Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Golfbloggen besöker SM-staden: Haverdals Golfklubb

Plask, plask, och plask…
Vinden har lurat oss igen på Haverdals korta men kluriga hål nummer 14.
Förhoppningsvis håller de äkta makarna sams hela vägen över det vattenhindret när SM avgörs här i juli.

Ett vattenhinder som slukar bollar…Foto: Per Nilsson.

Efter att ha avverkat Halmstad Norra, Holms och Golfarenan är det nu dags för nästa upplevelse i Sveriges Golf-Mecka Halmstad.
Återigen är det en trevlig upplevelse.

Daggen håller på att släppa denna tidiga morgon i slutet på maj, men vi är när vi slår ut ett par minuter efter 08.00 långt ifrån först på banan.
Ett av många gubbgäng denna morgon skuttar fram före oss på ett sätt som gör att jag funderar över hur golf fram till för ett par månader sedan inte kunde klassas som friskvård.
Vad hade de gjort om de inte varit här…?
Knappast hade de spelat fotboll.

Ett minne som förändras

Jag har besökt Haverdals Golfklubb tidigare.
Det var en juniortävling som ingick i Junior Masters Invitational, och framför allt så var det säkert 15 år sedan.
Jag minns att det var kallt och blåsigt och en av de jobbigare upplevelserna i min då väldigt korta golfkarriär.
Mina minnen och associationer till platsen var helt enkelt inte de bästa.
Efter besök nummer två har min bild av Haverdals Golfklubb ändrats flera hundra procent.

Inte bara är det en fin morgon med sommarkänsla, när vi passerar byggnaderna vid parkeringen möts vi av en vacker golfbana som på ett inbjudande sätt breder ut sig framför oss.

Foto: Per Nilsson

Ettan är ”straight forward”, men gör samtidigt klart för oss vad som krävs för att lyckas väl på Haverdal.
Håll dig borta från ruffen, och överväg noga om dina chansningar är värda risken.
Jag träffar den ganska väl tilltagna fairwayn, men kan inte låta bli att snegla mot kanterna. Hög rödsvingel vajar lite lätt i morgonjuset.
Slå in där och du kommer kanske aldrig ut.

Både tvåan och trean är sedan kraftiga dogleg höger där en djärv linje kan resultera i birdie, samtidigt kan ett en chansning få förödande konsekvenser.
Det här mantrat håller sedan i sig, och kontentan blir att Haverdals Golfklubb är en mycket trevlig och kul bana att spela.
Det är en bana där det lönar sig att slå bra slag och där lite vinglighet från tee gör att din lunch efteråt kan smaka lite mer bittert.

Betyg

Layout: 4
Kommentar:
Det är en kul och omväxlande bana där den duktige spelaren kan jobba mycket med olika skruvar från tee. Samtidigt är greenområdena långt ifrån de svåraste.
Banans utformning gör den kul både för låg- och höghandicaparen.
Extra plus för hålen 13-15
13. En kul par femma där du med en bra drive kan nå upp på två slag. Dock riskerar du om du väljer att ”gå för det” att slå andraslaget i vattnet.
14. Kort och rolig par tre där du spelar in mot skogen. Träden gör att du vid motvind kanske inte känner av vinden från tee. Det fick vi erfara… Gäller att hålla koll här.
15. Ny par femma där du kan forma utslaget runt träden på högersidan. Du måste också tänka dig för innan du går för green på tvåan då ett stort träd (som ibland kan stå i linje med flaggan) kan ställa till det ordentligt.

Jag hittar inte ett enda dåligt hål på banan, samtidigt är de sista nio klart roligare än de sista.

Skick: 4
Kommentar: Denna dag i slutet av maj är banan i tipp-topp skick. Fairways är hårda och bakade och ruffen saftig. Greenerna är kanske inte snabbaste i världen, men rullar ärligt.
Bra rätt över, men utan att nå samma höjder som exempelvis Halmstad Norra.

Sandunderlaget där man valt att lägga Haverdals Golfklubb är optimalt för golf och är givetvis en kraftigt bidragande anledning till det fina skicket, samtidigt ska banpersonalens arbete aldrig underskattas.

Håll dig på fairway…Foto: Privat

Estetik: 4
Kommentar: Rent och snyggt överallt. Tydliga klipplinjer och vacker ruff. Det finns egentligen inget att anmärka på.
Dock är det kanske framför allt mixen som tilltalar allra mest.
Här blandas öppet landskap (hålen du har utsikt mot från klubbhuset) med trädkantade hål (bakom klubbhuset).

Det är banans roligaste hål (13-15) som också skulle kunna vara de vackraste. Här skulle man kunna tydliggöra vattenhinder och andra karaktärsdag ytterligare för att lyfta fram banans egenskaper.

Atmosfär: 4
Kommentar: Det kryllar av medlemmar under vårt besök och alla verkar ha ett leende på läpparna. Träningsverksamheten är i full gång och stämningen är på topp.
Ytterligare ett stort plus för det vänliga bemötandet i shop och restaurang.

Det verkar också vara en hel del kompisgäng som är ute och spelar, och sådant är ju också väldigt trevligt.
Vi blir dessutom snyggt och elegant genomsläppta halvvägs in i rundan, trots att vi inte väntat så där extremt mycket – ett tydligt tecken på att folk vet hur man beter sig på golfbanan.

Restaurang: 4
Kommentar:
När vi kommer på besök bjuds det på Skånsk Kalops. Det i sig är väl kanske inte världens häftigaste kulinariska upplevelse, men det smakar trots allt förträffligt, nästan som om farmor hade gjort det…
I övrigt så finns allt det där man vill ha på en golfklubb. Korv, kaffe och kanelbulle om man vill ha det efter nio då man når klubbhuset efter nio…
Dessutom finns nytillskottet Under Pars produkter för den mer seriöse golfaren.

Boendemöjligheter: 3
Kommentar: Det finns inte möjlighet till boende på klubben. Dock har man nära till Halmstad, och styr du mot Ringenäs eller Tylösand hinner kärran inte heller dricka särskilt mycket soppa innan det är dags att stanna heller.
Golfklubben samarbetar med en rad olika hotel.
Spana in dem här.

Denna gång hamnar vi på Grand Hotel, ett Best Western Plus beläget ett stenkast från Halmstad Central. Höjdpunkterna här är väl egentligen en trevlig bar på innergården och en välpreppad frukost med mängder av olika godsaker.

Vi får dock rum ut mot parkeringen och centralen. Kvällssolen står på och det blir aningen varmt i rummet som saknar luftkonditionering.
När vi mitt i natten väcks av plingande från övergångsställe vid tågcentralen ångrar vi att vi inte gått ned i receptionen för att byta rum – så se till att få rum i rätt läge. Andra rum på hotellet verkar hålla klart högre klass…

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger