Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Golfsverige i sorg – ”Mr Barsebäck” har avlidit

Golfsverige är i sorg sedan Gösta Carlsson avlidit 99 år gammal.
Gösta som var en av spelets främsta entrepenörer och ägare till Barsebäck Golf & Country Club lämnade oss efter en kortare tids sjukdom.
– Ett mycket sorgligt besked att få, vi hade ju sett fram emot att nästa år få fira Göstas 100-årsdag och Barsebäcks 50 år, säger Maria Möller, ordförande på Svenska Golfförbundet.

I juli 2017 tog Gösta Carlsson i hand med Håkan Stålbro, chef för ban- spel- och tävlingsutveckling på Svenska Golfförbundet, om två nya år med Lag-SM på Barsebäck, 2018–2019. Foto: Svenska Golfförbundet

Pressmeddelandet från förbundet skickades ut under torsdagsförmiddagen med rubriken ”Mr Barsebäck har avlidit”, och reaktionerna har sedan dess varit många.
– Gösta var en unik entreprenör och ledare i Golfsverige. Skickligt gjorde han Barsebäck GCC till en av landets främsta golfanläggningar med internationella stortävlingar på både dam- och herrsidan, säger Svenska Golfförbundets ordförande Maria Möller.

Med sina visioner och storslagna drömmar satte han Barsebäck G&CC på både den svenska och internationella golfkartan. Han tog både Solheim Cup och de svenska Europatourtävlingarna Scandinavian Masters (senare Nordea Masters) samt Scandinavian TPC till anläggningen han förvärvat 1974. 1992 spelades Scandinavian Masters första gången på Barsebäck och tre år senare blev Jesper Parnevik här den första svenska herrgolfare att stå som segrare i en Europatourtävling i Sverige.

Fick ett av golfens finaste priser

 

Ur Golfförbundets pressmeddelande: ”Mr Barsebäcks” stora betydelse för svensk golfsport har varit hans brinnande intresse för att ta stortävlingar till den svenska publiken. En insats som också 2012 gav honom den finaste utmärkelsen inom golfsporten i Sverige för att han ”med en unik förmåga och viljestyrka har utvecklat Barsebäck till en av Europas främsta golfanläggningar”. Erik Runfelt-medaljen har endast tilldelats åtta personer, där Annika Sörenstam, Sven Tumba, Göran Zachrisson, Prins Bertil, Bengt Lorichs, Henrik Stenson och Pia Nilsson är de övriga sju i detta celebra sällskap.

Gösta Carlsson föddes i Nyköping där han som ung började jobba i Plymouths bilfabrik. Således var det också intresset för motortävlingar förde Gösta till Skåne och Saxtorp 1939. Under andra världskriget var det också här han stannade kvar för att bygga stridsvagnar.
Inte långt ifrån Saxtorp, närmare bestämt i Landskrona, hittade han sin blivande fru. Här startade han också företaget Järnkonst.
Företaget tillverkade lampor 0ch lampetter i en källarlokal i staden.

Satte Barsebäck på världskartan

1948 byggdes företagets egna fabrik och när det med sina tusen anställda 21 år senare såldes tjänade Gösta en förmögenhet han senare skulle investera i golfen.
Gösta Carlson inte bara köpte Barsebäck G&CC, han gjorde banan till en av Sveriges bästa och mest profilerade banor – en bana som också älskades av Europatourproffsen.
Men det var också allt runtomkring.
Han byggde upp Järavallens konferens på golfanläggningen och lyckades själva spela till sig 7 i handicap.
Barsebäck blev som ett extra barn för Gösta.

 

Gösta Carlsson sörjs närmast av en son, en dotter och barnbarn.

 

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger