Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sörenstam: ”Jag försöker att inte se tillbaka”

Trots en av tidernas största golfskrällar fick Pernilla Lindberg lämna idrottsgalan och Globen tomhänt.
Men enligt golfikonen Annika Sörenstam så har Bollnäs stolthet inget att misströsta för.
– Pernilla kommer att spela Solheim Cup i år, säger Sörenstam i en lång intervju om den stora matchen.

Foto: Bildbyrån

Det var en bragd i ordets rätta bemärkelse när Pernilla Lindberg vann ANA Inspiration för snart ett år sedan.
Lindberg som då rankades utanför topp 100 i världen ledde tävlingen från den första till sista rundan och besegrade sedan Inbee Park, en av tidernas bästa damgolfare, i ett särspel som varade över två dagar.
Men det räckte alltså varken till Bragdguld eller pris på idrottsgalan.
– Jag är trots allt väldigt nöjd över att jag skyndade till Sverige för att vara med, sedan är det klart att det hade varit roligare att gå hem med ett pris, sa Lindberg efteråt.
– Tyvärr är det nog så att man i Sverige måste vara väldigt insatt i golfen för att förstå vilken världssport det är.

 

LÄS MER: Golfbloggen i Tunisien – Port El Kantaoui

 

Sörenstams mardröm

Men inom golfvärlden har segern gett stort eko. I en intervju med SportExpressen säger den tidigare Solheim Cup-kaptenen Annika Sörenstam så här inför höstens stormatch:
– Pernilla var en kandidat till mitt lag också, men hon var ju inte i samma form då och kom inte med. Nu vann hon sju månader senare och har därmed en helt annan erfarenhet än vad hon hade när jag var kapten 2017.

Solheim Cup-kapten Annika Sörenstam.Foto: Bildbyrån

Själv har Annika Sörenstam spelat åtta Solheim Cup och senast ledde hon det europeiska lag som blev fullständigt utspelat av amerikanska stjärnor i Des Moines.
Det var en vecka där allt gick emot det europeiska laget och där norska storstjärnan Suzann Petersen ryggskadad tvingades kasta in handduken två dagar innan matchen skulle gå av stapeln.
– Vi fick göra ändringar hela tiden, det var konstant. Var det inte det ena så var de det andra, summerar Sörenstam mardrömmen.
Slutresultatet skrevs till 16,5-11,5 för USA.

”Försöker att inte blicka tillbaka”

Som kapten bar Sörenstam stort ansvar, och efteråt höjdes röster om att hon tagit ut ett för orutinerat lag. 24-åriga svenskan Madelene Sagström och danska 21-åringen Emily Kristine Pedersen var kanske de som främst stack ut ur mängden.
– Jag försöker att inte blicka tillbaka och funderar inte så mycket över om jag borde ha tagit ut andra spelare. Men visst är det så att det finns de jag tog ut som inte har gjort någonting sedan dess, men just vid det tillfället så tyckte jag att de var de tolv bästa säger Sörenstam.

Sett till världsrankingen är USA även i år glasklara favoriter till segern.
– Ser man till spelarna så är det inte mycket som skiljer sig gentemot senast. Suzann Pettersen är gravid och vi vet inte om hon kan spela. I och med att Catriona Matthew är kapten spelar inte hon heller. Samtidig har både Charley Hull och Pernilla vunnit sedan sist.

 

LÄS MER: Gör som Golfbloggen – recensera banorna du spelar

 

Hoppas på ny generation

På ett personligt plan har Sörenstam fråntagits kaptensansvaret, och sannolikt kommer hon inte ens att åka till Skottland och Gleneagles i september.
Är du besviken?
– Jag har faktiskt inga planer på att åka dit. Och just nu har jag ingen roll i laget. Jag har gjort så mycket med Solheim Cup att det är dags för de yngre att få chansen. Jag tycker exempelvis att det är perfekt att Suzann blivit assistent, hon är en framtida kapten och det är bra att hon får lära sig lite inför det.
– Jag tycker ändå att det känns helt okej att inte vara med.

”Kan komma med redan i år”

Damernas Europatour har de senaste åren gått på knäna ekonomiskt och tävlingskalendern har de senaste åren varit långt ifrån fullspäckad. Samtidigt har USA vunnit de två senaste Solheim Cup-matcherna.
Trots dalande europeisk kvalitet ser dock Sörenstam en ljus framtid – och inte minst tack vare svenska framtidsnamn.
– Vi har många väldigt lovande spelare mellan 14 och 22 år. Några är på väg till college och några har blivit proffs. Linnea Ström och Julia Engström är två som precis blivit proffs och som jag gissar kommer vara med i Solheim Cup redan om två eller fyra år.
– De kan till och med komma med i år om de gör något väldigt speciellt, vilket de har chans att göra. Amanda Linnér och Ingrid Lindblad känns också väldigt imponerande.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger