Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tre vägar mot toppen – när framgång föder framgång

Hon trotsade alla odds.
För ett år sedan vann Anna Nordqvist Evian Championship trots att hon egentligen borde ligga nedbäddad i en säng i Orlando.
Det var en bedrift som nio år av tio hade lett till bragdguld.
Ett år senare är hon en av flera potentiella svenska vinnare.

Foto: TT

Svensk damgolf är het.
Sedan Anna Nordqvists bragdseger i fjol – en seger som för övrigt innebar svensk damgolfs första majortitel sedan 2009 – har också Pernilla Lindberg presenterat sig på den största av scener, segrarna har haglat in på något lägre nivå och förra veckan vann Caroline Hedwall för första gången på sex år.
Vid samma tidpunkt förra året kändes det som att denna trio var på väg att svalna en aning.
Nu är den hetare än någonsin.
Men vägen är aldrig rak.
Vi talar om våra tre största stjärnor, men också tre stjärnor som gått genom vått och torrt för att ta sig dit de är i dag.

Hedwall inför Evian Championship:
– Det ska bli jättekul, spelet känns bra och banan är i fint skick. Jag har en chans att slippa åka till kvalskolan så jag hoppas på en bra vecka.
”Kvalskolan”.
Caroline Hedwall, hon som under Solheim Cup 2013 föreföll starkare än stålmannen och på ett bejublat sätt skrämde slag på det amerikanska laget på sin väg till fem raka matchsegrar, har varit i en så avgrundsdjup formsvacka att både hon och alla runtomkring henne måste ha börjat tveka.
Att hon skulle behöva kvala sig kvar på touren känns lika surrealistiskt som Malmö FF skulle behöva kvalspela sig kvar i allsvenskan.
Men hon bet ihop och i söndags kom segern.
– Spelet har egentligen känts bra hela året, men förra veckan fick jag ett kvitto på att jag kan hålla ihop det fyra rundor, säger hon nu.

Väntade nio år på segern

Pernilla Lindberg hade varit proffs i nio år nä hon vann ANA Inspiration, en seger inte bara var en majortitel utan också hennes första tourseger i karriären.
– Det har varit en dröm. Jag har haft mycket att göra och fått många olika möjligheter men skulle inte byta det mot något. Jag har inte spelat så bra på slutet, men det känns som att det är på väg att vända och jag ser fram emot säsongens sista major, säger hon och fortsätter:
– Jag har bara fått så mycket mer självförtroende. Bara vetskapen om att jag kan vinna och har gjort det när det gäller som mest betyder otroligt mycket.

Framgång föder framgång

Efter bragdsegern för ett år sedan fortsatte sviterna av körtelfebern att störa Anna Nordqvists säsong. Hon hade också problem med svingen och bröt med sin tränare Cameron McCormick.
Bytet har bland annat lett till fyra topp 10-placeringar och inför titelförsvaret andas Eskilstunatjejen positiv luft igen.
Fem svenskor peggar upp i de franska Alperna.
Vägen dit har gjort dem starka och faktum är att samtliga kan vinna.

Golf är en individuell sport.
Men något säger mig också att framgång föder framgång – även kolleger emellan.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger