Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Westerberg: ”Flaggfrågan kan bli ett problem för klubbgolfare”

Flaggan i eller ur?
Det är frågan hela golfvärlden ställer sig i samband med att årets tourgolf kickat igång på allvar.
Markus Westerberg, författare till bästsäljaren Golfarens sjätte sinne ger dig svaret på hur du ska göra.
– Det här kommer att bli ett problem för vanliga klubbgolfare, säger han.

Bryson DeChambeau har dragit nytta av flaggan och vunnit fyra av de senaste tio tävlingarna han spelat. Foto: TT/Privat

Golfen ligger för många av oss i våra norra hemisfär fortfarande på is. Men proffstourerna har sparkats igång och golfens nya regler har därför snabbt blivit ett hett samtalsämne.
Bland annat har Sergio Garcia hunnit bli diskad för dåligt uppförande.

Men framför allt har Bryson DeChambeau hunnit vinna flera tävlingar – då han ofta puttat med flaggan kvar i hålet, något som numera är tillåtet.
Frågan hela golfvärlden nu ställer sig är om det är bättre att låta flaggan vara kvar i hål när man puttar.
Markus Westerberg ger dig här svaret på om du själv ska låta flaggan vara i hål.

Westerberg har en kandidatexamen i psykologi från Lunds Universitet och är en tidigare proffsspelare som efter att ha representerat landslaget mellan 1992 – 1994 tävlat på jordens samtliga kontinenter. Han har åtta segrar i bagaget och innehade många år den bästa rundan som noterats på den svenska golftouren, 60 slag (-11) på Landskrona GK 2006.


LÄS MER: Regelfiasko på Europatouren – såpoperan har bara börjat


”Kan komma att bli problem”

Han ger dig svaret utifrån tre objektiv.
Om det förändrar din chans att sänka putten, hur det påverkar dig mentalt att låta flaggan vara i och hur det påverkar speltempot på banan.
– Idén bakom att man får välja själv är att golf ska gå snabbare, men jag tror faktiskt det här kommer att leda till långsammare rundor, säger han och fortsätter:
– Vi har än så länge bara sett den här regeln in action på touren, men faktum kvarstår att den stora mängden golfare är hobbygolfarna. Nu kommer de inför varje putt att ställa sig frågan om de ska ha flaggan i eller ur. Jag tror det här kan komma att bli ett problem.
– Tänk bara en fyrboll på lördagsförmiddagen där två spelare vill ha flaggan i och två ur, och du inte vet om du ska passa flaggan eller låta den vara i vid långputtar, och inte vet om du ska ta ur den på korta puttar.

Succé på touren

Säsongen 2019 hann knappt börja innan Bryson DeChambeau vann med flaggan i på Hawaii. Under den tävlingen var puttningen det område där han tjänade absolut flest slag i jämförelse med sina konkurrenter.
DeChambeaus smeknamn är ”Vetenskapsmannen” och faktum är att det finns vetenskapligt belägg för att putta med flaggan i.
– Jag kommer aldrig att argumentera emot forskning, men jag tvivlar på att den här diskussionen kommer att hålla i sig, säger Westerberg och lyfter fram att forskning tar hänsyn till greenernas hastighet och vilket material flaggan är gjord av men att man på samma sätt inte kan mäta vind, greenens lutning och spelarens strategi, säger Westerberg.

Så kan du dra nytta av flaggan

Westerberg pekar också på en del andra faktorer som inte vägs in. Greenkeepers skär exempelvis hålet vertikalt till marken, men tar inte hänsyn till lutningen exakt där hålet är (i så fall skulle ju flaggan stå snett i förhållande till marken i stort).
Detta gör dock att utrymmet mellan flaggan och hålets kant inte är lika stort överallt.
– Lekmannatanken blir ju att man i så fall ska ta ut flaggan på uppförsputtar eftersom man borde hjälpas av det extra utrymmet mellan koppkanten och flaggan, säger han och fortsätter:
– På samma sätt borde medvind hjälpa dig eftersom det böjer flaggan från dig. Men samtidigt gör ju vinden att flaggan skakar, vilket inte borde vara bra. Det ska bli väldigt intressant att se hur proffsen gör när det blåser ordentligt.
– Störst nytta för medelgolfaren tror jag att flaggan kan ha för att stoppa bollen för att gå alldeles för långt, därmed kan kanske fler undvika treputt.


LÄS MER: Gör som Golfbloggen – recensera banorna du spelat


Den mänskliga faktorn

Markus Westerberg menar att att många golfare har en ohälsosam aptit för det nya, i det här fallet på grunda av att det är lättare att hoppas flaggan ska hjälpa dig än vad det är att träna och bli bättre.
Denna mänskliga faktor gör att det i detta fall, precis som så ofta annars, inte finns något rätt eller fel.
– Människor är inte maskiner och så fort hjärnan kopplas in blir saker och ting mer komplicerade. Det här handlar om mer än en boll, ett hål och en flagga. Att flaggan står i hålet påverkar sinnet. För vissa blir målet tydligare, andra uppfattar hålet som mindre, säger Westerberg.

Hur gör du själv?
– Personligen har jag alltid gillat att ta ur flaggan, till och med om jag är utanför green. Det nakna hålet ger mig en bättre känsla för linjen och hastigheten. Det passar helt enkelt mitt öga, och det är en faktor som inte ska negligeras.
– På samma sätt kan spelare som haft problem med sin puttning uppleva nytt självförtroende med flaggan i eftersom det ger en ny bild, och en känsla av att börja om från början eftersom de dåliga minnena var förknippade med en bild av ett tomt hål.
– Som alltid med golf så handlar det om att identifiera vad som funkar bäst för just dig.

Till och med Bryson DeChambeau, den proffsspelare som kanske mer än någon annan förespråkar att putta med flaggan i, tar ut flaggan på de kortaste puttarna.
– Jag vet inte varför han gör det, men jag tycker det är intressant. Kanske är det så att flaggan ur passar hans sinne bättre på korta puttar.


Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger