Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Robert Karlsson: Så byggs det svenska golfundret

Vi har bara nio miljoner invånare i Sverige.
500 000 av dem spelar golf – och några är bland de bästa i världen.
Grunden till framgångarna läggs på hemmaplan.
– När man ser den länken så blir allt så otroligt tydligt, säger Robert Karlsson som nästa vecka arrangerar en proffstävling på sin hemmaklubb i Katrineholm.

Robert Karlsson arrangerar CT-tävling på hemmaplan.Foto: AP

Robert Karlsson är en av de riktigt stora. Han har vunnit hela elva gånger på Europatouren och vann 2008 tourens Order of Merit.
I dag är han en av alla svenska proffsgolfare som arrangerar tävlingar på hemmaplan.
Han håller nästa vecka Challengetourtävling hemma på Katrineholms Golfklubb, där han en gång växte upp.
– För min egendel så vet jag att jag inte hade varit där jag är i dag om jag inte hade fått det stöd och support jag fått från den lokala klubben och människorna som fanns där. Jag hade förmånen att ha många förebilder i min närhet och många snälla människor som ville spela med mig.
– I dag ser golfen lite annorlunda ut än vad den gjorde för 30 år sedan, allt är mer organiserat i dag, och för att ungdomarna ska få chans att spela och utvecklas så är det viktigt att vi har tävlingar på alla steg.

LÄS MER: Här är stjärnorna som spelar Nordea Masters

Unikt för golfen

Det där att arrangera tävling på hemmaplan har blivit lite av ett fenomen och framgångsrecept inom svensk golf. Förutom Robert Karlsson har Anna Nordqvist en motsvarande proffstävling för damer medan Annika Sörenstam, Henrik Stenson och Alex Norén istället arrangerar juniortävlingar,
– Ser man till juniortävlingarna så är det ju roligare för dem om det finns ett namn på tävlingen och en värd. Henrik är ju där på sin tävling och jag har haft en i Katrineholm där jag alltid har försökt att vara där. Det är viktigt att det blir en koppling mellan spelarna som är på toppen ner till de yngre, säger Robert Karlsson och fortsätter:
– När det kommer till Challengetouren så kontaktade förbundet mig. Det saknades ett steg i tävlingsstegen, och de hade avsatt en summa pengar för att se till att vi skulle få en Challengetour-tävling. Det haltar lite om det inte finns något mellan Europatouren och den inhemska touren.

Inför fjolårets Nordea Masters utsågs Robert Karlsson till vicekapten för Europas Ryder Cup-lag.Huvudansvaret för laget har danske Thomas Björn.Foto: Bildbyrån.

Robert Karlsson säger att det enligt hans sätt att se på det för spelarnas skull till och med är viktigare att det arrangeras en Challengetourtävling än Europatourtävling i Sverige.
– Desto fler Challengetourtävlingar vi har i Sverige desto fler spelare får vi ut på Europatouren. Desto fler spelare vi sedan har på Europatouren desto större chans är det att vi får fram en Henrik Stenson, Alex Norén eller Robert Karlsson. Har vi sedan det så är det lättare att locka mycket folk till en tävling som Nordea Masters.

En framgångscykel

Han ser det som en cykel, där det ena ger det andra.
– Har vi fullt på Nordea Masters så får vi fler som spelar golf på våra svenska golfbanor och golfen i Sverige mår bra, säger han.
Siffrorna backar upp Karlssons påstående. Efter att Henrik Stenson vunnit British Open 2016 spelades fler rundor än någonsin tidigare.
– När man ser den länken så blir allt så otroligt tydligt.
– Ute på banorna hör man ofta ”Varför ska förbundet lägga så mycket pengar på tävlingar, spelarna har ju så mycket ändå”. Men det handlar egentligen om att stärka varumärket och intresset för spelet.


Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger