Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Florida Road Trip: Innisbrook Golf Resort – Copperhead

Efter upplevelsen på TPC Sawgrass går resan både söder- och österut mot Tampa, Innisbrook och PGA-tourbanan Copperhead.
Det är inte bara en spännande resa och runda – utan också en lektion i hur man tar vara på livet och blir gammal.

Jag blev biten av ormen, på flera sätt en ett.

LYSSNA: Ny podcast ute nu – lyssna på Martin Möter 

När Larry Packard lämnade oss 2014 gjorde han det som en av de mest omtyckta banarkitekterna golfen skådat, kanske inte för att han var den mest framstående utan för att han fram till att han 101 år gammal gick bort ansågs vara en gentleman.
Men så vad var då hemligheten bakom att han lyckats få med och rita eller rita om  över 600 golfbanor, och hur kunde han bli hela 101 år gammal?

FAKTA: Innisbrook, Copperhead

  • Designer: Larry Packard
  • Byggd: 1970
  • Plats: Palm Harbor, Florida
  • Greens fee: 325 dollar och upp, billigare om du bor på hotellet eller reser i grupp.

Larry Packard var en praktiskt och ekonomiskt lagd designer. Han tvingades till det eftersom han dök in i branschen strax efter andra världskriget, då USA:s ekonomi då helt enkelt inte tillät något annat.
Ytterst små landmassor fick flyttas och greenytorna blev också de ganska minimalistiska.
Detta gör att banorna känns väldigt naturliga.
Och samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna var vad de var så var ju också Packard den han var; en snäll herre.

LÄS MER: Golfbloggen spelar klassiska TPC Sawgrass

Hans signum blev därför ganska tidigt i karriären att inleda sina banor med fem ganska enkla hål – så att alla oavsett skicklighetsgrad skulle få en angenäm upplevelse.
Banorna utvecklades sedan till att bli svårare och svårare desto längre rundan led, något vi får uppleva när det kommer till hans sista bana kronjuvelen Copperhead på Innisbrook Golf Resort – en bana känd för sin snake pit (hål 16-18) där många PGA Tour-spelare blivit ärrade genom åren.
– Jack Nicklaus och Gary Player designar banor som du spelar en gång och är glad att du överlevde. Jag vill att folk ska komma tillbaka, ska den med åldern allt mer frispråkige Packard ha sagt på sin hundraårsdag.

Fin sprit och vackra kvinnor

Under sin livstid fick Larry Packard ofta frågan vad han gjorde för att hålla sig vid så god vigör. Han svarade ofta att det handlade om vad man stoppar i sig.
Packard menade att han var återhållsam när det kom till salt, smör och fett. Men det fanns ytterligare en nyckel.
– Du måste vara glad. Det är viktigt att du gör saker som du tycker om varje dag, att du är snäll mot andra och att du skrattar ofta.
På ålderns höst försvann ett filter eller två gentlemannen.
– Själv dricker jag ingen billig sprit och umgås med vackra kvinnor.
Vägen till lycka är kanske inte samma för alla, men jag tror vi kan enas om att ett leende förlänger livet.

LÄS MER: Florida Road Trip – Champions Retreat

Under de sista 45 åren av sitt liv valde Larry Packard att bosätta sig här på Innisbrook Resort i Palm Harbor i västra Florida.
Vi ska ganska snabbt förstå varför.

Foto: Innisbrook

Ett enastående lugn

Efter att ha lämnat av Aftonbladets Andreas Käck i Jacksonville (varifrån han festprissen åkte till Miami för att festa) styrde jag kosan söderut. Två timmar senare befann jag mig i Orlando där jag av mycket trevliga människor visades runt i Golf Channels enorma studios.
Hela 1 200 människor jobbar för den amerikanska golfkanalen – helt otroligt.

Efter detta var det bara att hoppa in i bilen igen och köra ytterligare två timmar till innan jag svängde in genom Innisbrooks portar.
Solen närmar sig den mexikanska golfens horisont och skuggorna är långa.
Samtidigt som blomsterarrangemangen som gjort resorten och Copperhead-banan känd i hela golfvärlden fullkomligt sprakar och ett sådant där magiskt ögonblick infinner sig tänker jag att den här platsen med sina höga träd och välskötta trädgårdar påminner mer om nordligare delstater än vad jag på förhand associerat med Florida.
Trots att vi bara är en halvtimme från storstaden Tampa är lugnet totalt. Jag tar en titt på termometern som visar behagliga 25 grader.
Det finns tid för ett kvällsdopp.

Firar 50 år med ansiktslyft

2020 firar Innisbrook 50. Sedan 1970 har man spelat PGA Tour-golf på Larry Packards mästerverk. Men mycket har hänt under alla de där åren.
Så sent som för ett par år sedan köpte den nya ägaren Sheila Johnson upp resorten som då hamnade under lyxkedjan Salamanders paraply. Sedan dess har hon låtit renovera både boenden och banor.

Nya lyxresorter, som exempelvis vårt nästa stopp Streamsong, har på senare år slagit upp portarna och ett (för Florida så traditionell ansiktslyft) var nödvändigt för att Innisbrook skulle stå sig i konkurrensen.
Så långt är det genomfört med klinisk kirurgi och man hoppas åter vara snyggast i stan när den sista proceduren är genomförd till hösten 2019.

Beroende på säsong jobbar mellan 80 och 100 anställda med skicket på Innisbrooks fyra banor. Foto: Martin Hardenberger

 

Min runda då?
Morgonen efter ankomst har jag starttid på PGA Tour-banan Copperhead klockan 08.03 (fråga mig inte varför man har så konstiga tider här). Jag paras ihop med två fantastiskt trevliga herrar från Philadelphia som är här på sin årliga kompisresa.
Jag lyckas också bli kompis med dem samtidigt som vi alla imponeras av blommorna, det enasteånde skicket och den trevliga layouten.
Bortsett från att vi alla slukas levande i snake pit så är det nog precis som Larry Packard hade velat ha det.

Betyg

Skala:
1 Geting: Underkänt
2 Getingar: Godkänt
3 Getingar: Hög Svensk klass
4 Getingar: Internationell toppklass
5 Getingar: Världsklass

Layout: 5
Kommentar: Jämfört med rundan på TPC Sawgrass Stadium Course ett par dagar tidigare så är Copperhead något helt annat.
Det märks att banan är av en kaliber som har tourtävlingar, men fram till dess att vi når det 12:e hålet så är det faktiskt mysfaktorn som är mest slående.
Sedan gäller det att spänna fast säkerhetsbältet. För det är här och nu du förstår varför banan vid ett flertal tillfällen prisats som Floridas bästa.
12:an är en kort men trixig par fyra med Cooperhead-blommorna och vattenhinder som scenens främsta element. Därefter väntar en par trea över vatten och det ikoniska 14:e med dubbelt dogleg (svänger två gånger).
15 är en ny par trea, denna gången med klurig green och sedan är vi inne i snake pit.
Själv höll jag på att bli uppäten av en alligator redan på 16 (som spelas runt ett stort vattenhinder). Även 17 och 18 handlar om överlevnad.
Precis som på Sawgrass är det avslutningen som sticker ut – både med sin svårighet och för att den både är rolig och vacker.

Skick: 4
Kommentar: Jag skulle faktiskt vilja påstå att skicket när vi spelar här är aningen vassare än på TPC Sawgrass. Detta är intressant inte minst eftersom banorna veckorna efter varandra arrangerade PGA Tour-tävlingar.
Klart snabbare (och riktigt svåra) greener på Copperhead. Samtidigt har fairways tagit aningen mer stryk än på Stadium Course.

Estetik: 5
Kommentar: Bara det faktum att över 80 personer jobbar med att hålla de fyra banorna på Innisbrook i trim säger det mesta. Här är väldigt vackert och man har den där extra touchen som exempelvis vitmålade hålkoppar etc.

Även om jag inte skulle klara av att synka mina rörelser med tjejerna på de här Fantasia-liknande bilden kan man väl inte säga nej till en yoga-klass på Innisbrook? Foto: Innisbrook

Atmosfär: 5
Kommentar: Mixen mellan att vara en PGA Tour-bana och samtidigt ha en framtoning där vänlighet och mysfaktor kommer först är mycket charmerande – och det är just vad man lyckats med på Innisbrook.

Obs! Blir du trött på resortlivet ligger mysiga Clearwater 20 minuters bilresa bort och kan varmt rekommenderas. Här hittar du allt från stora vita sandstränder till ett brett utbud av restauranger och barer.

Restaurang: 4
Kommentar:
På resorten finns en uppsjö olika restauranger. Den bästa heter Packard’s grill och ligger i Copperheads klubbhus. Här kan du välja både mellan fine dining och klassiskt barhäng.
North och South Course delar klubbhus. Här har du lite enklare, typiskt amerikansk barmat, som ändå håller rätt hög standard.
Även på Island Course finns en trevlig restaurang ungefär sju meter från ettans tee.

Uppmärksamma att frukosten är dyr, men att portionerna är så stora att du lätt kan dela på två.

Boende: 5
Kommentar: Längorna ligger uppradade från det att du kör in genom Innisbrooks portar. Generellt är de olika rummen spatiösa och med robusta material. I ytterligare ett par månader (skrivet i slutet av april) gäller det att ha lite tur så att man får något nyrenoverat.
Vill du inte spendera tusentals kronor på mat (som i och med dollarkursen är riktigt dyrt) finns det kök i varje rum.

Totalt betyg: 28/30

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger