Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Florida Road Trip: Champions Retreat

Nej, Champions Retreat ligger inte i Florida.
Banan som designats av tre av golfens största ligger i Georgia, på 20 minuters bilfärd från Augusta National.
Det är här min road trip börjar – här jag får se fler duffar, hookar, toppar och slicar än någonsin tidigare. Säg hej till Bragdguldsutdelaren Anders Lindblad och Aftonbladets Andreas Käck.

Åttonde hålet på Island-nian.Foto: Martin Miller

LYSSNA: Ny podcast ute nu – lyssna på Martin Möter 

Det är sjätte året i följd jag haft äran att bevaka US Masters. Och så klart är det faktum att jag befinner mig just här hela anledningen till denna road trip.
För varje gång jag besökt denna del av de förenade staterna har jag nämligen fantiserat golfresan jag nu i fem delar ska berätta om – en road trip från Augusta, via TPC Sawgrass, Innisbrook, Streamsong och med Arnold Palmers Bay Hill som slutdestination innan hemfärd från Orlando.

Fem speciella platser

Varför just dessa banor kanske du undrar?
Valet av Champions Retreat är enkelt. Bortsett från Augusta National – som jag spelade 2016 och därför inte får spela igen förrän 2022 – är Champions Retreat känd som den bästa banan i området.
Att nio hål sedan designats av Arnold Palmer, nio hål av Jack Nicklaus och nio av Gary Player gör inte saken sämre.
Dessutom.
Det var här man spelade de två första rundorna av den historiska damtävlingen Augusta National Women’s Amateur.

TPC Sawgrass med det klassiska 17:e hålet är banan där The Players spelas och där Henrik Stenson vann 2009.
Innisbrooks Copperhead-bana med sin ”snakepit” är en riktig klassiker.
Gil Hanse har designat månlandskapet Streamsong dit golfare från hela USA (och världen) vallfärdar och Bay Hill är en personlig favorit för mig då det var här jag för första gången träffade Arnie, en man som skulle komma att förändra mitt liv (berättar mer om detta i slutavsnittet).

LÄS MER: Golfbloggens samtliga resereportage hittar du här

Mästarnas skapelse

Om vi inte räknar in Tiger Woods så är trion Player, Nicklaus och Palmer de mest framgångsrika i US Masters historia. Tillsammans har de vunnit hela 13 gröna kavajer, så att de designat och att banan bara ett stenkast från Augusta fått namnet Champions Retreat känns mer än passande.
Det var Player som kom på idén om att de skulle slå sina huvud samman och han rekryterade sina kompisar för detta speciella projekt under mästarmiddagen på Augusta National 1999.
Att en liknande skapelse – där dessa tre mästare – inte finns någon annanstans i världen än här längs med Savannah River gör att det hela känns än mer unikt.

Med handen på hjärtat, och med denna bakgrund i åtanke, kan jag inte tänka mig en mer passande bana för Augusta National Golf Club när de sökte en samarbetsklubb för sin första damtävling någonsin.

Det finns mer än golfbollar på Champions Retreat. Här en ultragiftig vattenmockasin. Som tur är bara en bebis.Foto: Martin Hardenberger

Häpna journalister

När vi anmäler oss i porten svänger kör på det privata området som omgärdar Champions Retreat häpnar både Anders Lindblad (Svenska Dagbladet), Andreas Käck (Aftonbladet) och jag.
Området påminner i sin finish om Augusta National. Höga träd, gräs och buskar klippt med perfektion. Inte ett ogräs så långt ögat kan nå, och greener som får svenska att likna fairways.
Vid golfshopen (med utsikt över avslutningshålet på Nicklaus nia och restaurangterrassen) ges helt gratis 10-minutersmassage till golfare med ömma nackar och de anställda frågar mina kolleger om de vill ha klubbor med ”regular” eller ”stiff” skaft.

Vi funderar över vad det är för lyxvärld vi egentligen kommit till.

Hål nummer sex på Champions Retreat Island-bana.Foto: Martin Hardenberger

Tre medelmåttor på grönbete

Vårt spel håller så klart inte samma nivå som varken Players, Nicklaus eller Palmers. Vi är inte heller i närheten av de tjejer som drygt en vecka innan oss gjort upp på den redan klassiska banan.
Men med detta sagt så hade vi väldigt kul.

Lite nervösa vevar vi i väg drivarna på ettan (bara några meter från restaurangterrassen) och sedan kör vi.
Arnold Palmer var den som fick välja mark först av de tre Mastersvinnarna. Hans nia – Island – sträcker sig längs med Savannahfloden och är den bana med mest och flest vattenhinder.
Några av oss får erfara detta.
Niohålaren skiljer agnar från vete, men är inte heller ospelbar för en ”oslipad diamant”.
Framförallt är den väldigt vacker.

Fjärde hålet på Champions Retreat. En par fyra längs med Savannah River.Foto: Martin Hardenberger

Betyg

Skala:
1 Geting: Underkänt
2 Getingar: Godkänt
3 Getingar: Hög Svensk klass
4 Getingar: Internationell toppklass
5 Getingar: Världsklass

Layout: 5
Kommentar: Vi spelar samma sträckning som man gjorde under Augusta National Women’s Amateur. Detta innebär Arnold Palmers Island följt av Jack Nicklaus Bluff. Island är aningen lättare medan Bluff är längre och med flera dogleg-hål och större greener.

Skick: 5:
Kommentar: Ärligt talat felfritt. Det är snabbt som sjutton och så jämnt att Anders Lindblads skäggstubb föreföll trubbig.

Estetik: 4
Kommentar: Vackraste hålen går längst den stora floden. Islands (Arnold Palmer) båda par treor spelas båda över vattenhinder, vilket kan vara en utmaning, och är nog något av banans kronjuveler.

Fantastiskt läckert också att få skåda både den jättegiftiga ormen vattenmockasin vars bett skulle dödat oss på stubinen och sköldpaddor som värmde sig i eftermiddagssolen.

Foto: Martin Hardenberger

Atmosfär: 5
Kommentar: Stort plus för viben man har på klubben. Det är helt enkelt väldigt skönt häng samtidigt som det är ordning och reda. Man har gott om personal, som sköter allt från skoputsning i omklädningsrummen till grillning på terassen, och du möts hela tiden av ett varmt (och inte alls ansträngt) leende.
Kvällen vi är där har man dessutom upplyst drivingrange och ett festtält uppsatt. Här hänger man bara, tar en drink och slår några bollar, samtidigt som man snackar skit med goda vänner.
Ett koncept vi borde ta efter i Sverige.

Foto: Champions Retreat

Restaurang: 4
Kommentar:
Det blev ingen full middag på klubben, men man har en vision om att laga mat som är traditionell för området med en modern twist. Det finns också både möjlighet för fine dining och sportbar.

Boende: 4
Kommentar: Du kan bo på banan där det erbjuds rustika stugor av den lyxigare varianten, annars har du Augusta med allt vad som finns där på 20 minuters avstånd.
Stugorna rymmer fyra till åtta par per stuga.

 

Totalt betyg: 27/30

 

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger