Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

The Match – lika bespottad som hajpad

Matchen är lika bespottad som hajpad.
När två av golfens största giganter ställs mot varandra, i spelmeckat Las Vegas, lämnas ingen oberörd.
Att Tiger Woods och Phil Mickelson kommer att göra upp om astronomiska summor väcker såväl avsky som en stark vinnarinstinkt:
– Det behöver stå så mycket på spel för att vi ska bli nervösa, säger Phil Mickelson.

Phil vs. Tiger. Foto: Bildbyrån. Phil vs. Tiger.
Foto: Bildbyrån.

Kanske är det tidernas galnaste match.

På ”Black Friday”, en dag då allt i de förenta staterna ändå handlar om pengar, gör Tiger Woods och Phil Mickelson upp om några av de största summorna idrottsvärlden skådat.
Hajpen är hysterisk inför tävlingen som går under namnet ”The Match” och avgörs i Las Vegas fredag kväll, svensk tid.

På tisdagen hölls en presskonferens som i mångt och mycket kretsade kring psykningar. Men de båda superstjärnorna fick också tuffa frågor om den i vissas ögon osmakliga prissumman på nio miljoner dollar.
Och mer pengar kommer att vara i omlopp.
Under presskonferensen höjde Mickelson insatsen ytterligare, som ett svar på frågan om det inte hade varit mer spännande om det varit golfstjärnornas egna pengar som stod på spel.
– Vi kommer att ha flera utmaningar vid sidan av matchen, och då rör det sig om sex- och sjusiffriga belopp (dollar) som kommer ur egen ficka. Så det kan absolut göra det mer spännande, säger Mickelson och tillägger:
– Utöver det så måste en sådan här match handla om summor som gör oss nervösa och obekväma, och det gör verkligen nio miljoner dollar. Så allt som allt, med våra egna insatser, handlar det om tillräckligt mycket pengar för att man ska känna pressen.
En stor del kommer att skänkas till välgörenhet, som bestäms av Tiger Woods och Phil Mickelson.

Häcklas av kollegerna

Liksom insatsen är formatet unikt. Det blir matchspel, där duellen avgörs på privata Shadow Creek Golf Club. Showen är stängd för gemene man som i stället hänvisas amerikanerna till tv-apparaterna och pay-per-view (i Sverige visas matchen på Viasat Golf).
Något som inte uppskattas av alla.
Hela upplägget, och de facto att två spelare gör upp om så stora pengar, har fått kollegerna att ryta ifrån.
– Det finns inte en procents chans att jag kommer att se matchen, skrev tidigare världsettan Justin Thomas på och fick medhåll av Rory McIlroy.
– Om de hade gjort det för 15 år sedan så hade det varit fantastiskt. Men det känns som att de är lite för sena, säger nordirländaren och hintar om att Mickelson och Woods passerat sina bäst före datum.
Det stoppar dock inte Woods och Mickelson från att trissa upp stämningen ytterligare. Redan på presskonferensen satte Mickelson 100 000 dollar på att han kommer att göra birdie på det första hålet. Tiger Woods antog utmaningen, och dubblade.

Mickelson och Woods i The Masters respektive Ryder Cup – två tillställningar där de båda haft sina kanske största respektive tuffaste ögonblick sida vid sida. Foto: TT Mickelson och Woods i The Masters respektive Ryder Cup – två tillställningar där de båda haft sina kanske största respektive tuffaste ögonblick, och ofta sida vid sida.
Foto: TT

Augusta National gemensam nämnare

Tiger Woods rankas i dag som nummer 13 i världen. Phil Mickelson är 27:a.
Men faktum kvarstår: De både är bland tidernas mest framgångsrika och populära spelare.

Tiger Woods har vunnit hela 80 gånger på PGA-touren. 14 av segrarna har varit majors. Motsvarande siffror för Mickelson är 43 och fem.
Vänsterspelaren Mickelson debuterade på touren 1992 och gjorde sig snabbt känd för sin finess och kreativitet.
Det dröjde dock fram till 2003 innan han vann sin första major, US Masters, en tävling han lyckats spela hem ytterligare två gånger.

Den sex år yngre Tiger Woods hade redan innan Mickelson triumferade på Augusta National slagit igenom på samma bana. 1997 vann han tävlingen för första gången.
Att Woods bara var 22 år gammal var imponerande i sig, men det var sättet Tiger Woods vann på som skulle förändra golfen för alltid. Med sin atletiska stil och sina långa slag visade han att fysträningen hade kommit till golfen för att stanna.
Woods skulle sedan komma att dominera golfen under dryga 10 års tid.
Mickelson har alltsomoftast varit nummer två.

Lika mycket show som match

Det här handlar alltså om två bittra rivaler som både blivit vänner och businesspartners.
Spelarna kommer att under matchen att bära mikrofoner och drönare med kamera kommer att följa dem genom hela sändningen så att tittarna kan ta del av psykningar och taktikprat.
– Det här kommer att vara en tv-show. De är här för att tävla, men kommer också ha riktigt kul. För handlade deras dueller om tävling, men nu finns det också ett element av underhållning, säger Woods agent Mark Steinberg.

Även om det funnits liknande matcher förut föddes idén till duellen mellan Woods och Mickelson under US Masters i våras. Vännerna spelade då ett träningsvarv tillsammans och ämnet diskuterades. Under The Players Championship knappt en månad senare utmanade Mickelson Woods under en presskonferens.
Woods tackade ja.
– Tiger är den bäste genom tiderna. Jag har sett honom göra saker med en golfboll som inte gjorts tidigare. När han vann US Open på Pebble Beach 2000 så var det den bästa prestationen golfen och kanske hela idrottsvärlden skådat, säger Mickelson och tillägger:
– Sedan fortsatte han på samma sätt i flera år.
Otrohetsskandalen och ryggoperationerna som efter US Open 2008 stoppat Woods från att vinna majors är väl omskrivna.
Men att Woods comeback–historia under året haft den utveckling den haft gör att hajpen inför fredagens match på andra sidan Atlanten är enorm.

Planer för framtiden

Och man smider redan planer för framtiden. Idén om att de två stjärnorna ska spela i lag och utmana andra spelare har redan framförts – något som i så fall skulle påminna och de utmaningar Arnold Palmer och Gary Player bjöd på under 60-talet.
Men innan man konkretiserar planerna vill man invänta fredagens tv-siffror.
– Allting finns förberett, det kan hända att vi kör två matcher nästa år. Vi får helt enkelt se. Både Phil och Tiger ska vara involverade, sedan planerar vi utifrån det, säger Mark Steinberg.

 

 

Fotnot: I Sverige visas The Match i Viasat Golf och i Viaplays befintliga sportpaket.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger