Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Minigolfikonen: ”Många golfare tänker fel”

Kan golfare lära sig något av minigolfare?
Under ett besök på utestället Swing by Golfbaren i centrala Stockholm får vi ett oväntat svar – och förstår hur dåliga vi golfare egentligen är på att putta.
– Det är så många golfare som fastnat i fel tänk, säger Hans Olofsson, tidigare landslagsspelare i bangolf som i dag driver Golfbaren.

Jonas Blixt är en utmärkt puttare, som applicerat minigolftänktet på golfbanan. Till höger i bild Swing by Golfbarens ägare Hans Olofsson.Foto: TT / Martin Hardenberger

Vad är det egentligen som gör en bra puttare? Det finns svar, men också väldigt många strukturella problem inom golfen som gör oss till sämre puttare än vad vi egentligen borde vara, menar Hans Olofsson som driver Golfbaren i centrala Stockholm.

Varför ska jag lyssna på en kille som driver lokal i centrala Stockholm för, tänker du säkert.
Men sanningen är den att Alex Norén, Jonas Blixt, Carin Koch och Joakim Lagergren har fått puttningstips av denne herre.
Och det har ju som bekant gått ganska bra för samtliga.
Så på frågan om minigolf går att applicera på vanlig golf och då specifikt puttning blir svaret ja.

Golfare tänker fel när de puttar

Den 44-årige grundaren av Golfbaren var med i det svenska lag som tog VM-guld i bangolf 2001 och 2003. Han har också vunnit SM-guld 2001 och 2002 på resultatrekord som står sig än dag.
– När jag var liten slog jag lika många puttar som Tiger Woods slog långa slag på rangen, så jag har fått väldigt mycket grundträning. Det gör att jag har en lite annorlunda infallsvinkel än de flesta andra, säger Hans och fortsätter:
– Det är så många golfare som fastnat i fel tänk när det kommer till puttningen.

Men vad är det då vi gör fel?
– Golfen är generellt sett väldigt uppbygd kring teknik. Det finns lagar om hastigheter och vinklar i en full sving som garanterar ett bra långt golfslag. Men när det kommer till puttning så kan du i princip stå på huvudet och ändå sätta en putt från tio meter.
– De som är för teknikfokuserade puttar ofta dåligt. Det viktiga är målet, inte hur du får bollen dit.  Bland golfare så finns det till och med många som i ett skarpt läge står och funderar på hur de drar klubban bakåt och börjar man koncentrera sig på tekniken tappar man väldigt fort sin spelförmåga.


LÄS MER: Han är svensken som bildade världens största golfklubb


Introducerades genom landslaget

Dåvarande landslagscoachen Magnus Granqvist ville för några år sedan göra något lite annorlunda för sina spelare, och det slutade med att han  tog in en världsstjärna i minigolf; Hans Olofsson.

Laget bestod av Jonas Blixt, Oscar Florén, Alex Norén, Niklas Lemke och Kalle Edberg som skulle spela EM senare den säsongen.
Övningarna Hasse fick dem att göra handlade nästan uteslutande om att starta bollen på den tilltänkta linjen och att samtidigt kontrollera hastigheten.
– Jonas gjorde en del av de här övningarna sedan tidigare, och övningarna blev på det sättet verifierade inför de andra i och med det redan funkade för Jonas. Han och Alex Norén var tydligt bäst på de här sakerna, säger Hans.

Jonas Blixt är en av få svenskar som genom åren utmärkt sig som bra puttare på högsta internationella nivå. Hans framgång på greenerna höll så när på att ge honom segern på Augusta Nationals erkänt svåra greener i US Masters 2014.

Värmlänningen slutade tvåa.

Puttningen Stensons svaghet

Henrik Stenson är Sveriges genom tidernas bäste herrgolfare. Han har spelat US Masters 13 gånger.
Men jämför man hans resultat i denna tävling – den enda majorn som år efter år spelas på en och samma bana – så är de trots att han kan banan både utan och innan klart sämre än i de övriga fyra stortävlingarna.
Anledningen skulle kunna vara de svåra greenerna.
– Alldeles för många golfare är för långa i baksvingen och för korta framåt. Det innebär att man stöter till bollen, lex Stenson, säger Hans och fortsätter:
– Angående Stenson har jag suttit framför TV och lidit många gånger. Han har blivit klart bättre sista åren men det finns nog också mycket mer att göra med hans puttning. Det är inte naturligt att ens som Tiger Woods föra klubban lika långt bak som fram, då måste man verkligen ha tränat in det. Det naturliga är att man går på bollen och är lite längre efter att man träffat den. Det är viktigt med en viss acceleration genom bollträffen.

Kanske Henrik Stenson borde ta ett besök på Swing by Golfbaren?Foto: Vivian Madigan / Swing by Golfbaren och Nyhetsbyrån TT

Golfare siktar inte

När vi nu ändå är inne på alla fel golfare generellt gör, så finns en allmänt vedertagen sanning som i själva verket är ett stort fel.
En bra rörelse med puttern går inte rakt bak och sedan rakt fram.
– Väldigt många tror att man ska ha en rak puttstroke. Det finns tränare som lär ut det fortfarande, men gör man det så har man faktiskt ingen aning om vad man snackar om.
– Det går inte, du måste föra klubban litegrann inåt och få en båge, eftersom armarna sitter fast i axlarna.

Som om det inte vore nog med alla de här felen vi uppenbarligen gör så slår Hasse dessutom fast att de flesta golfare inte ens siktar när de ska putta, åtminstone inte med den noggrannhet som krävs.

Det finns de som siktar, och så finns det de som inte siktar…Foto: Martin Hardenberger

Det kan låta banalt, men när jag tänker efter och i efterhand analyserar mina egna och mina medspelares rundor så stämmer det ju.
– Det är väldigt sällan som medelgolfaren tar ut en riktig siktlinje och gör de det så tar de ofta ut den fel. Om man har tolv i handicap och tar sin golf seriöst så kan man fråga sig varför de inte tar fem sekunder extra för att titta lite på hur det lutar, riktar in bollen och sedan ställer sig efter sin linje innan de puttar, säger Hans och tillägger:
– De flesta ställer upp sig vid sin boll och börjar först då titta på hålet.

Stjärntätt på Golfbaren

Under mitt samtal med Hans funderar jag flera gånger över folk och deras golfspel. Många är faktiskt mycket sämre än vad de borde behöva vara, mig själv inkluderat.
Vi lägger otaliga timmar på spelet, men vad är det egentligen vi lägger tiden på?
– Många säger att de är dåliga på att läsa greener. Men ofta har de aldrig försökt, säger Hans och börjar prata om att missa puttar på proffs- eller amatörsidan.
– Det kallas så för att så många amatörgolfare inte riktigt kan ta till sig hur mycket det lutar på en green, säger han.

Swing by Golfbaren på Surbrunnsgatan 46 i centrala Stockholm har med sitt helhetskoncept med rolig minigolfbana och god mat och dryck blivit ett populärt tillhåll för svenska golfare.Foto: Vivian Madigan / Swing by Golfbaren

Från Golfbarens sida har man gjort en hel del marknadsföring gentemot golfare, och det hör inte till ovanligheten att det dyker upp högt uppsatta personer inom golfförbundet, klubbchefer från flera av Stockholmsklubbarna och stjärnor som till vardags lirar ute på någon av världens golftourer.
– Jag har ingen på touren som jag jobbar med kontinuerligt just nu eller som jag jobbat med på flera år. Men när exempelvis Joakim Lagergren, som jag nog räknar som stammis, är här så brukar vi snacka lite och jag passar på att kolla hans sikte.

2018 vann Joakim Lagergren sin första titel på Europatouren.


Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger