Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Golfbloggen testar: Lira i samma skor som Bubba

G/Fore, som tillverkar skorna och handskarna Bubba Watson lirar med, expanderar och har nu siktet inställt på Sverige och Skandinavien.
I januari finns prylarna i en shop nära dig.

Jag har fått möjlighet att produkterna ute i decemberkylan på Hylliekrokens Golfcenter.

Vi är säkert många som lagt märke till Bubba Watsons rosa skaft på drivern. Men den vänsterhänte bollkonstnären sticker ut på flera sätt än så.

Han har både börjat bära spexigt sneakers-aktiga skor som ofta varit designade i olika mönster, med för att vara golfskor, minst sagt udda färgkombinationer.
Detta har han ofta kombinerat med handskar som både varit rosa, gröna och blå.

Företaget som producerat Bubbas prylar är G/Fore som från och med 2019 kommer att finnas i många svenska golfbutiker.

Grundaren och designern Mossimo Giannulli har sitt ursprung i modeinsdustrin men har alltid haft en stor passion för golf. På flera sätt kan man se att han har tagit trender från modevärlden och applicerat på det i övrigt ofta mer konservativa golfmodet.
Faktum är att det är Giannullis egen ambition om att utrycka sig när han spelar golf som fött flera av produkterna. Ofta är det också han själv som testat prototyperna på banan.

Själv säger han att han med sina kläder och produkter vill få folk att dra lite på mungiporna.
– När vi började tillverka handskarna, jobbade vi med allt från hur de tvättades till stygnen på varje fingertopp fram till det att vi hade en produkt som jag kände var värdig spelet.
– Jag lever ett liv som präglas av konst och design, men när det kommer till golfen så är jag ganska traditionsbunden. Jag är medlem på en känd country club och bär byxor när jag spelar. Jag tycker också om de traditionella materialen.
– Jag vill att företaget ska ha sina rötter i de här värderingarna och hoppas att vi kan hjälpa golfen framåt samtidigt som vi har en hälsosam respekt för spelets historia.

Vi snackar alltså om en spexig kille med respekt för hantverk och tradition.

Skon: Galivanter

Fakta: Vattentät och lätt lädersko utan spikar. Just den här modellen bärs ofta av Bubba Watson. Finns även i svart och grå.
Kommentar: Här har vi en skön sko som kombinerar ett klassiskt utseende med en sportig uppbyggnad och insida. När jag sätter skon på foten är den skön, men kan jag också tycka att den ser stor ut och påminner en aning om en bowlingsko. På bilden nedan jämför jag med min gamla FootJoy Classic, och man kan tydligt se både likheter och skillnader.

G/Fore till vänster och Footjoy till höger.

När jag slår bollar på rangen så står jag stabilt och stadigt, den är dessutom skön att gå i. Också ett plus för bra fäste trots att det är ”spikeless”, vilket också gör att jag kan ha skorna på mig redan när jag går ut från lägenheten.

Getingar: 4/5
Pris: 1 799:- (beroende på modell)

Handsken: Super/Luxe

Fakta: Det var egentligen med handskarna G/Fore först slog igenom. Ni minns kanske när Jonas Blixt 2015 var nära på att vinna US Masters med sprakande färgade handskar på vänsterhanden? Här har man tagit fram en tunn och fin handske i cabretta-läder (get) som dessutom finns i alla regnbågens färger.
Kommentar: Handsken sticker ut med alla de olika färgmöjligheterna, samtidigt är det inget snack om att kvalitén är på topp här. Vid extremt väder kan handsken färga av sig på din hand.
Jämförbar med andra premium-handskar.
Getingar: 5/5
Pris: 299:-

Kepsen: Pray for birdies

Fakta: G/Fore sticker också ut med sina kepsar (se bilden längst upp) som ofta pryds med rolig text. ”Can’t break 80” och ”Born to bogey” är kanske budskap som passar för de flesta av oss… Kepsarna görs också i en rad olika modeller och passformer.
Kommentar: Måste säga att jag gillar den här kepsen som känns ganska kaxig utan att vara vulgär. Ganska trevlig passform också.
Getingar: 4
Pris: 479:-

Pikén: Rose Polo

Fakta: En lättviktspiké i modernt material men som ändå på något sätt känns klassisk. Den här rosenvarianten (se bilden längst upp) kommer från höstkollektionen 2018.
Kommentar: Den här blommiga pikén är kanske inte jag hade haft mod nog att plocka på mig i shopen på hemmaklubben, men likt kepsen ger den ett friskt schvung till auran. 94 procent polyester och 6 procent spandex ger en lätt och luftig känsla.
Getingar: 4/5
Pris: 1299:-

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger