bethpage black var inte en bana för vem som helst.

Sagt och gjort. Ett par dagar senare kom skylten upp och legenden var född.
– Vi kände att vi var tvungna att berätta för folk vad de ger sig in på innan de spelar en runda golf här, säger Asherhoff.
Historien om skylten på Bethpage black har länge varit en av golfvärldens bäst bevarade hemligheter och innan New York Post fick tag i Asherhoff fanns det inget svar på hur skylten kommit till. Men sanningen är alltså att banan var så svår att man satte upp skylten för att förhindra långsamt spel – och för att undvika framtida bråk.
– Det här är ingen privat bana och man kan inte säga till någon att de är för dåliga på golf för att spela. Vi försökte bara upplysa dem om att det kan bli en problematisk dag…

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger.