Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

DOKUMENT: Vännerna som formade Tiger Woods

Hans comeback omskrivs som idrottshistoriens största.
Det här är berättelsen om Tiger Woods personliga förvandling, vännerna som svek och de som fanns kvar när det blåste som mest.
– Han är inte samma människa i dag, säger tidigare caddien Steve Williams.

Tiger Woods skriker ut sin glädje tillsammans med familjen sedan han sänkt den sista putten i årets US Masters.   Foto: TT

LYSSNA: Ny podcast ute nu – lyssna på Martin Möter 

Hyllningarna fullkomligt strömmade in efter segern i US Masters och vad som av många kallas idrottshistoriens största comeback.
Trots en stelopererad rygg, och att han så sent som för två år sedan trodde att karriären var över, vann Tiger Woods US Masters. Han gjorde det 22 år efter sin första titel på Augusta National.
En av alla som instämde i hyllningskören var före detta basketstjärnan Michael Jordan.
– Jag tog själv två år ledigt från basketen för att spela baseboll, men inget likt vad Tiger gjort. Jag är ganska säker på att han ifrågasatte sig själv och i fall han skulle kunna komma tillbaka, sa Jordan och fortsatte:
– Tiger var tvungen att gå igenom mycket för att vinna. Han fick ändra sitt spel, och fick ändra sitt perspektiv en del. För mig är vad han gjort tidernas största comeback.

Jordan försvarade Tiger

Michael Jordan har varit en av få människor som stått vid Tiger Woods sida genom både vått och torrt. Han var en av vännerna som fanns där innan otrohetsskandalen som skakade idrottsvärlden 2009, genom alla skador, och han var också en av de första att gratulera Tiger Woods till bragden på Augusta för drygt en vecka sedan – en seger som innebar Woods första majortitel på tio år.
När det blåste som värst runt Tiger bara fortsatte Jordan att försvara sin vän.
– Tiger hade sin peak ungefär när min karriär tog slut. Och vad som ändrats från då till nu är alla typer av sociala medier som inkräktat på den här typen av personligheter och deras integritet. Jag vet faktiskt inte om jag hade överlevt, sa Jordan.
Michael Jordan må vara en av de bästa vänner Woods haft. Men han var också där när det bar söderut, när otrohetsskandalen en novemberdag 2009 blossade upp.

Det sägs att Woods och exhustrun Elin Nordegren är vänner än i dag. Till vänster Nordegren tillsammans med Woods vän Michael Jordan.   Foto: TT

Festade tillsammans i Las Vegas

Det sägs nämligen att det var tillsammans med Jordan, Charles Barkley och baseballstjärnan Derek Jeter som Woods begav sig till Las Vegas. Där omsattes det stora pengar både på spel och strippor, och det var också i Vegas han träffade nattklubbsägaren Rachel Uchitel.
Och det var ett sms från den i dag 44-åriga Uchitel som utlöste skandalen. Tiger Woods dåvarande hustru, svenska Elin Nordegren, fick syn på meddelandet och Tiger Woods flydde bostaden. Historierna går isär kring exakt vad som hände den där kvällen, men flera medier skriver att Elin jagade ut Tiger ur huset och att det var hon som slog sönder bilen med en golfklubba.
Både porrstjärnor och servitriser gick efter händelsen ut och påstod att de precis som Rachel Uchitel haft sex med Tiger.
– Han tänker fortfarande på sexskandalen varje dag, ska en av Woods nära vänner (man kan ju dock ifrågasätta hur nära de verkligen är) efter årets seger i US Masters ha sagt till People Magazine.
– Det finns alltid där i bakhuvudet på honom. Han tycker inte om att prata om det, eller något som har med den tiden av hans liv att göra. Det är smärtsamt för honom, men han tog sig igenom det och är en bättre människa i dag.

Haney och Williams  – svek och uppbrott

För Woods var det början på fallet.
– Han förlorade allt och hade det väldigt jobbigt under en väldigt lång tid. Samtidigt var det då han förstod vilka som var hans riktiga vänner. Han är väldigt ärrad från den perioden, säger ”vännen”.
Tiger och Elin Nordegren skilde sig. Men trots det har det tidigare paret hållit kontakten, och Tiger har vid upprepade tillfällen uttryckt sin uppskattning för sin tidigare hustru och betonat deras vänskap.
En vänskap som gjorde det möjligt för barnen Sam och Charlie att se sin pappa vinna US Masters 2019.

Mycket har hänt kring Woods sedan dess. Han umgås fortsatt med Michael Jordan. Dock är Charles Barkley inte längre i bekantskapskretsen.
– Jag tror inte att någon ännu vet vad som hände mellan oss. Efter den där dagen så slutade han prata med oss, har Barkley sagt och syftat på otrohetsskandalen.

LÄS MER: MASTERSKRÖNIKA – Woods gav oss ett minne för livet

Några av de största sveken har enligt Tiger Woods själv kommit av folk som stått honom väldigt nära.
En av de högsta på listan är tidigare svingtränaren Hank Haney.
I bästsäljaren The Big Miss som Haney publicerade 2011 beskriver han Woods som snål, självisk, narcissistisk, omogen och vårdslös. Han skrev också om Woods terapi kring sexberoende och hur Tiger fystränade tillsammans med Navy Seals.
Det uppskattades inte av Woods som sade upp all kontakt med tränaren.
Året efter Woods bröt med Hank Haney var det också dags att byta caddie. Nya zeeländaren Steve Williams fick sparken och 2015 var det hans tur att säga vad han kände kring Tiger Woods när caddien släppte sin biografi Out of the rough.

”Kände mig som en slav”

Steve Williams hade burit Tigers bag vid 13 av de 14 majorvinster han tagit, men var nu trött på Woods ”respektlösa beteende”.
– Tiger kunde kasta i väg en klubba i bagens riktning och räkna med att jag skulle gå och plocka upp den. Det kändes så klart märkligt för mig. Jag var som en slav för honom.
Folk kan ändra beteendemönster och Tiger Woods är inget undantag.
När han för drygt en vecka sedan sänkte segerputten på Augusta National var det första han gjorde att krama om sin caddie Joey LaCava. Därefter kramade Woods om sina barn innan han på presskonferensen berättade om hur mycket familjen och hans vänner betytt och betyder för honom.

LÄS MER: Golfbloggen testar The Snake Pit

”En annorlunda Tiger nu”

Hans kolleger har sett denna förvandling på nära håll.
– Han är en annorlunda Tiger nu. Han är mer avslappnad och har sänkt garden. Han är öppen och vänlig. Innan hade han mycket mer tunnelseende, gick ut och gjorde sitt jobb, sa Rickie Fowler innan han lämnade US Masters.
Detta verkar inte heller Steve Williams ha gått miste om.
– Han har ändrat sin attityd, säger Williams i en artikel i New Zeeland Herald där han nämner Woods vänskap med Arnold Palmer.
– Jag tror att hans förändring har mycket att göra med Arnolds bortgång (2016). Arnold var en av Tigers bästa vänner och största förebilder, han hade så mycket karisma och så många fans. När Arnold dog tror jag att Tiger insåg att spelet hade förlorat sin mest populära spelare någonsin.
– Och om du lägger ihop det med vad Tiger gått igenom och att han nu fått en andra chans så har han insett att han vill att folk ska minnas honom på ett liknande sätt.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger