Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnans kritik: ”Golfen mindre jämställd än någonsin”

Golfstjärnan Melissa Reid, 31, riktar skarp kritik mot bristen på jämställdhet inom golfvärlden.
I en intervju med The Independent berättar engelskan om missförhållandena.
– Vi tjejer är rädda, säger hon.

Foto: Melissa Reids Instagram

Golfen har under många år haft en stämpel som bakåtsträvande och sexistisk. Det är först på senare tid som golfklubbar som Augusta National (2012), Muirfield (2017) och Royal Troon (2016) accepterat kvinnliga medlemmar.

Den gångna veckan spelades VIC Open i Australien. Tävlingen kändes banbrytande då kvinnor och män tävlade på samma bana och för samma prissummor.
Men enligt engelska stjärnan Melissa Reid är detta bara en uppmålad fasad av att golfen närmar sig jämställdhet.
– I verkligheten är det värre än någonsin, säger den sexfaldiga Europatourvinnaren i intervjun med The Independent.

Bakgrunden till Melissa Reids frustration är att hon för några veckor sedan testade fram ny utrustning. Efter att Reid som inte haft klart med någon klubbsponsor  hört av sig till den klubbtillverkare vars klubbor passade henne bäst fick hon kort och gott svaret ”Vi sponsrar inte kvinnliga golfare”.
Nästa företag hon ringde lämnade beskedet att de endast sponsrar herrar på Europa- och Challengetouren.

 

LÄS MER: Innan du gör din nästa resa – så funkar Tripadvisor för golfare

 

Inte ens världsettan får utrustning

Samma sak råkade sydkoreanskan Inbee Park ut för när hon bad om en ny trätrea från ett företag som årligen går med över fem miljarder svenska kronor i vinst.
I det fallet handlade det alltså om en spelare som vunnit sju majors, OS-guld och som tillbringat över 100 veckor som världsetta.
– Och detta är för en världsetta. Folk har ingen aning om hur det ser ut, det är ju ett skämt. De två största företagen i branschen sticker alltså inte under stol med att de inte stöttar damgolf, säger Reid.

Damspelarnas kamp för att få sponsrad utrustning kan jämföras med hur det ser ut på herrsidan där företagen betalar mångmiljonbelopp för att spelarna ska använda deras utrustning – och för att företagen på så vis ska få värdefull exponering.
Exempelvis är snittet på touren ungefär 750 000 svenska kronor för att spelarna ska bära företagets logga på sin keps, och när Tiger Woods 2009 förnyade sitt avtal med Nike så innebar det att han fick 200 miljoner årligen för att bära företagets kläder.

 

LÄS MER: Melissa Reid kommer ut som homosexuell

 

”Vi har mer att förlora på det”

Samtidigt lyser sponsorerna med sin frånvaro på damsidan, förra året lyckades Europatouren inte fylla sitt schema och i Sverige har vi inte ens haft någon tävling sedan 2015.
2018 tjänade damernas British Open-mästarinna Georgia hall mindre än Martin Piller, rankad 390 bland herrarna och som missade kvalgränsen i mer än hälften av tävlingarna han ställde upp i.

Bristen på jämställdhet har alltså många olika former.

I intervjun med The Independent vill inte Melissa Reid öppet namnge klubbtillverkarna som nekat henne gratis utrustning. Reportern skriver att de när de gör intervjun i, Florida är omgivna av manliga proffsspelare som är betydligt mindre kända än Reid. De har alla utrustning i sina golfbagar från samma företag som nekat Reid klubbor.
Reportern uppskattar värdet på klubborna till 25 000 kronor per spelare.
– Jag tror att vi tjejer är rädda för att namnge företagen, för det vi får är redan så skört. Vi har mycket mer att förlora än att vinna på att vara öppna.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger