Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Avslöjar: Kristianstad kan få Nordea Masters

Nordea Masters kan flytta till Kristianstad.
Representanter från Europatouren har varit på plats på banan i Åhus för att granska anläggningen och det är inte omöjligt att touren kommer på besök inom en snar framtid.
– De har alla möjligheter, säger tävlingsansvarige Claes Nilsson.

Kommer Claes Nilsson att ta Henrik Stenson och stjärnorna till Kristianstad?Foto: Martin Hardenberger/Bildbyrån

Med nya ägare som sedan ett par år tillbaka pumpat in pengar och omstrukturerat Kristianstads Golfklubb satsas det nu stort i nordöstra Skåne.
Man har redan haft svenska golftouren på besök och snart kan det vara dags för ännu större uppgifter.
– Det är inte alls konkret ännu, men vi har visat intresse, säger Carl-Henrik Dahlqvist, vd för Åhus Golfbana i Åhus AB, när han träffar föreningen Golfjournalisterna under en middag på Åhus Gästgiveri.

Stora pengar bakom succén

Det har bara gått några år sedan golfklubben befann sig i en akut ekonomisk kris. Det fanns planer på att sälja av en del av marken där den nyare västra banan i dag ligger. Men en köpstark trio i form av H&M-arvtagaren Jan Bengtsson affärsmannen Klas Arildsson och Carl-Henrik Dahlqvist bestämde sig då för att rädda klubben. Man köpte upp samtliga aktier i föreningen samt marken som klubben i dag arrenderar.

LÄS MER: ”Stenson mådde väldigt dåligt över det hela”

Då man givetvis ville tjäna pengar på sin investering bestämde man sig för att ”göra om och göra rätt” med ambition om att på nytt göra Kristianstad Golfklubb till en av landets bästa banor.
Pierre Fulke och Adam Mednick anlitades för att göra om några av hålen och när Golf Digest i oktober presenterade sin lista över Nordens bästa banor var man topp tio.
– Vi är så klart väldigt stolta över att redan ha nått en del av våra mål, säger Carl-Henrik Dahlqvist.

Exakt vilken typ av summor man spenderat håller dock trion hemligt.
– I förhållande till vad vi fått tycker vi det är ett bra pris, säger Dahlqvist.

Representanter redan på plats

Nu är nästa mål att stå som värd för en Europatourtävling. 2019 spelas Nordea Masters på Hills Golfklubb. Men mycket talar för att Europatouren så tidigt som 2020 kan komma på besök till Kristianstad.
Representanter från touren har redan besökt banan för att se om den håller för kontinentens bästa.
Claes Nilsson har de senaste åren varit tävlingsansvarig anställd av Lagardére. Han byter nu arbetsplats till Europatouren som själva står för tävlingsdriften från och med nästa år.
– Europatouren har undersökt marknaden och det finns en dialog, säger han och fortsätter.
– Kristianstad är intresserade och absolut finns möjligheten. De har starka ekonomiska resurser och en väldigt fin bana, så givetvis är det ett bra alternativ.

Det finns dock en faktor som talar emot Kristianstads Golfklubb; läget.
– Vi måste se till vad det innebär för grundförutsättningar för startpaketet och vad vi som arrangör kan få med oss dit. När vi åker till Kristianstad så har vi mycket mindre möjlighet att finansiera resten av resten av vårt arbete. Därför ökar insatsen från Kristianstad själva.

Kort bana inga problem

Det är den östra banan, den äldsta och även den som designats om av Fulke och Mednick, som är aktuell för att stå som värd för Europatouren.
Att den med Europatourmått mätt är kort ser inte Claes Nilsson som något problem.
För det första skulle par femmorna hål nummer 1 och 10 spelas som par fyror, och för det andra ser vi en trend att gå ifrån långa banor för att i stället få en intimare känsla där precision värderas högre.
– Jag har ändrat min syn när det kommer till längd. Mindre banor är optimalt. Stora banor blir lätt för stort. Vi vill ha gemytliga tävlingar som känns tajta och där publiken ger mer känsla. Det är inte alltid en bana som är 7000 meter är den roligaste.


Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger