Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Golfbloggen besöker SM-staden: Holms Golfklubb

Det är slutet av maj, klockan närmar sig 08.00.
Jag kliar mig i ögonen, är trött.
Men när vi närmar oss parkeringen konstaterar vi att vi är långt ifrån först med att se den vackra ruffen vaja i morgonljuset.
Det är redan fullt ös på Holms Golfklubb.

Signaturhålet, hål nummer 15. Foto: Per Nilsson, Golfhuvudstaden.

Halmstad har i årtionden varit Sveriges golfmecka.
Men under 2000-talet har det investerats i pompösa miljonsatsningar.
PGA National. Bro Hof.
Bara för att nämna några.
Då tog regionen till ett kaxigt tilltag.
Man registrerade namnet ”Golfhuvudstaden” hos Patent- och registreringsverket.
Det var dags att sätta ned foten.

När SM-tävlingarna i sommar går av stapeln så gör de därför i just ”Golfhuvudstaden”.
Detta samma år som tidningen Svensk Golfs omröstning just korat Landskrona till årets svenska golfstad.
På en klubb vi besöker under resans gång fnyser en äldre herre lite lätt åt resultatet samtidigt som han lutar sig tillbaka i soffan och pratar om lobbying.
”De har bara en riktig bana i Landskrona” säger någon buttert och påpekar att Glumslövs Golfklubb är en pay-and-play-bana och att St: Ibbs ligger på en ö.

Stora ytor ger skön känsla

När Golfsveriges blickar i mitten av juli nu riktas mot Halmstad så riktas de mot Sveriges golftätaste stad – både sett till antalet golfare i förhållande till invånare och antalet golfklubbar.
Holms Golfklubb är en av dem.

Klubben grundades den 25 oktober 1990. Markägaren Oscar Dickson hade lånade ut enorma ytor och knappt ett år senare togs det första spadtaget och Hallandsposten skrev om det till synes omättliga behovet av golfbanor i Halmstad.
Dickson hade gett klubben tillåtelse att bygga på över 100 hektar, en mycket större yta än de flesta andra banor – och ambitionerna var storslagna.
Ytorna utnyttjades till att skapa stort mellanrum mellan hålen. Här skulle det finnas plats för läktare, det skulle vara möjligt att arrangera stora tävlingar och publiken skulle inte behöva trängas.

LÄS MER: Golfbloggen på Halmstad Norra

Den 2 maj 1992 slogs portarna upp och på Holms Golfklubb kunde medlemmarna nu börja spela.
Man har än i dag aldrig haft de där riktigt stora tävlingarna. Men banan som ritades av Peter Nordwall har behållit sina karaktärsdrag.
Att spela en runda golf på Holms Golfklubb är trevligt.
Spännande och inte allt för enkla greener blandas med generösa fairways.
De stora ytorna och det vackra landskapet där öppna slätter varieras med skog ger ett härligt lugn.
Det ska också tilläggas att man 2006/2007 gjorde Holm en helrenovering av samtliga greenområden vilket höjt kvaliteten och utmaningen ytterligare.

Med andra ord är det inte alls en dum plats för avgörandet av SM för Herrar 40.

Betyg
Layout: 4
Kommentar:
Banan böljar sig vackert fram genom jordbrukslandskapet och bjuder stundtals på ett ganska utmanande test.
Det gäller att ha huvudet med sig och inte hala upp drivern så fort det står ”par 4” eller ”par 5” på teeskylten.
Redan på hål fyra får vi ett bevis på detta då bara den dumdristiga går med det tunga artilleriet.

Annars är det en ganska typisk Peter Nordwall-design med många  ”egna rum och trösklar”. Den är ursprungligen byggd som en mästerskapsbana, men flera olika utslagplatser gör att den bör passa nybörjaren i samma utsträckning.
Den är byggd som en mästerskapsbana men passar såväl nybörjaren och bogeyspelaren som elitspelaren. Faktum är att den spelas riktigt kort från gul – så om du är låghandicapare är valet av vit tee nästintill självklart.

Värt att ha i åtanke är att, framför allt under sommaren då banan spelas hårdare, titta på de större och mer övergripande onduleringarna innan du slår dina inspel. På vissa hål kan bollen stanna långt från nedslagsmärket.

Signaturhålet, hål nummer 15, är en par trea som sticker ut lite extra. Från backtee mäter hålet 157 meter över vatten. Ett lummigt och mycket vackert hål där dammen har diaboliska egenskaper för scoren.

Inte för att skryta, men det var riktigt nära hole-in-one på 15.Foto: Privat.

Skick: 4
Kommentar: När vi besöker Holms Golfklubb har majsolen fullständigt grillat banan de senaste tre-fyra veckorna. Den är bränd och påminner ganska mycket om en klassiska skotsk hedbana. Kanske är det också i detta skick Holms GK.
Ska man ha någon typ av kritik så är det kanske att det är aningen för mycket gräs på greenerna.

Allt som allt känns det väldigt gediget.

Estetik: 3
Kommentar: Holms GK känns som en riktigt bra medlemsbana. Den är tillgänglig för de flesta och en perfekt destination för en liten utflykt. Man når inte riktigt upp på de där höga topparna som exempelvis Halmstad Golfklubb, men samtidigt så är det inte riktigt den ambitionen man har heller.

Atmosfär: 4
Kommentar: Mysfaktorn är hög och servicen är fin. Atmosfären kan bara beskrivas som folklig. Personalen är tillmötesgående och gör vad de kan för att hjälpa till både när det kommer till shop, reception och restaurang.
Något vi slås av är också hur trevligt det är att folk i Halmstad, och inte minst på Holms GK, hälsar på varandra oavsett vem man är och om man träffats förut.

Också på Holms GK är det påtagligt vilket golfmecka Halmstad är. Ute på banan släpper man igenom bakomvarande parti om så behövs, och banarbetare vinkar fram spelare så fort de känner att de är i vägen. Allt flyter helt enkelt på som det ska.
Och det är långt ifrån överallt – inräknat mer prestigefulla banor – där det fungerar på det sättet.

Restaurang: 4
Kommentar:
Vi hinner tyvärr inte testa restaurangen på Holms Golfklubb. Däremot lovar både meny och bemötande gott.
Dessutom är det bara knappa 20 minuter i bil till Halmstad med allt vad staden har att erbjuda.
I staden testade vi bland annat ett steakhouse vid namn Hummër. Där bjöds det på ett riktigt gott hängmörat stycke kött.
Väl värt att testa om du har vägarna förbi.

En annan sak i närheten som absolut måste provas på Riccardos glass i Möllegård.
Det här stället ligger ”ute på vischan” i uttryckets rätta bemärkelse, men är mer än värt mödan att ta sig dit.
Glassfabriken ligger på en bondgård och i den tillhörande trädgården kan du slå dig ned under lövverken för att avnjuta en produkt i absolut världsklass.

Foto: Privat.

Vill du äta något mer matigt finns enklare rätter i form av antipasti, pasta och sallader. Ett glas vin på det? Absolut.

Boendemöjligheter: 3
Kommentar: Det finns inte möjlighet till boende på klubben. Dock så har man som jag skrev ovan nära till Halmstad, och styr du mot Ringenäs eller Tylösand hinner kärran inte heller dricka särskilt mycket soppa heller.
Golfklubben samarbetar med en rad olika hotel. Klicka på länken här för att ta del av de olika erbjudandena.

Denna gång hamnar vi på Grand Hotel, ett Best Western Plus beläget ett stenkast från Halmstad Central. Höjdpunkterna här är väl egentligen en trevlig bar på innergården och en välpreppad frukost med mängder av olika godsaker.

Vi får dock rum ut mot parkeringen och centralen. Kvällssolen står på och det blir aningen varmt i rummet som saknar luftkonditionering.
När vi mitt i natten väcks av plingande från övergångsställe vid tågcentralen ångrar vi att vi inte gått ned i receptionen för att byta rum – så se till att få rum i rätt läge. Andra rum på hotellet verkar hålla klart högre klass…

Totalt: 22/30