Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Därför nobbade Frida Kinhult Augusta National

Frida Kinhult är en av världens bästa amatörgolfare.
Men istället för att spela tidernas första damtävling på anrika Augusta National valde hon att tacka ja till spel i årets första major; ANA Inspiration.
– Jag hade extrem beslutsångest, kanske en kille gjort annorlunda, säger hon.

Frida Kinhult valde ANA Inspiration före Augusta National.Foto: Göran Söderqvist.

Florida State-golfaren Frida Kinhult ställdes för ett par veckor sedan för ett val som är få förunnat.
Hon rankas för närvarande som nummer fyra på damernas världsranking för amatörer, något som gjorde att hon var en av de 72 lyckligt lottade spelare som bjöds in till Augusta National Women’s Amateur.
Den anrika golklubben i den amerikanska södern har sedan 30-talet stått som värd för US Masters – och i år är det alltså för första gången dags för en damtävling.

LÄS MER: Tippa US Masters – vinn en lyxig golfresa

Precis som till Masters skickades det ut inbjudan per post.
Som en av favoriterna skulle Frida Kinhult få en chans att skriva in sig i historieböckerna.
Hon tackade först ja, men sedan hände något. Hon fick en inbjudan att spela årets första major. Alltså en av de fem största damtävlingarna för proffs.
– Det var ett svårt val och jag fick också tid att tänka igenom det med familj och mina tränare, säger Frida som efter två dagars grubblande bestämde sig för att välja Kalifornien före Georgia.
19-åringen som i fjol spelade British Open skulle för andra gången i karriären få mäta sig med världens bästa proffsgolfare.

”En chans jag inte ville missa”

Beslutet att nobba Augusta National, där bland annat Annika Sörenstam kommer att finnas på plats, har fått många att höja på ögonbrynen.
– Jag förstår framförallt herrar som ser Augusta National som deras livsmål som golfare. För min del så hade jag tackat ja till Augusta innan jag fick en inbjudan till ANA. Det första jag tänkte var ”wow”. Sedan såg jag datumen och tänkte ”nej!”, säger Frida och fortsätter:
– Jag kände att nu får jag den här chansen och det gäller att ta den, det är ju här jag vill vara i framtiden. Det är en grym chans och dessutom finns Augusta kvar nästa år, och så länge jag håller mig kvar topp 50 på världsrankingen så kommer jag att få chansen igen. Jag vet ju inte om jag får en inbjudning till ANA nästa år.

LÄS MER: Innan din nästa golfresa – Tripadvisor för golfare

Siktar på världstoppen

Frida berättar att hon sett många av vännernas läckra bilder från den klassiska banan, men att det trots allt känns som rätt beslut.
– Jag har sett kommentarer på sociala medier och det var någon i Tee Party som inte alls förstod det alls. Men så är det ju. Folk får tycka vad de vill.
Vad var det som lockade mest med ANA Inspiration?
– Det har varit att spela mot de bästa och se vart jag befinner mig. Jag vill lära mig från dem, från banan, och se vad jag behöver göra för att fortsätta utveckla mitt spel och fightas om topp-placeringar på LPGA-touren. Det är ju där jag vill vara.

Pernilla Lindberg vann ANA Inspiration 2018.Foto: Göran Söderqvist

Lärt sig från British Open

British Open i fjol slutade med missad kvalgräns, men Frida känner ändå att hon fick många positiva besked.
– Jag hade min kanske sämsta spelvecka på hela säsongen och missade kvalgränsen. Men känner samtidigt att jag är så pass nära att det finns goda möjligheter med bra spel den här veckan.
Skillnaden mellan amatör- och proffsgolf upplever hon inte som så stor.
– Det finns extremt många bra amatörer i dag, det är bara att se på de olika tourkvalen hur många som spelar bra där. Ibland tror jag att skillnaden på ordet proffs och ordet amatör är större än vad det kan vara i ett scorekort.
Lärde du dig något på British Open du kan ha användning av nu?
– När man spelar sin första major så känner man sig ganska så liten, men det jag lärde mig från den tävlingen är att jag kan slå bollen som dem, och jag kan putta som dem. Det jag kan ta med mig från British Open är att jag kan gå in, ta plats och göra min grej.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger