Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Svaren om framtiden för PGA-touren i Sverige

Discovery har tecknat ett världsomspännande 12-årsavtal med PGA Tour.
Men det är oklart hur det påverkar sändningarna i Sverige.
Enligt C More, som har rättigheterna i dag, finns det goda förhoppningar om en förlängning även när det nuvarande kontraktet går ut 2021.
– PGA-touren är väldigt nöjda med hur vi arbetar och har lyft golfsändningarna i Sverige. Både vi och Touren ser fram emot en fortsättning även efter 2021, säger Fredrik Andreis, kanalansvarig på C More Golf.

Oh! Dags att köpa nytt tv-abonnemang?Foto: Christer Höglund / TT

Under måndagen slog nyheten ned som en bomb.
I Sverige tog C More för ett par år sedan över rättigheterna till den amerikanska proffsgolfen från Viasat.
Discovery skickade nu under måndagseftermiddagen ut ett meddelande där berättade om det världsomspännande avtalet.
”Från och med 2019 och till 2030 kommer golffans världen över att kunna njuta av över 40 PGA TOUR-tävlingar per år med turneringar som THE PLAYERS Championship, FedExCup Playoffs och the Presidents Cup samt över 150 turneringar från de tourer som ligger under PGA TOUR-nätverket. För den svenska marknaden gäller avtalet med PGA TOUR från och med 2022 och kommer att inkludera ca 2000 timmar golf per år”, skrev Discovery.

Oklart vem som sänder från 2022

Men exakt vad som gäller är för svensk golf-tv efter 2021 är ännu oklart. C More har i dag rättigheterna till PGA-touren. Och de låter meddela att de hoppas fortsätta sina sändningar även efter 2021.
– C More har exklusiva rättigheter t.o.m 2021. Vi är stolta över vad vi gör med sändningarna och PGA TOUR är väldigt nöjda med hur vi arbetar och har lyft golfsändningarna i Sverige. Både vi och Touren ser fram emot en fortsättning även efter 2021 och vi har fullt förtroende för ett fortsatt framtida samarbete, säger Fredrik Andreis, kanalansvarig C More Golf till Golfbloggen.

Detta bekräftas av ett meddelande från touren.
– Touren ingick ett partnerskap med C More 2016 och kan inte vara mer nöjda med hur touren sänds i Sverige, där den når fler än någonsin tidigare. Sändningarna har förbättrats på flera sätt och visas på flera olika plattformar. Touren har nått en nivå som vi aldrig tidigare haft i Sverige, säger Thierry Pascal, Senior Vice President för internationella medier på PGA Tour.
– Även om vårt pågående partnerskap går ut efter 2021 ser vi ingen anledning till varför C More inte skulle fortsätta visa våra sändningar, fortsätter han.

”Större satsning än OS”

Tidigare under måndagen sa Discoverys presschef Daniel Lagerqvist så här till Svensk Golf.
– Det här är en större affär än OS och det signalerar att Discovery ser en enorm potential i golfen.
Man berättade också i pressmeddelandet att företaget globalt skulle investera cirka 2 miljarder dollar i att förbättra tittarnas upplevelse på de olika plattformarna.

Discovery har förvärvat  sändningsrättigheterna för PGA TOUR från och med 2022 till 2030 i Sverige. Så länge det inte finns något avtal med en tredjepart är det dem som sänder. Men det är fyra år dit och mycket kan hända.
Teoretiskt sett skulle det kunna bli Discovery som själva sänder, C Mmore, SVT, MTG eller till och med Amazon.
– Vad som gör denna affär så unik och så övertygande från vårt perspektiv är det faktum att det gäller alla medierättigheter för PGA TOUR vilket tillåter oss att lokalisera på det sätt vi vill på varje enskild marknad. Vi kommer att kunna skapa en produkt och en marknad som passar för varje land. I ett land kan vi gå tungt på det digitala medan vi på en annan marknad under de första åren av avtalet kan luta mer på en sublicensing-modell eftersom det är det sätt konsumenterna ser på innehållet, säger Alex Kaplan, President and General manager of Discovery Golf och fortsätter:
– Eftersom affären sträcker sig över 12 år och genom att vi kontrollerar alla rättigheter, ger det oss verkligen möjligheten att land för land, marknad för marknad, fokusera på hur fans konsumerar golf, hur de vill konsumera golf framtiden och slutligen skapa en fantastisk produkt,

Majortävlingar ska inte omfattas av avtalet då de ligger frikopplade från PGA-touren.

Fotnot: I en tidigare text framstod det som att det är klart att Discovery tar över golfsändningarna från 2022. Så är alltså inte fallet – det är i nuläget oklart var sändningarna hamnar.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger