Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Tre nycklar för att överleva monstret på TPC Sawgrass

17:e hålet på TPC Sawgrass mäter bara 125 meter.
Ändå skrämmer det slag på världens bästa golfare.
Golftränaren och tidigare tourspelaren Markus Westerberg ger dig nycklarna för att lyckas på ett av världens mest skräckinjagande golfhål – nycklar som du även kan använda på hemmaklubben.

Markus Westerberg spelar 17:e på TPC Sawgrass Stadium Course. Foto: Privat/Andreas Hillergren

Det är ett av tourens kortaste hål. Ändå skrämmer det slag på golfens bästa spelare.
Förklaringen är enkel och stavas ”du kan bli kvar på tee”. Träffar du inte green, eller den frimärksstora bunkern som också ligger på den lilla ön måste du helt enkelt stå kvar och slå till du lyckas – och det kan bli kostsamt, inte minst om du är i toppen och spelar för stora PGA Tour-slantar.
– På de flesta hål finns de en sida där du kan fega dig fram. Det finns inte på Sawgrass 17:e, säger Phil Mickelson.


LÄS MER: Innan din nästa golfresa – Tripadvisor för golfare


Spelarna påminns hela dagen

Som om det 17:e hålet inte vore nervkittlande nog som det är har bandesignern Pete Dye sett till att du genom nästan hela rundan påminns om vad som väntar. Ljudet från de stora läktarna som omgärdar hålet hör man hela dagen, från nian ser man för första gången amfiteatern och när du slår ditt inspel på 16:e stirrar du rakt in i den kokande grytan av publik, läktare och vatten.

Greenen är hård och liten, och det krävs en bra bollträff för att skapa skruv nog för att bollen ska stanna på den gröna ytan och inte studsa över och ner i vattnet på andra sidan.
Spelarna är väl medvetna om detta.
De är också medvetna om att den cirkulerande och oberäkneliga vinden kan spela än större spratt när de höga läktarna skapar en velodrom som under The Players.


LÄS MER: Inför The Players – Stenson sliter med motivationen


Tre nycklar du kan använda

Markus Westerberg, golftränare på Ljunghusen på Ljunghusens Golfklubb och författare till bästsäljaren Golfarens Sjätte Sinne, har specialiserat sig på kopplingen mellan fysiologi och psykologi. Han har också spelat TPC Sawgrass Stadium Course vid tre tillfällen, och har en tydlig bild av hur man ska hantera Pete Dyes monsterhål.

Markus ser främst tre nyckelfaktorer. Nyckelfaktorer som du också kan ta med dig ut på din hemmabana, och som kan hjälpa dig hantera ditt hathål.
– Först och främst måste du hålla dig i nuet och inte låta dina tankar rusa i väg. Du kan inte spela 17:e när du i själva verket är på nian. Hur håller man sig i nuet? Du måste träna på det och se till att du fokuserar på det du ska göra just nu.
– Min andra punkt är att du måste vara förbered och ha planen klar. Tourspelarna har en plan för varje hål de spelar, men förmodligen är den extra tydlig för 17:e eftersom ”här kan du bli kvar”. Planen för de flesta kommer vara att slå det säkraste slaget de kan mot mitten av green. Detta ger dem största möjliga marginal vid miss.


LÄS MER: 150 000 bollar i vattnet varje år – 17:e är svårare än någonsin


Ha rätt attityd

Den sista punkten är kanske också den viktigaste. Markus menar att attityden med vilken spelarna närmar sig uppgiften är av monumental betydelse.
– Det finns en Gyllene fråga som lyder: ”vad vill jag ska hända?”. Vad spelarna INTE vill ska hända är vad som gäckat dem hela dagen. Därför måste de fylla sitt medvetande med vad de vill ska hända, och svaret är ju glasklart.
– De vill träffa mitten på green. När de väl ställt sig den gyllene frågan matar de sig själva med svaret. De visualiserar bollen flyga, landa och stanna mitt på green. Om och om igen. Sedan är det dags…Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger