Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KRÖNIKA: Det blir inte mer perfekt än på Augusta National

Äntligen är US Masters här.
Tävlingen som sedan 1934 för så många varit synonym med golfsäsongens start är något vi alla sett framemot.
Ikonerna Jack Nicklaus och Gary Player inviger ett av idrottsvärldens mest unika och älskade evenemang.

Tre av golfens stora har också skördat stor framgång på Augusta. Från vänster fyrfaldigt mästaren Arnold Palmer, Jack Nicklaus (6) och Tiger Woods (4).Foto: Christer Höglund och AP

”A tradition like no other”.
Där har du US Masters slogan. Och den kunde inte vara mer sann.
Tävlingen spelas i år för 82:a gången. Med ett par avbrott för andra världskriget har världens bästa golfare år efter år drömt om att bli få den där inbjudan som per post skickas ut från Augusta Nationals medlemmar – ni vet de där som alla äger en grön kavaj.
Det finns stora stjärnor som faktiskt som enda mål i karriären haft att en gång, bara en gång, få åka köra på klassiska Magnolia Lane, anlända till det pompösa klubbhuset och få spela på den mytomspunna banan.

Den ultimata drömmen är sedan att få närvara på den exklusiva mästarmiddag som Ben Hogan tog initiativ till när han vann 1951.

LÄS MER: Tippa US Masters – vinn en golfresa

Men det är inte bara exklusiviteten som gjort US Masters så speciell.
Givetvis är det en tolkningsfråga, men i mina ögon finns det ingen plats i idrottsvärldens om är mer perfekt, och mer genomtänkt.
Vi talar inte som en naturlig skönhet och en kamp mot naturens element som den vi kan uppleva i golfens vagga, Skottland.

Här ligger inte ett grässtrå fel

På Augusta National ligger inte ett grässtrå fel, bunkrarna är kritvita, och magnolior och azaleor blommar. Det här är klubben som flyttar vägar, bygger hemliga tunnlar och har stora fläktar under banan för att göra upplevelsen fläckfri.
Gång på gång har banan agerat kuliss när några av golfens mest klassiska berättelser berättats.

Det är den enda golfbanan dit en hel idrottsvärlds blickar återvänder varje år.
Men samtidigt som åren går är detta en grön oas där tiden står still.
”Det är som att rymma från omvärlden där allt annat går i 100 kilometer i timmen”, sa fjolårsvinnaren Patrick Reed när han på tisdagen fick frågan om vad han älskade mest med Augusta National.

LÄS MER: Så var min runda på Augusta National

En arresterad norrman

Mobiltelefoner är strikt förbjudna. Faktum är att en norsk kollega vid namn Leif Nyholm för några år sedan blev arresterad och förd av banan efter att han glömt mobilen i fickan och svarat när en kollega hörde av sig.
På samma sätt får publiken bara ta med sig kameror under träningsdagarna, och autografer får bara efterfrågas på den östra sidan om klubbhuset där övningsområdet ligger.
Caddies har burit vita kläder sedan tävlingens första slag, och aldrig någonsin har någon annan än de och spelarna tillåtits innanför repen.
”Det finns inga distraktionsmoment. Det är golf i sin renaste form. Och det är delvis därför du här får se den kanske allra bästa golfens spelas”, säger fyrfaldiga mästaren Tiger Woods.

Ett Disneyland för golfare

Det faktum att vi varje år återvänder hit gör också att hela golfvärlden, och stora delar av ”den vanliga” idrottsvärlden är bekant med varje liten vrå av banan.
För mig är det sjätte gången – varje gång jag tagit av från Washington Road, äntrat Augusta Nationals portar och sett denna gröna oas breda ut sig har det varit som när jag första gången på Disneyland.

Fansen exalterade vrål hörs mellan träden och genom den kuperade terrängen hela vägen från Amen Corner.
Wow!
Varje år bjuds det här på dramatik och varje år berättas här nya nervkittlande berättelser.
Ingen annanstans blir de så sagolika som på Augusta National.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger