Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Golfen behöver fler som Valrossen”

”Valrossen” charmade golfvärlden – och fick konkurrenterna att häpna.
När eliten jagade fysiska fördelar i gymmet hånades Craig Stadler för sin vikt.
– Han avviker från det normala på så många sätt. Han är unik, säger den tidigare proffspelaren Per-Ulrik Johansson.
Här är berättelsen om golfaren som gick sin egen väg.

Foto: TT /Daily Mail Craig Stadler får sin kavaj av Tom Watson efter segern i US Masters 1982.
Foto: TT /Daily Mail

Trots att han bara vunnit US Masters en gång har Craig ”Valrossen” Stadler flera kavajer hängandes i Augusta Nationals omklädningsrum.
I en intervju med Golf.com får han frågan om den gröna kavaj han fick efter segern 1982 fortfarande passar.
– Det är en dum fråga, svarade Stadler kort.
– I mitt skåp så har de faktiskt två eller tre, min vikt skiftar en del…
Det fanns de som hånade Craig Stadler för hans fysik och matchvikten 113 kilo. Speciellt de som ännu inte var frälsta fans.
Men i golfvärlden, där har han alltid varit älskad.
– Det behövs spelare som honom för att liva upp, som sticker ut mot det normala. Annars blir det tråkigt. Det är både hur han var som person och sättet han spelade golf på, säger den förre proffsspelaren Per-Ulrik Johansson och tillägger:
– Han var jäkligt snäll och ödmjuk. Jag älskade också sättet han visade sin frustration på. Han var så ”på riktigt”. Det var ingen bullshit. Han svarade alltid med sanningen. Han var en frisk fläkt.

”De enda vikter jag lyfte var ungefär 40 centiliter stora”

Proffsgolfen har genomgått en radikal förändring sedan Craig Stadlers storhetsdagar. Tiger Woods vann Masters 1997 och hyllades för sin fysik. När Adam Scott 16 år senare vann samma tävling tillägnades hans biceps ett eget Twitter-konto.
Nu har alla proffsen personliga fystränare.
Så var det inte förr.
– De enda vikter jag lyfte var ungefär 40 centiliter stora, säger Stadler i intervjun med Golf.com.
Han led när temperaturen steg och smällde ofta sina klubbor i marken i rena vredesutbrott.
Pricken över i:et var den stora mustaschen som kunde påminna om betar.
Smeknamnet ”Valrossen” fick han av kommentatorn Jerry Pate under Walker Cup 1975 på St Andrews.
Om han tycker om det?
– Det är lite för sent att säga att jag inte gör det.

LÄS MER: Hon fuskade i LPGA-kvalet – med hjälp av sin mamma

Saknar profiler i dag

I dag tycker Craig Stadler att proffsgolfarna är för lika varandra.
– De är robotlika och ganska tråkiga, i alla fall på tv. Men det är också en approach de måste ha när de spelar om så stora pengar som man gör i dag.
Femfaldige Europatourvinnaren och tidigare Ryder Cup-spelaren Per-Ulrik Johansson minns tillbaka på sina första rundor med den i dag 65-årige amerikanen.
Johansson lade redan då märke till den annorlunda inställningen – som gav honom en del lärdomar.
– Jag var kanske 25-30 och allt skulle vara så seriöst. Jag skulle sova åtta timmar varje natt, äta på ett visst sätt och inte dricka alkohol under tävlingarna. Då kom han där och var asbra samtidigt som han inte gjorde någonting av vad jag lärt mig. Då förstod jag att man måste vara sig själv och utgå från det.
– När han spelade såg det inte ut som att han tänkte så mycket utan han bara vispade till och så blev det jäkligt bra. Han fick mig att förstå hur det är häftigt med olika svingar och personligheter.

”Som golfare ska du utgå ifrån vem du är”

Hade det gått att bli framgångsrik i dag med den inställningen som han hade?
– Ja, det tror jag nog. Det finns ju spelare som är nära världstoppen som sticker ut. Jag kanske inte skulle basera det så mycket på vikt och storlek utan mer inställningen.
Önskar du att du under din karriär var lika avslappnad som Stadler?
– Ibland kan jag önska det. Men det är svårt. Man har ju den personlighet som man har, och det är svårt att gå bort från vem man är. Det kanske går att vrida det fem-tio procent för att bli bättre, man ska inte bli helt annorlunda.
– Som golfspelare ska du alltid utgå ifrån vem du är.

Extra populär i Sverige

Stadler var ett återkommande ansikte just i Sverige. Med start i slutet av 80-talet besökte han flera gånger landet för att bland annat spela Scandinavian Enterprise Open, en tävling som senare bytte namn till Scandinavian Masters.
– Det är som att svenskarna har tagit till sig honom och gillar honom, säger Johansson.
Vad är det som gjort honom så omtyckt?
– Det behövs ju någon sådan temperamentsfull kille. Sedan är han inte otrevlig, skäller på publiken eller beter sig på fel sätt. Han är rolig och avviker från det normala på så många sätt. Han är unik.
– Han kunde lyfta en hel tävling, och i Sverige marknadsförde man hela tävlingen runt honom. De skrev i artiklar att han skulle ut i skärgården och fiska, och om allt annat han gjorde. Så i Sverige kunde han av någon anledning lyfta en hel tävling, säger Johansson och berättar att Stadler vid en tidpunkt var så populär i Sverige att klädesföretaget J.Lindeberg funderade på att gå in som hans klädsponsor.

Foto: AP ”Valrossen” var en av Per-Ulriks stora favoriter.
Foto: AP

Äggjakten i Augusta

1982 vann Craig Stalder US Masters. Flera spelare hade varit uppe i toppen på lördagseftermiddagen men tack vare sänkta långputtar på 16, 17 och 18 lyckades ”Valrossen” försätta sig i pole position.
Han ledde med tre slag när 18 hål återstod.
Den kvällen fick han frågan om hur han skulle förbereda sig.
– Jag tror jag gjorde folk förbannade då. Det var påsk och jag berättade för pressen att jag skulle ha äggjakt med mina barn nästa morgon, äta lite lunch och sedan gå ut och spela lite golf. De tyckte nog jag var ett ”smart ass”.
– Jag gick tre under par de första nio hålen.

När nio hål återstod ledde Stadler med sju slag. Men han tappade ledningen och särspel väntade.
– När jag blev klar på 18:e frågade de mig om jag ville slå några bollar på rangen innan särspelet. Men jag sa bara ”Nej, vi kör på”, så jag och Dan Pohl gick till 10:an. Han slog sitt inspel på greenkanten och slog sin första putt nästan två meter kort och missade parputten. Jag hade redan gjort par, och det blev en sådan där konstig stämning när jag nästan tyckte mer synd om honom än vad jag var glad för min egen skull.

”Golf var aldrig min högsta prioritet”

Just 1982 var ett speciellt år för Craig Stadler. Inför hans första tävling för året tappade flygbolaget bort hans utrustning och tvingades låna klubbor. Trots det vann han med tre slag.
– Så kunde jag hålla på då. Håller jag paus i fem dagar nuförtiden så tar det mig två veckor att hitta formen igen, säger Stadler som i dag spelar på seniortouren.
Senare samma år blev han pappa för andra gången.
– Golf var aldrig min högsta prioritet. När vi fick barn 1980 och 1982 så var min familj det jag höll högst. När jag kom hem från tävlingar så ville jag leka med mina barn så jag tränade inte och var inte särskilt disciplinerad. Som tur är så hade jag en fallenhet för spelet.

LÄS MER: Golfbloggen har testat – så bra är nästa års British Open-bana

Sådan far, sådan son

Trots segern 82 är det ett annat minne från Augusta som är karriärens stora höjdpunkt.
Pappa kallades ”The Walrus”. När sonen Kevin Stadler, också han en mycket duktig golfare, kom ut på touren fick han smeknamnet ”The Smallrus”.
För fyra år sedan spelade de båda US Masters.
Aldrig tidigare hade det hänt att både en far och hans son deltagit i den mytomspunna tävlingen.
Kevin slutade bland de tio bästa och Craig lät meddela att detta var hans sista Masters som spelare.
– Vi spelade en träningsrunda tillsammans, och vi spelade i par 3-tävlingen. Det hade varit coolt att spela med honom i själva huvudtävlingen också, men jag tror det hade blivit lite för bra för honom, sa Craig Stadler till Golf-com.
Och han hade inte några högre målsättningar inför tävlingen:
– Nej, vi höll en presskonferens tillsammans inför tävlingen och pressen snackade bara massa skit om vår relation som fader och son. Jag ville bara inte stå i vägen för honom så jag sa ”Han är här för att vinna en tävling och jag är här för att försöka undvika att göra bort mig”.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger