Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Caddiens attack mot Kuchar: ”Känner mig utnyttjad”

När Matt Kuchar vann Mayakoba Classic i November var det hans första seger på fyra år.
Men efterspelet till publikfavoritens seger skulle innebära allt annat än glada miner – nu går Kuchars caddie för veckan till attack mot den amerikanske stjärnan.
– Matt är en bra person och en fantastisk spelare. Han behandlade mig väl. Jag är bara besviken på hur allt slutade, säger caddien till Golf Magazine.

Snål? OS-bronsmedaljören Matt Kuchar kritiseras av caddien som hjälpte honom till seger i Mayakoba Golf Championship.Foto: TT

Matt Kuchar leder den amerikanska penningligan Fedex Cup efter att ha tagit två segrar under den pågående säsongen. För vinsten i Mayakoba Golf Classic fick han hela 12 miljoner svenska kronor vid segern.

Men trots det är inte allt frid och fröjd i den alltid leende amerikanens tillvaro.

När han vann i november bar nämligen en vikarierande caddien David Giral Ortiz Kuchars bag. Innan tävlingens start hade de en muntlig överenskommelse att mexikanen skulle han få 3 000 dollar och en ospecificerad summa av vinstpengarna.

Och sedan gick det ju ganska bra…

 

LÄS MER: Innan din nästa golfresa – Tripadvisor för golfare

 

”Känner mig utnyttjad”

Eftersom Kuchar lyckades vinna räknade caddien, som går under smeknamnet ”El Tucan” med en ganska stor procentsats. Men så blev inte fallet. Enligt egen utsago fick Ortiz 5 000 av den totala segersumman på 1 296 000 dollarna – alltså ungefär 0,4 procent.
–Jag är en ödmjuk man som tar hand om min familj och jobbar hårt. Jag vill bara ha en rättvis summa för den hjälp jag gav Matt Kuchar, skriver Ortiz i ett mejl till Golf Magazine.
– Jag försöker inte nedvärdera Matt Kuchar eller ge honom ett dåligt rykte. Men rätt ska vara rätt och jag känner mig utnyttjad eftersom jag litade på Matt.

 

LÄS MER: ”Golfen mindre jämställd än någonsin”

 

Brukligt är att caddies får mellan 10 och 15 procent av vinstsumman. Detta skulle innebära minst 130 000 dollar till Ortiz som nu berättar för Golf Magazine att han framöver kommer avböja framtida erbjudanden om jobba för Matt Kuchar.
– Nej, tack. Jag är lite förbannad. Jag är lite förvirrad.

 

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger